fbpx

Janković in Stožice desetletje pozneje: Kraj duhov

Ljubljanski župan Zoran Janković (Foto: STA)

Ljubljanski župan Zoran Janković je predstavljal projekt Stožice kot športni gospodarski biser prestolnice. Nogometni stadion in dvorana sta sicer zgrajena, vendar je ob športnih objektih na pol zgrajeni trgovski center, ki ga prerašča plevel. Podjetje Grep, ki je gradilo Stožice, je za seboj pustilo desetine milijonov evrov dolga ne samo do podizvajalcev, tudi do bank.

Stožice so danes, po več kot desetih letih, še vedno videti kot veliko zapuščeno mesto duhov. Za njimi je ostalo pogorišče – veliko podizvajalcev nikoli ne bo dobilo plačila za svoje delo. Nekateri so pristali v stečaju, nekateri pa so zaradi stiske naredili tudi samomor.

Denar naj bi odtekal tudi v Moskvo
Zoran Janković
in njegovi direktorji občinskih zavodov ter javnih podjetij so namreč pri pridobivanju sredstev uporabljali čudne poslovne prakse, denar naj bi po navedbah nekaterih odtekal celo v Moskvo. Tako je za medije pred dobrim letom dni dejal Željko Fiškuš, eden od neplačanih podizvajalcev pri graditvi projekta Stožice. Dejal je, da so denar z zasebnimi letali vozili ven iz Slovenije, teh izjav pa doslej ni nihče zanikal.

Ivan Hrženjak (vir Tarča RTV Slo)

Ivan Hrženjak (Foto: Tarča)

V začetku marca lani so se sicer razkrili trije pogumni podizvajalci in svojo kruto usodo v zvezi s Stožicami delili z javnostjo. Poleg Željka Fiškuša sta se opogumila še Ivan Hrženjak in Iztok Perko. Njihove usode pa so le ene od mnogih, ki so jih tragično podoživeli neplačani podizvajalci. Skupaj je ostalo 30 milijonov evrov terjatev, ki jih ne bodo nikoli dobili poplačanih. Veliko jih je bilo prisiljenih zapreti dejavnost in razglasiti osebne stečaje. Eden pa je zaradi vsega hudega celo storil samomor.

Ne 114, temveč 165 milijonov evrov
Po uradnih podatkih mestne občine naj bi bila cena graditve Stožic 114 milijonov evrov. A k temu je treba treba prišteti še bančno luknjo, ki je nastala zaradi projekta, skupno okoli 21 milijonov evrov. Dolgovi do podizvajalcev so leta 2018 znašali še nadaljnjih 30 milijonov evrov. Na portalu Pod črto so takrat izračunali, da Stožice sploh niso rentabilne; Ljubljančani so za njihovo obratovanje plačevali po 850 milijonov evrov na leto. Projekt je bil tudi slabo načrtovan; računsko sodišče je ugotovilo, da občina ni pripravila nobene analize vzdrževanja in financiranja delovanja športnih objektov v Stožicah, športni objekti pa samo s tržno dejavnostjo ne morejo pokriti vseh stroškov svojega delovanja.

Hišne preiskave, obtožnica po šestih letih
Primer Stožice so preiskovali tudi kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Septembra 2012 so bile hišne preiskave pri družini Janković in v mestni občini, zasegli so tudi dokumente. Leto kasneje so opravili nove hišne preiskave pri nekdanjih direktorjih Grepa, podjetja, ki je Stožice gradilo, Urošu Ogrinu in Zlatku Sraki, pri nekdanjem direktorju ljubljanskih parkirišč Samu Lozeju ter šefu Jankovićevega kabineta in takratnem obrambnemu ministru Romanu Jakiču, ki je danes tesno povezan s Stranko Alenke Bratušek (SAB).

