Janković kupil polovico vrta družinske hiše bankrotiranega sina na elitni lokaciji v Ljubljani po smešni ceni!

Damijan in Zoran Janković (Foto: Demokracija)

Damijan Janković je v osebnem stečaju že od aprila 2018. Stečajna upraviteljica je ponovno razpisala javno dražbo za njegov polovični delež nepremičninskih parcel na Rudniku, ker pa ima Zoran Janković predkupno pravico, saj je že lastnik druge polovice, je sinovo polovico kupil za 50 tisoč evrov. Vrt za družinsko Jankovičevo hišo je namreč na javni dražbi že več kot dve leti, na začetku pa je bila izklicna cena enkrat večja. 

Velikost zemljišča je 1.400 kvadratnih metrov, kar pa je nekoliko skrb vzbujajoče je, da je po cenitvi Gursa zemljišče vredno okoli štiri tisoč evrov, v stečaju Damijana Jankovića pa je stečajna upraviteljica likvidacijsko vrednost zemljišč cenila na 138 tisoč evrov. Zoran Janković pa jo je kupil za 50 tisoč evrov, pišejo Finance.

Vprašanje je tudi, zakaj se zemljišče ni prodalo prej, saj to ni bila edina dražba za omenjeno zemljišče. Gre pa za elitno lokacijo na Rudniku. Posest je namreč na javni dražbi že več kot dve leti, izklicna cena pa se je v teh dveh letih drastično znižala. Na prvem naroku je bila izklicna cena 110 tisoč evrov, na drugem za 28 tisoč evrov manj, pa se vseeno ni našel kupec. Dokler se izklicna cena ni znižala na pičlih 50 tisoč za 1400 kvadratov posesti na Rudniku, kjer pa je v igro stopil župan Janković.

Foto: Demokracija

Želeli so mu odpisati 29 milijonov evrov dolga
Je pa Jankovićeva stečajna upraviteljica Sara Pušenjak Petek razpisala tudi javno dražbo za prodajo polovičnega deleža družbe Electa Holding, druga  je namreč v lasti Jureta Jankovića. Electa Holding je krovna družba skupine, v kateri sta še Electa Inženiring in Electa Naložbe. Najprej je okrožno sodišče potrdilo poenostavljeno prisilno poravnavo nad družbo Electa Holding in s tem odpis dolgov v višini okoli 29 milijonov evrov, kar pa je sprožilo buren odziv javnosti in politike. Takrat je Damijan Janković predlog za začetek tega postopka umaknil.

Anita Gužvič