fbpx

Jani Prednik na kongresu Tanji Fajon nalil čistega vina. Danes lahko vidimo, da je imel še kako prav!

Poslanec SD Jani Prednik in predsednica stranke SD Tanja Fajon (STA)

Iz dneva v dan postaja vedno bolj jasno, da je imel poslanec SD Jani Prednik povsem prav, ko je Tanji Fajon na volilnem kongresu nalil čistega vina. “Čemu se predstavljamo kot stranka, ki bo vodila vlado, če naslednji dan podpremo tehničnega mandatarja, ne da bi imeli zagotovljene glasove za prevzem oblasti?”, je bil kritičen Prednik na račun Tanje Fajon, ki se je še nedolgo nazaj vneto klanjala ekonomistu Jožetu P. Damijanu, da naj ta prevzame vajeti koalicije KUL. Prednik namreč zagovarja prepričanje, da je povezovanje v opoziciji primerno, a ne za ceno lastne identitete. Fajonova pa očitno vztraja pri svojem, saj ta sedaj podpira starega-novega predsednika DeSUS Karla Erjavca. 

Jani Prednik se je na kongresu spraševal, ali niso v stranki sposobni resne analize razmer in ali nimajo lastne drže in ciljev. “Čemu služijo najave interpelacij in ustavne obtožbe, če jih ne moremo izpeljati? Kako to, da se je pridobljena javnomnenjska podpora že v nekaj mesecih po zamenjavi predsednika raztopila? Čemu se predstavljamo kot stranka, ki bo vodila vlado, če naslednji dan podpremo tehničnega mandatarja, ne da bi imeli zagotovljene glasove za prevzem oblasti?“, je bil kritičen in ob tem dodal, da je povezovanje opozicije pred volitvami pomembno, a ne za ceno lastne identitete in brez trdih osnov. Ocenil je, da stranka stagnira in zamuja priložnosti za urejanje vprašanj, ki so jih desetletja zanemarjali.

Poudaril je, da je potrebno zadane cilje treba uresničiti in za njimi stati, ne da bi jih bili pripravljeni žrtvovati za politične kupčije. “Včasih se zdi, da živimo v lastnem ideološkem mehurčku in smo nehali poslušati teren,” je dodal. Če bi ga, bi po njegovem mnenju vedeli, kako ljudje opuščajo upanje v možnost dostojnega življenja. Danes postaja očitno, da je imel Prednik prav, namreč stranka SD je daleč od vodilne stranke na levici. Ko je prišlo do menjave vodstva stranke, so se vneti privrženci Fajonove nadejali, da bo priljubljenost stranke SD poskočila, kar pa se ni uresničilo.

Podpora stranki pada

Jasno je, da je Fajonova s tem, ko se je klanjala Damijanu, prispevala k spodkopavanju sebe in stranke SD. Glede na to, da sedaj podpira Karla Erjavca, nekih sprememb ni pričakovati. Javnomnenjska anketa, ki jo od 21. decembra do 23. decembra za Nova24TV opravilo podjetje Parsifal je namreč pokazala, da velika večina (73,2 odstotka) predsednika DeSUS Erjavca ne vidi v vlogi predsednika vlade. S tem so ljudje dokazali, da ne padajo na puhlice članov koalicije KUL, ki že lep čas preštevajo glasove pri tem pa jim je prav malo mar, da smo sredi zdravstvene krize, ki ne prizanaša državam na evropski celini.

Foto: STA

Glede na to, da podpora strani SD pada, ne čudi, da marsikdo znotraj stranke Fajonove ne jemlje več resno, kaj šele drugi. Očitno pa Fajonova nikakor ne zmore iz svoje kože, namreč zdi se da je pripravljena podpreti prav vsakega, samo da bi se končno zrušilo vlado Janeza Janše.

Sara Kovač