Janković in Dodik o sodelovanju s Slovenijo v istem dnevu, kot so ZDA Dodika primerjale s Putinom

Zoran Janković in Jure Janković pri Miloradu Dodiku (Foto: tw)

“Danes sem bil na delovnem kosilu z Zoranom Jankovićem, velikim prijateljem Republike Srbske. Pogovarjala sva se o možnostih še tesnejšega sodelovanja med slovenskimi in srbskimi podjetji,” je na svojem Twitter profilu zapisal predsednik Republike Srbske Milorad Dodik. Ni namreč skrivnost, da Janković podpira Dodika, saj se z njim pogosto srečuje, ta pa odkrito podpira invazijo Rusije na Ukrajino. Pri njunem sodelovanju v tem dotičnem primeru pa se pojavlja veliko vprašanj. Ali je primerno, da se Zoran Janković, katerega družini so odpisali 29 milijonov evrov dolga, in Jure Janković, ki je bil v osebnem stečaju, v imenu Slovenije pogovarjata o gospodarstvu in uspešnih poslih?

Zoran Janković in Milorad Dodik sta velika prijatelja in očitno poslovna partnerja, medtem ko Dodik velja za enega izmed nevarnejših politikov v BiH, ki neti prepire in celo ogroža državni mir. Je kontroverzen in sporen politik, ki je trn v peti Zahoda, pa tudi od začetka ruske invazije s svojimi proruskimi stališči zavrača uvedbo sankcij zoper Rusijo.

Dodik meni, da je vojna v Ukrajini upravičena zaradi zaščite ukrajinskih Rusov. Njihov položaj je primerjal s položajem bosanskih Srbov v BiH, ki ne morejo živeti z muslimani in si želijo biti del Srbije. Zahod po besedah Dodika več let ni ukrepal ob “iztrebljanju ruske populacije v Ukrajini”, Rusija pa je morala ukrepati. Sporno je bilo že tako, da se je župan Ljubljane Jankovič sredi vojne v Ukrajini in sredi najhujše ustavne krize v Bosni odločil podpreti Dodika, ki je najbolj ciničen in pokvarjen predstavnika Putinove avantgarde na Balkanu, s čimer pa je Janković tudi pokazal svoje politične preference.

Dodik in Putin (Foto: epa)

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je isti dan Jankovićevega obiska Dodika primerjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Zapisal je, da Dodikovi napadi na osnovne pravice in svoboščine kažejo na to, da hodi po isti avtoritarni poti kot Putin.

Vlada Republike Srbske je namreč prejšnji teden sprejela odločitev o prekinitvi sodelovanja z veleposlaništvoma ZDA in Združenega kraljestva v Bosni in Hercegovini. Na ameriški ambasadi so odločitev označili za še en korak po nevarni poti, ki jo je izbral predsednik te entitete Milorad Dodik. “Vlada Republike Srbske meni, da se veleposlaništvi ZDA in Velike Britanije ne smeta vmešavati v notranje zadeve drugih držav, kar se nanaša tudi na BiH, v kateri so oni samo diplomatski predstavniki,” so zapisali.

Župan Janković izvaja gospodarsko diplomacijo?
Nedvomno bi se moral Janković zjasniti, zakaj je bil njegov sin Jure Janković z njim, in sicer v kakšni funkciji, če je šlo za uradni obisk, kot je zapisal Dodik. O kakšnem sodelovanju so se pogovarjali in o katerih slovenskih podjetjih in v kakšni meri slovenska podjetja v okviru Mestne občine Ljubljana sodelujejo z Republiko Srbsko.

Poročilo navaja, da je ruski denar prejela stranka Milorada Dodika, ki je podprl kandidaturo Zorana Jankovića za ljubljanskega župana. Janković je iz rok Vladimirja Putina prejel odlikovanje in bil večkrat na obisku v Moskvi. (Foto: Zajem zaslona)

Sara Kovač