fbpx

Janković ovadil tožilko Žgajnarjevo in tožilskega uradnika, ker sta dovolila objavo njegovih lumparij

Zoran Janković (Foto: STAfoto)

Odvetnik Rok Čeferin je potrdil, da so odvetniki ljubljanskega župana Zorana Jankovića vložili ovadbo zoper tožilko Blanko Žgajnar in Aleksandra Lenarda, pooblaščenca za posredovanje informacij javnega značaja na tožilstvu. Očitajo jima kaznivo zlorabo osebnih podatkov, saj sta mediju posredovala ovadbe zoper Jankoviča.

Kopije več kazenskih ovadb, ki jih je proti Jankoviću in podjetju Electa inženiring na specializirano državno tožilstvo vložil Nacionalni preiskovalni urad, je od tožilstva z zahtevo po dostopu do informacij pridobil spletni portal Pod črto. Aleksander Lenard je skladno s postopkom kot pooblaščena uradna oseba za posredovanje informacij javnega značaja na tožilstvu za mnenje povprašal tožilko Žgajnarjevo. Ta je po objavi ovadb medijem pojasnila, da je tožilstvo kazenske ovadbe proti Jankoviću mediju posredovalo skladno z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja. Ocenila je, da posredovanje ovadb javnosti ne bi škodilo kazenskemu postopku, ker, ko je v zadevi vložena zahteva za preiskavo, imajo dostop do dokumentov vsi osumljenci.

Objava je povsem razburkala javnost, porajati pa so se začela vprašanja, ali bo to od zdaj naprej nova praksa in ali bodo odslej vse ovadbe javne. Na vrhovnem državnem tožilstvu so ob tem poudarili, da samo ena zadeva še ne pomeni uvajanja nove in ustaljene prakse posredovanja kazenskih ovadb. Pojasnili so, da državni tožilci v vseh zadevah podajo svoje mnenje, in sicer na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja. Končna odločitev pa sprejme uradna oseba za dostop do informacij javnega značaja.

Vrhovno državno tožilstvo bo sprejelo dodatne ukrepe, komentarja na ovadbo pa še niso podali
Hkrati so napovedali, da bodo sprejeli potrebne dodatne ukrepe ”zaradi zagotavljanja restriktivne prakse na področju zahtev za dostop do dokumentov iz tožilskih spisov”, med drugim pa bodo oblikovali smernice za pomoč pri vodenju podobnih postopkov in nadzorovali državnotožilsko upravo.

Blanka Žgajner (Foto: STA)

Glavno vlogo pri zahtevah po informacijah javnega značaja bosta zdaj imela Gaja Štovičej in Aleš Butala
Na vrhovnem državnem tožilstvu za posredovanje informacij javnega značaja so ob Lenardu in njegovih namestnicah pooblastili tudi svetnico v pravosodju Gajo Štovičej in vrhovnega državnega tožilca svetnika Aleša Butalo. Ta naj bi imela ”glavno vlogo pri vodenju in odločanju o zahtevah po informacijah javnega značaja”.

A. L., STA