Ljubljanski župan Zorana Janković na sojenju v zadevi Stožice. (Foto: sta)

Preiskave je usmerjalo Specializirano državno tožilstvo. Tožilci so šest let po prvih hišnih preiskavah spisali obtožnico in jo 18. maja 2018 vložili na Okrožno sodišče v Ljubljani. Obtožnica naj bi bremenila devet oseb, so takrat poročali mediji, med njimi ljubljanskega župana Zorana Jankovića in nekdanjega obrambnega ministra Romana Jakiča.

Med obdolženimi naj bi bila tudi nekdanji direktor Grepa Zlatko Sraka in nekdanji direktor ljubljanskih parkirišč Samo Lozej. Obtožnica je obdolženim očitala kazniva dejanja goljufije, preslepitve pri pridobitvi posojila, ponareditve poslovnih listin in kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Janković je leta 2018 v prvem odzivu za medije dejal, da javni del Stožic stoji, zasebnemu podjetju, ki je šlo v stečaj (to je Grep), pa da je »očitno zelo dobro pomagal, da je šlo v stečaj«. No, tu se mnenja glede na znano seveda razlikujejo. Ob tem je dodal, da bodo počakali na naslednje korake, na sodišče.

Evropska sredstva, po marcu 2020 vse tiho
Spomnimo. Glavni akterji graditve kompleksa Stožice so leta 2010 podpisali sporno pogodbo v višini 1,8 milijona evrov za domnevno fiktiven najem parkirišč v Stožicah. S to potezo je Grep postal kreditno sposobno podjetje in je pri NLB lahko najel več kot 50 milijonov evrov posojila. Občina pa je s tem prišla do 9,4-milijonskega sofinanciranja iz slovenskega proračuna in evropskih sredstev.

Janković si je leta 2018 želel sodišča. Sojenje se je začelo decembra 2018, ko so obtoženi najprej dosegli zamenjavo sodnice. Bilo je še nekaj zapletov, predobravnavni narok je bil marca 2020, osem let po hišnih preiskavah. Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je zagovarjalo sedem soobtoženih. Poleg Jankovića še šest drugih. Janković je očitana dejanja zanikal. Podobno so to storili Roman Jakič, nekdanji direktor Zavoda Tivoli, Uroš Ogrin in Zlatko Sraka iz propadlega podjetja Grep, ki je gradilo Stožice, in Samo Lozej, nekdanji direktor Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice. Krivdo sta zanikala tudi nekdanji nadzornik pri družbi DCC svetovanje in inženiring Borut Skubic in Milan Črepinšek iz družbe MCM inženiring, ki je izvajala gradbeni nadzor.

Ena izmed sramotnih podob ljubljanskih Stožic. (Foto: Bralec Vfokusu)

Tožilstvo preganja še Marka Kolenca iz občinskega oddelka za šport in direktorja projekta graditve Športnega parka Stožice Andreja Lavriča, ki pa v začetku marca lani na sodišče nista prišla.

Tožilstvo Jankoviću in soobtoženim očita več kaznivih dejanj, med drugim zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, goljufijo na škodo EU, preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti ter ponareditev ali uničenje poslovnih listin.

Jankovićeva najljubša tožilka
Pregon je vodila Jankovićeva najljubša tožilka Blanka Žgajnar, ki ga je “rešila” že v primeru izsiljevanja farmacevtke za spolne usluge. Tudi sicer je vodila vse preiskave zoper ljubljanskega župana. Jankovićev odvetnik v primeru Stožic je bil Janez Koščak, ki je že pred prvim predobravnavnim narokom predlagal izločitev številnih dokazov, ki naj bi bili po njegovem mnenju nezakonito pridobljeni v hišnih preiskavah.

Blanka Žgajner (Foto: STAfoto)

Po marcu 2020 javno ni več znano, kaj se dogaja s tem primerom. Zaradi sodnih počitnic tega do oddaje članka tudi nismo mogli preveriti. Jankovića pa že leta bremenijo sumi sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, napeljevanje k zlorabi položaja, pranje denarja, utaje davkov, bremenile so ga celo spolne usluge v zameno za službo v Lekarni Ljubljana.

Vida Kocjan