fbpx

Janez Lenarčič: “Evropa se pospešeno stara, Afrika pa je mlada celina. Tam je demografski in gospodarski potencial”

Foto: STA

Evropski komisar za krizno upravljanje, Slovenec dr. Janez Lenarčič je v Sobotni prilogi časnika Delo je v intervjuju dejal, da bo “Afrika upravičeno ena glavnih prioritet te komisije. Je naša soseda in najbolj dinamična celina z vidika demografije. Prebivalstvo je tam najmlajše in narašča najhitreje,” je izjavil v intervjuju novopečeni slovenski evropski komisar za krizno upravljanje dr. Janez Lenarčič. Sodeč po izjavi si želi Lenarčič popestriti svoj mandat z dodatnimi zdravimi ilegalnimi migranti iz Afrike, ki bodo naselili staro celino.

Evropska komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen bo po besedah Lenarčiča še bolj radikalno globalistična kot je bila Junckerjeva komisija. Namesto, da bi ugotovili, kako bi z ukrepi spodbudili rodnost med posameznimi članicami, želijo Evropo spremeniti v novo Afriko. “Vse to pomeni, da je Afrika celina priložnosti. Ne smemo pa spregledati dejstva, da so z njo povezani tudi številni izzivi,” zaključuje svoje besede o novem evro-afriškem projektu evropski komisar za krizno upravljanje.

https://twitter.com/SumAndreja/status/1211366495772717057

Afrika je za Lenarčiča demografski in gospodarski potencial
Janez Lenarčič pa se ne ustavlja pri teh besedah. V črni celini vidi demografski in gospodarski potencial. Kitajska je s svojo gospodarsko politiko v preteklih letih zavzela dobršen del afriške celine. Sedaj je po besedah Lenarčiča čas, da se Evropa vrne nazaj na afriško celino, kjer je imela nadzor v preteklih stoletjih. “Ne bi rekel, da so migracije edina stvar, pri kateri ima Evropa interes v Afriki. Nasprotno. Če pogledate samo demografske trende, se Evropa pospešeno stara. Afrika je mlada celina. Tam je demografski in gospodarski potencial. Po drugi strani pa drži, da bodo, če bo Evropa zanemarila Afriko in jo pustila ob strani, tja vstopili drugi, s čimer bo vprašljiv tudi afriški razvoj, ki je v evropskem interesu, ne samo glede migracij, ampak tudi gospodarskega razvoja.”

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič na obisku v Albaniji. (Foto: STA)

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič na obisku v Albaniji. (Foto: STA)

Evropska komisija zagotovila sredstva, da migrantje v Bosni ne bodo zmrzovali
Evropska komisija po besedah Lenarčiča bo še naprej vodila blago politiko do ilegalnih migracij na evropsko celino. Tako se ponosno trka po prsih, da so v zimskem času uredili ugodna bivališča za migrante v Bosni in Hercegovini. “Bosna je pod pritiskom, leži na zahodnobalkanski migracijski poti, meje nadzira s težavo, zato ni čudno, da v državo vstopajo migranti. Bosni grozi, da bo postala žep, hkrati pa je njena oblastna struktura takšna, da se težko spopada z izzivi. EU je že zdavnaj zagotovila sredstva za ustrezno in dostojno nastanitev migrantov v BiH,” je o svoji migrantski politiki EU razmišljal Lenarčič. Teh težav ne bi bilo, če bi EU do tega vprašanja imela enak odnos kot nekatere suverenistične vlade v Evropi, ki odločno zavračajo migrante in jih takoj pošljejo nazaj. Z blagim odnosom pa se povečujejo težave, kot se z njimi spopadajo na Švedskem in v Nemčiji, v zadnjem času pa tudi v Sloveniji.

Zanimal nas je tudi odziv slovenskih evropskih poslancev, zato smo jim postavili sledeča vprašanja:

1. Ali se strinjate z izjavo evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča?
2. Ali bi po vašem mnenju morala Evropska Unija vložiti več napora in prizadevanja, da bi spodbudila rodnostno politiko med posameznimi članicami EU?
3. Ali se strinjate s tem, da bi morali povečati migracijske tokove iz Afrike zaradi tega, ker je tam prebivalstvo proti evropskemu najmlajše in narašča najhitreje?

Luka Perš