Janković ubranil oblast v Ljubljani z več kot 130 tisoč evrov težko kampanjo!

Zoran Janković (Foto: STA)

S kampanjo, s kakršnimi srednje velike stranke nastopajo na ravni države, si je Zoran Janković na lanskih lokalnih volitvah ponovno zagotovil županstvo in večino v mestnem svetu. Obe kampanji skupaj sta ga stali 130.178 evrov. Štiri mesece po volitvah je Janković razkril, da je 50.069 evrov porabil za župansko kampanjo in še 80.109 evrov za kampanjo za ljubljanski mestni svet.

V poročilih trdi, da je denar zbral s prispevki, a ne razkriva imena niti enega donatorja za župansko kampanjo. Za svetniško kampanjo pa je zapisal, da mu je 1.846 evrov podarila Alenka Dodik. Grafično je teža lanskih Jankovićevih kampanj v Ljubljani videti tako:

Vir: Spletnicasopis.eu

Reforma sistema financiranja strank in kampanj v času vlade Alenke Bratušek, katere cilj je bil večja transparentnost, je, kot kažejo ta poročila, že spet popolnoma in povsem spodletela. Viri denarja za kampanje so praktično povsem prikriti. Dostopnih je manj podatkov kot pred “reformo”. Jankovićeva kampanja je doslej najdražja, a vodi tudi daleč največje mesto v državi. Po učinkovitosti, torej po številu glasov, ki mu jih je prinesel vloženi denar, pa je bil Janković, ko gre za listo za mestni svet, zelo podobno učinkovit kot mariborski župan Saša Arsenovič, manj učinkovit kot v Kopru Aleš Bržan, krepko pa je posekal skupno listo Boštjana Trilarja in Alenke Bratušek v Kranju:

Vir: Spletnicasopis.eu

Za kampanjo svoje liste je Zoran Janković pred štirimi leti prijavil 59.992 evrov stroškov, pred osmimi leti pa 57.400 evrov. Tokrat je investiral precej več. Podobno je tudi pri županskih kampanjah, pred petimi leti je Janković prijavil 22.530 evrov stroškov županske kampanje, še štiri leta prej pa 49.579 evrov, kar je skoraj toliko kot letos.

Na županskih volitvah je Janković s 60,45 odstotka glasov lani zmagal v prvem krogu pred Anžetom Logarjem (SDS) z 29,50 odstotka. Rezultati preostalih kandidatov skoraj niso vredni omembe. Na tretjem mestu je bil, denimo, Milan Jakopovič (Levica) z že manj kot štirimi odstotki. Rezultati za mestni svet so bili po vrstnem redu podobni:

Vir: Spletnicasopis.eu

Peter Jančič / Spletnicasopis.eu

 • althar

  Komu je Zokun torej ukradel, teh 130k, če ni donatorjev? Ah, bedasto vprašanje. Nam.

  • Stric iz ozadja

   Jurcek mu jih je dal de.

 • Andrej

  “Reforma sistema financiranja strank in kampanj v času vlade Alenke Bratušek, katere cilj je bil večja ransparentnost, je, kot kažejo ta poročila, že spet popolnoma in povsem spodletela. Viri denarja za kampanje so praktično povsem prikriti. Dostopnih je manj podatkov kot pred “reformo”.
  In zdaj smo Alenčico spustili na Drugi tir.
  Ni ga bolj butastega naroda od slovenskega. Res ne.

  • KAPIBARA

   SO spustili…
   Njihovi VOLI-lci so Butasti…
   Nismo butasti, samo je , ŽAL, že vse od 45 naprek tako, da so na pomembane položaje nastavljali južnake+ njihove poturice.
   Ivan Cankar: “UJEDINJENJE PO SRBSKO bo imelo za Slovence katastrofalne posledice.”
   .”Imenuj se dandanes v Ljubljani Slovenca, pa boš tepen, ne od nemških, temveč od ilirskih šovinistov.”

   • Andrej

    Le zakaj je Cankar po stopnicah padel in žalostno končal? Si čisto prav povedal.
    Ko so pred leti omenjali trenirkarje so se temu ravno Slovenci najbolj posmehovali. Pa si vendar povedal resnico.
    Njihovi volilci so pametni – zase. Držijo skupaj in svojim službe dajejo. Njihovi dobivajo solidarnostna (neprofitna) stanovanja, ker so njihovi v komisijah. Njihovi dobivajo socialne pomoči, ker njihovi ne znajo zasledit sive ekonomije, ki jo ravno njihovi najbolj izkoriščajo.
    Držijo pa skupaj, zato me bodo pretepli, če bom na Prešercu kaj preveč čez njih govoril. Pomagali jim bodo pa naši domači narodni izdajalci.
    Sklep: Zoki je varen. Popolnoma.

  • karpelec

   Alenčica bo strške svoje kampanje zacvirnala z drugim tirom.

 • antimur

  Tega čefurskega kriminalca je potrebno zgrabiti za smrdljive jajce, da bo pokazal vsak, še tako majhen račun, tako kot je kučanistična banda od Janše zahtevala račune za elektriko in to desetletje nazaj. Da ni slučajno šlo kaj iz proračuna, seveda ne direkt, ampak po kriminalnih obvozih, naj Janković to dokaže, ali se pa odplazi nazaj na balkan.

  • Andrej

   Ne bo šlo. Po starih kosteh se ne brska. Komunisti so usmerjeni v prihodnost. S preteklostjo se ne ukvarjajo. Pa ti se tudi ne boš. Sicer…

   • Vera

    Res so vsega zla zmožni .

    • Andrej

     Komunizem JE zlo.

 • pajot

  Tale farmacevt si zasluži arest. Ne na Dobu,pač pa v Ameriki. Kjer bi prejel porcijo od dveh zamorcev v njegovo debelo balkansko rit.

 • učko

  Janković lahko šči in serje po Slovencih in Ljubljančanih, pa bo vse volitve zmagal. Kako je to mogoče ????!!!!!!?????!!!!!!!

 • milanček

  sodnica koleta in tožilka žgajnarjeva sta družinski prijateljici družine janković, torej, kdo jim laj more!!! jaz pa mislim, da se bodo v kratkem začela mafijska obračunavanja, denar je sveta vladar!

 • Hribouc

  Čudeži jugoslovenarske ekonomije!

  Lastne, torej zasebne firme je spravil na totalen kant v veliki finančni luknji na račun – Bank / Ljudstva, ki mu, kakor, vladuje.
  Pri tako fuknjenem Ljudstvu ni nič posebnega da mu spregleda vso Barabijo, škandale, afere.

  NORI NAROD SI PIŠE NORO SODBO SAM! In prav je tako, saj smo narod skorumpiranih pezdetov, kurcev palcev polovičarje v tovarišijskem objemu hudega zla.
  RAČUN NIKOLI NE IZOSTANE, BRATJE IN SESTRE!

 • Nata
 • Novakec1

  Drobiž zanga, raj raziščite od koga je dobil toliko glasov.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!