Janković zavaja – potrebnih dovoljenj za gradnjo kanalizacije nima!

Ljubljanski župan Zoran Janković (Foto: STA)

Župan Zoran Janković spet zavaja javnost, da ima vsa “pravnomočna gradbena dovoljenja” za gradnjo kanalizacije. Ne želi pa povedati, da mu manjkata presoja vplivov na okolje in okoljevarstveno soglasje. 

Ljubljanski šerif Zoran Janković se je močno ujezil zaradi izjave predsednice republike Nataše Pirc Musar, da bi bilo gradnjo ljubljanske kanalizacije skozi vodonosnik pitne vode treba ustaviti, vsi deležniki pa bi morali sesti za pogajalsko mizo. Med drugim je še dejala: “Sama si kot zagovornica temeljnih človekovih pravic, kamor spada tudi pravica do zdravega okolja, želim, da se pri takšnih projektih to ne bi dogajalo in da se naredi celovita presoja vpliva na okolje. Če se taka gradnja drobi, pa seveda do tega ne pride in to zagotovo ni dobro.” Vendar pa Janković kritike ne sprejema in se mu ne zdi primerna.

Po poročanju STA je znova poudaril, da ima vsa “pravnomočna gradbena dovoljenja”, v pravni državi pa naj bi po njegovem veljali zakoni, ne pa odločala ulica. “Gradnja poteka in bo potekala do zaključka gradnje, za kar imamo pravnomočna gradbena dovoljenja,” je kljubovalno zatrdil. Poziva predsednice republike ne razume. Prepričan je, da se ravnajo po slovenski zakonodaji in evropskih direktivah. Predsednici pa je že poslal dokumentacijo kanala C0. Ostro je tudi zavrnil možnost, da bi za isto mizo sedel skupaj z vsemi deležniki, saj da jih je preveč (400 lastnikov zemljišč).

Janković: “Mirno lahko rečem, da je 98 odstotkov delovnega pasu že rešenega, za traso gradnje pa imamo vsa dovoljenja.” Prav tako se je zahvalil ministru za naravne vire in prostor Urošu Brežanu, ker mu pri spornem projektu nudi podporo. Prepričan je, da je bila presoja vplivov na okolje celovito opravljena, kar naj bi potrdila tudi EU. Prav tako je pojasnil, da na vodovarstvenem območju živi 220 tisoč ljudi ter imajo kanalizacijo, greznice, ki niso nepropustne, in da nekateri kmetje gnojijo. Janković sicer ne razume dodatnega sklepa Arsa, sprejetega leta 2020, da je treba za postavitev kinet, ki dodatno varujejo območje, pridobiti okoljevarstveno soglasje.

Janković ocenjuje, da je “drekovod” potresno varen
MOL zadevo izpodbija na upravnem sodišču, odločitev pa naj bi bila znana vsak čas. Občina pa mora ministrstvu za okolje, podnebje in energijo do 11. aprila poslati dokumentacijo, ki se nanaša na presojo vplivov na okolje za kineto. Več o tem bo sporočil po 11. aprilu. Ravno tako je prepričan, da je “drekovod” potresno varen in da bi prenesel 10. stopnjo po evropski lestvici.

Območje gradbišča je konec prejšnjega tedna sicer obiskal sopredsednik Evropske zelene stranke Thomas Waitz. Napovedal je, da bo Evropski komisiji v zvezi s projektom zastavil nekaj vprašanj, česar pa se Janković ne boji.

Domen Mezeg