fbpx

Janković postaja mecen aktivistov LGBT: Mestna občina Ljubljana bo financirala aktivistični krožek slovenskih gejev in lezbijk

Ljubljana, središče mesta. Parada ponosa 2016. Udeležence je nagovoril ljubljanski župan Zoran Janković.

Če je morda nekdaj ljubljanski župan Zoran Janković veljal za nepriljubljenega med aktivisti LGBT, ko se je pojavil na Paradah ponosa, pa je sedaj situacija povsem drugačna. Razlog za to se skriva v denarju. Janković je namreč poskrbel za to, da je Mestna občina Ljubljana pričela financirati dejavnosti homoseksualnih aktivistov, ki promovirajo teorijo spola na najrazličnejših prireditvah. Med srečneži je društvo Legebitra, ki rado poučuje o zgodovini aktivizma LGBT na Slovenskem, v četrtek pa bo na račun denarja Mestne občine Ljubljana organiziralo aktivistični krožek.

Društvo Legebitra bo aktivistični krožek organiziralo v prostorih Mladinskega centra Legebitra, k udeležbi pa vabi vse, ki so naveličani, da nikoli niso slišani. Si naveličan/a, da se diskriminacije pometa pod preprogo? Da nimaš družbe, v kateri bi te sprejemale/i, kakršna/en si? Se ti zdi, da si nemočna/en in osamljen/a? Da bi svet lahko bil prijaznejši?” so zapisali v vabilu na spletni strani in dodali, da se bodo na tokratnem aktivističnem krožku zbrali vsi, ki menijo, da bi bil svet lahko prijaznejši in lep, ter vsi tisti, ki menijo, da ga je mogoče spremeniti.  

Legebitra bi zgodovino LGBT-aktivizma na Slovenskem učila v šolah
Pred časom pa je isto društvo, ki se je razvilo iz neformalne skupine Legebitra, ki je bila vzpostavljena kot projekt Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, organiziralo izobraževanje na temo Zgodovina LGBT aktivizma na Slovenskem. Ob tem pa so dejali, da bo govora ”o tistem delu zgodovine našega prostora, o katerem nam v izobraževalnih institucijah niso ravno pogosto predavali”. Tukaj se nam poraja vprašanje, od kod jim ideja, da bi se moralo v šolah poučevati o zgodovini LGBT-aktivizma, glede na to, da je toliko pomembnih tem, ki so zaznamovale naš prostor, časa za njihovo obravnavo pa pogosto zmanjka.

Očitno pa se aktivistom LGBT zdi pomembneje, da bi bili otroci seznanjeni z njihovimi homoseksualnimi doživetji, kot pa da bi bili seznanjeni z okoliščinami osamosvojitve. V času, ko Evropo pretresa kriza identitete, bi bilo prav, da se slovenski podmladek izobrazi ter se mu privzgoji ponos do domovine, za usodo katere so življenje prispevali naši predniki. Ti pa so zagotovo zaslužnejši za usodo naše domovine kot aktivisti LGBT.

Foto: Twitter

Glede na to, da se je Janković pred časom spravil celo v organizacijo okrogle mize z naslovom ”Nogomet smo ljudje – cela mavrica ljudi,” kjer je skupaj z aktivisti debatiral o družbeni vlogi nogometa, o njegovi odprtosti in vključenosti, čeprav ti z nogometom nimajo nič skupnega, je mogoče sklepati, da računa na večjo priljubljenost pri homoseksualnem lobiju, ki ga je pred dvema letoma na Paradi ponosa povsem izžvižgal.

N. Ž.