fbpx

Jankoviću bi sodila kar ista sodnica, ki je izločila dokaze o spolnem izsiljevanju “farmacevtke”!

Foto: STA

Kot so razkrili sodelavci oddaje Tarča na Twitterju, se sojenje Jankoviću in bandi v zadevi domnevno fiktivnega najema parkirišč v Stožicah, ki je omogočilo Grepu pridobitev 50-milijonskega kredita pri državni NLB, še kar ne bo začelo. Tožilstvo namreč zahteva premik sojenja v drug kraj, o čemer bo odločalo Vrhovno sodišče. Da se je zadeva sprevrgla v še eno sodno farso je bilo jasno že, ko je bil primer najprej dodeljen sodnici Mojci Kocjančič, nato ga je predsednik Okrožnega sodišča Marjan Pogačnik predodelil Špeli Koleta, po zahtevi za izločitev s strani odvetnika Uroša Ogrina, Borisa Grobelnika in ugotovitvi nepravilnosti, pa je bil primer dodeljen nazaj Kocjančičevi. Gre za nekdanjo ženo Aleša Zalarja, ki je znana še iz primera farmacevtka, ko je odločila o izločitvi dokazov proti Jankoviću.

Kot so razkrili na profilu oddaje Tarča TV Slovenija na družbenem omrežju Twitter, naj se po zadnjih informacijah v torek ne bi začelo sojenje zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića v zadevi glede sporne pogodbe v višini 1,8 milijona evrov glede domnevno fiktivnega najema parkirišč v Stožicah. S to potezo je Grep postal kreditno sposobno podjetje in je pri državni Novi ljubljanski banki leta 2010 lahko najel več kot 50 milijonov evrov kredita. Občina pa je s tem prišla do 9,4-milijonskega sofinanciranja iz slovenskega proračuna in evropskih sredstev.

Tožilstvo naj bi zahtevalo premik sojenja v drug kraj
Tožilstvo naj bi predlagalo premik sojenja v drug kraj, glede tega pa bo odločalo Vrhovno sodišče. Kot so še navedli na Twitterju, naj bi bila tudi v tej zadevi določena ista sodnica, kot v primeru farmacevtka, ki je padel.

Že mesece je jasno, da gre le še za eno sodno farso več
Kot so oktobra pisali pri Reporterju, gre še za eno sodno farso, saj je Specializirano državno tožilstvo zoper Jankovića in bando obtožnico vložilo že 18. maja lani, pravnomočna je postala septembra lani. K zamudam je pripomoglo tudi to, da je predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjan Pogačnik primer sprva dodelil sodnici Mojci Kocjančič – znani iz afere farmacevtka, nato ga je predodelil Špeli Koleta z izgovorom, da naj bi želel enakomerno delovno obremenjenost sodnikov. Kot smo pisali na Nova24TV, je odvetnik obtoženega Uroša Ogrina, Boris Grobelnik na predobravnavnem naroku decembra na ljubljanskem okrožnem sodišču o zahtevi za izločitev sodnice dejal, da gre za ustavno pravico do naravnega sodnika, saj naj bi bil spis Koleti predodeljen brez upravičenih razlogov. Decembra lani so tako po ugotovitvi nepravilnosti primer znova vrnili v odločanje Kocjančičevi.

Foto: STA

Sodnica Mojca Kocjančič, ki je izločila dokaze v zadevi farmacevtka, je nekdanja žena Aleša Zalarja
Pri tem velja poudariti, da je Kocijančičeva, ki je odločila o izločitvi dokazov v primeru farmacevtka, nekdanja žena nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja, ki danes skupaj s Katarino Kresal vodi Evropski center za reševanje sporov ECDR. Tožilka Blanka Žgajnar je sicer v tem primeru zamudila dvoletni rok za vložitev zahteve za sodno preiskavo, Kocjančičeva pa je zato zahtevala izločitev vseh dokazov, pridobljenih s prisluhi policije Jankoviću. Ti so med drugim dokazovali, kako je Janković izkoristil stisko mlade mamice, ki ji je grozila izguba strehe nad glavo in je v zameno za službo v družbi Lekarna Ljubljana od nje zahteval spolne odnose. Vlada je sicer takrat navedla, da velja izpostaviti, da je uničenje gradiva nujno le v primeru, če državni tožilec poda izjavo, da ne bo začel kazenskega pregona, če pa že izvaja različne procesne aktivnosti, ki so usmerjene v pregon storilca kaznivega dejanja, je jasno, da ima namen s pregonom nadaljevati, zato ni razlogov za uničenje dokazov.

Propadli kompleks Stožice (Foto: Nova24TV)

Poleg Jankovića tožilstvo preganja
Kot smo na Nova24TV že pisali, poleg Jankovića tožilstvo preganja še nekdanjega direktorja Zavoda Tivoli Romana Jakiča, nekdanjega direktorja Grep, Uroša Ogrina in Zlatka Srako prav tako iz podjetja Gradis-Energoplan (Grep), ki je gradilo Stožice, ter nekdanjega direktorja javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Sama Lozeja. Preganjajo še vodjo občinskega oddelka za šport Marka Kolenca, direktorja projekta gradnje Športnega parka Stožice Andreja Lavriča ter nekdanja gradbena nadzornika pri družbi DCC svetovanje in inženiring Boruta Skubica in Milana Črepinška iz družbe MCM inženiring, ki je izvajala gradbeni nadzor. Ugovore na obtožnico je sicer vložilo vseh devet, vendar je zunajobravnavni senat Okrožnega sodišča v Ljubljani ugovore zavrnil kot neutemeljene.

Rok Krajnc