Janković in Brežan kazensko ovadena zaradi kanala C0

Župan občine Ljubljana Zoran Janković. Vir: STA

Predstavnik organizacija Alpe Adria Green in ljubljanska mestna svetnica Jasminka Dedić sta vložila kazensko ovadbo zaradi Kanala C0 zoper dve trenutna in enega nekdanjega župana. Zaradi ponarejanja listin, kot pravita, sta kazensko ovadila župana občine Ljubljana Zorana Jankovića, župana Vodic Aca Franca Šuptarja in nekdanjega župana Medvod Stanislava Žagarja. Ovadila sta tudi nekdanjega ministra Uroša Brežana. Očitata jim generiranje sistemske korupcije. 

“Župani treh občin so ključni akterji pri generiranju sistemske korupcije na vseh ravneh upravljanja, in sicer na lokalni, nacionalni in EU ravni, v katero so vpleteni javni uslužbenci, ki so odločali v upravnih postopkih in ki so pripravljali projektno in investicijsko dokumentacijo,” je na novinarski konferenci dejal Jazbinšek.

Po njunem prepričanju vlagateljev kazenske ovadbe sta bila ponarejena vsa gradbena dovoljenja od prvega leta 2013 do zadnjega 2021. Ta so bila izdana na podlagi prav tako ponarejenih vodnih soglasij oz. mnenj, je ob vložitvi ovadb danes dejal Jazbinšek iz Alpe Adria Green, poroča STA.

Razkrila sta tudi, da sta Direkcijo za vode pred meseci pozvala k izreku delne ničnosti prvega vodnega soglasja iz leta 2013. Prav tako sta pozvala ljubljansko upravno enoto k izreki delne ničnosti prvega gradbenega dovoljenja iz leta 2014. Naznanilo kaznivih dejanj sta vložila, ker se instituciji nista odzvali. Prepričana sta, da je mogoče zaznati več kaznivih dejanj. Med drugim goljufijo na škodo EU, nevestno delo v službi, ponarejanje uradnih listin, kinjige, spisa ali arhivskega gradiva, oškodovanje javnih sredstev, oviranje pravosodnih in drugih državnih organov in neodvrnitve nevarnosti.

Nekdanji minister in okoljevarstvenik Miha Jazbinšek.

Nekdanjega ministra Uroša Brežana sta naznanila, ker je podpisal aneks k sofinanciranju projekta. Dedić in Jazbinšek sta zaznala kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja uradne listine, poroča STA. Janković je napovedal protiudarec proti okoljevarstvenikom. Pravi, da imata sicer pravico do ovadbe, v povračilo pa napoveduje ovadbo zaradi krive ovadbe.

Novinarska konferenca je potekala pred glavnim vhodom Generalne policijske uprave.

Izrazito sporen projekt
Kanal C0 že vrsto let razburja občane Ljubljane. Speljan je namreč preko vodovarstvenega območja, zanj niso bila pridobljena vsa potrebna dovoljenja, zadnje poplave pa so razkrile, da je bila gradnja neustrezna. Po mnenju nekaterih bi zadnje poplave, v kolikor bi Kanal C0 bil že operativen, Ljubljano potisnila v okoljsko katastrofo, saj bi se na več mestih kanalizacijske vode izlive v okolico in tako onesnažile vodo, ki napaja približno 300 tisoč prebivalcev prestolnice. Tako ne čudi, da gradnjo spremljajo srditi protesti lastnikov zemlje, preko katere je kanal speljan. Nekateri so se zaradi svoje drže že morali soočiti s policijskim nasiljem, ko pričajo posnetki. Prišlo je do tudi nasilja privatnih varnostnih služb. Tudi to je dokumentirano in prosto dostopno na spletu.

Zaradi spornega projekta potekajo redni protesti pred ljubljansko mestno hišo, ki jih vodi Aleš Primc. Naslednji protest je napovedan za 20. 11. 2023. Zaradi kanala pa je bila v državnem zboru tudi ustanovljena preiskovalna komisija. Vodi jo poslanka SDS Anja Bah Žibert.

Ž. K.