fbpx

Janković izgublja živce: Opozicijski svetniki sklicali izredno sejo mestnega sveta za zaščitno pitne vode, branil se bo z molkom!

Zoran Janković (Foto: STA)

Potem, ko so se opozicijski svetniki iz vrst SDS, NSi in LMŠ odločili sklicati izredno sejo mestnega sveta, da bi zaščitili pitno vodo na območju ljubljanskega vodonosnika, so se svetniki Liste Zoran Jankovića odločili, da se seje preprosto ne bodo udeležili. Tako nestrokovno odločitev je namreč težko zagovarjati. Skladno s predlogom sklepa bi opozicijski svetniki od Jankovića zahtevali, da ta v okviru svojih pristojnosti nemudoma zagotovi spoštovanje ustavne pravice do pitne vode in zaščito neodtujljive pravice do zasebne lastnine. Hkrati bi Mestni svet po poročanju STA pristopil k alternativni rešitvi izvedbe kanalizacijskega kanala po obstoječi trasi ob Celovški cesti, ki leži na ožjem območju z manj strogim vodovarstvenim sistemom. Prav tako bi svet spremembo uskladil na takšen način, da se ohranijo evropska sredstva.

Zanka okoli ljubljanskega župana Zorana Jankovića in njegovega, z zdravo pametjo skreganega projekta gradnje kanalizacije skozi vodovarstveno zajetje, se čedalje bolj zateguje. Po izredni seji v državnem zboru so opozicijski mestni svetniki sklicali še izredno sejo ljubljanskega mestnega sveta. Kot smo izvedeli, je zaradi tega precej nejevoljen, saj tako močnega odpora javnosti in opozicije še ni doživel.

Ker poleg živcev Janković izgublja tudi vojno z argumenti, so se njegovi svetniki odločili, da bodo izredno sejo obstruirali, saj naj bi po njihovem opozicijski svetniki s predlaganimi sklepi posegali v strokovno vprašanje umestitve kanala v prostor. “Obenem pa so sklepi neizvedljivi,” so še sporočili.

Predlagali bodo sklep o zaščiti pitne vode
V okviru sklica izredne seje so v svetniški skupini SDS poudarili, da z njo želijo doseči, da se odpravijo vse upravičene skrbi in dvom, ki so se tekom gradnje kanala pojavili pri Ljubljančanih in Ljubljančankah. Mestnim svetnikom bodo na seji predlagali sprejetje sklepa o zaščiti pitne vode na območju ljubljanskega vodonosnika. Skladno s predlogom sklepa bi od Jankovića zahtevali, da ta v okviru svojih pristojnosti nemudoma zagotovi spoštovanje ustavne pravice do pitne vode in zaščito neodtujljive pravice do zasebne lastnine. Hkrati bi Mestni svet po poročanju STA pristopil k alternativni rešitvi izvedbe kanalizacijskega kanala po obstoječi trasi ob Celovški cesti, ki leži na ožjem območju z manj strogim vodovarstvenim sistemom. Prav tako bi svet spremembo uskladil na takšen način, da se ohranijo evropska sredstva.

Mestni svet Ljubljana. (Foto: STA)

V listi Zorana Jankovića so se na predlog 13 svetnikov odzvali danes in pri tem poudarili, da se sklicane izredne seje ne nameravajo udeležiti. Med drugim so zapisali: “Sejo so sklicali kljub temu, da je o tej tematiki že odločal državni zbor ter kljub temu, da so vsi ljubljanski mestni svetniki prejeli obsežno in s številnimi strokovnimi argumenti podkrepljeno gradivo.” Po prepričanju Jankovićevih svetnikov naj bi opozicijski svetniki na eni strani posegli v vprašanje umestitve kanala C0 v prostor, ki je izrazito strokovne narave, na drugi strani pa predlagalo sklepe, ki naj ne bi bili izvedljivi.

Požvižga se na poslance Državnega zbora RS!
Niso pa samo mestni svetniki tisti, ki se bodo ukvarjali s postavitvijo kanala C0. Na novembrski izredni seji so se ga namreč lotili tudi poslanci ter ministru za okolje in prostor Simonu Zajcu priporočili, naj do pridobitve dokumentacije in presoje vplivov na okolje zadrži gradnjo kanalizacijskega kanala C0 na kraku od Broda do Ježice. Podali so mu tudi predlog, da naj ta preveri postopke umeščanja trase cevovoda v prostor. Že na samem začetku seje je Zajc izpostavil, da ministrstvo vse predlagane sklepe dejansko že izvaja. Nekaj dni po izredni seji v Državnem zboru RS je Janković sporočil, da bo občina kljub temu nadaljevala z gradnjo kanala C0 v skladu s pridobljenimi gradbenimi dovoljenji. Pri tem pa je Državnemu zboru RS očital, da naj bi projekt spodkopavala zgolj zaradi njegovega priimka.

Hana Murn