Janković zaključil kineto kanala C0 brez presoje vplivov na okolje!

Ljubljanski župan Zoran Janković gradi brez ustreznih dovoljenj. (Foto: STA)

Ljubljanski župan Zoran Janković je povsem nad državo, njenimi predpisi ter organi. Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo sploh še ni izdalo okoljevarstvenega soglasja za vgradnjo armiranobetonske kinete na delu območja trase kanalizacije C0 (drekovoda), a je Mestna občina Ljubljana (MOL) vgradnjo že končala. Kot je ob tem dejal, mora občina vgraditi samo še 128 metrov spornega kanala, ta pa v celoti meri 12 kilometrov. 

Mestna občina Ljubljana je zaključila izgradnjo kanalizacijskega kanala C0 na 2,1 kilometrov dolgem odseku z armiranobetonsko kineto kot tudi na delu, kjer ni kinete, je sporočil župan Zoran Janković. To je storil, kljub temu da mu Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo sploh še ni izdalo okoljevarstvenega soglasja za vgradnjo dotične armiranobetonske kinete. Do konca izgradnje projekta manjka samo še 128 metrov dolg odsek v bližini hipodroma Stožice, poroča Dnevnik.

Za gradbeno dovoljenje za dotični odsek je sicer zaprosil šele konec meseca junija. Ko bodo gradbeno dovoljenje prejeli, bodo po njegovem dela zaključena v tednu dni. Kot je še dejal, je agencija za okolje šele v tretjem mnenju zavzela stališče, da je presojo vplivov na okolje potrebno opraviti, toda le za odsek s kineto. In čeprav je občina vgradnjo kinete že zaključila, ostaja nejasno, ali je poseg okoljsko sprejemljiv. Presoja vplivov na okolje, ki se je na pristojnem ministrstvu začela septembra 2021, namreč še ni zaključena.

Gradbišče kanalizacijskega kanala C0 (Foto: STA)

Ostaja visoko tveganje za zastrupitev pitne vode za 90 odstotkov Ljubljančanov!
Presojo naj bi ministrstvo zaključilo po pridobitvi pravnega mnenja Pravne fakultete v Mariboru, kar naj bi se zgodilo do konca meseca. Janković pravnemu mnenju ne nasprotuje, bo pa končno odločitev glede kanala C0 podalo upravno sodišče. Naročilo pravnega pregleda je pozdravil tudi nekdanji minister za okolje in prostor Miha Jazbinšek. Prepričan je namreč, da prva gradbena dovoljenja niso utemeljena na primerni pravni podlagi. Glede upravnega sodišča se pojavlja vprašanje, ali razsodba ne bo pisana na kožo županu. Spomnimo na njegove tesne vezi s sodstvom (tukaj). Spomnimo se tudi vseh odpustkov na sodiščih, ki jih je prejel, in njegovih lastnih besed, da nikdar ne bo obsojen (tukaj). Ostaja dejstvo, da kineta predstavlja resno tveganje za onesnaženje podtalnice in s tem nevarnost za zdravje kar 90 odstotkov Ljubljančanov (tukaj in tukaj).

Domen Mezeg