Janković in minister Zajc nista upala priti v studio glede gradnje ekološke bombe kanalizacijskega voda C0, slednji je poslal državnega sekretarja Prijona, ki bi “eliminiral” možnost potresa?!

Foto: Twitter

Četrtkova Trača na TV Slovenije je potekala na temo kanalizacijske cevi C0, ki poteka skozi vodovarstveno območje in bi utegnila ogroziti pitno vodo prek 500 tisoč uporabnikom. Kot se je izkazalo, kanalizacijske cevi pokajo in se luščijo, še preden bi bile uporabljene, vanje pa že vdira tudi pesek. Prav tako so luknje v betonskih okvirjih, ki naj bi služili kot dodatna zaščita. Kljub temu direktor javnega podjetja Vodovod-kanalizacija, ki prejema prek 80 tisoč evrov plače letno, v posmeh vsem zagotavlja, da naj cevi ne bi prepuščale fekalij. Ob takšni blamaži ne preseneča, da si njegov šef Zoran Janković in minister za okolje Simon Zajc sploh nista upala priti v studio, slednji je poslal kar državnega sekretarja Aleša Prijona, ki pa ni bil konkreten glede ničesar.

V četrtek so v Tarči na TV Slovenije razpravljali o gradnji enega največjih infrastrukturnih projektov, kanalizacijskem vodu C0, ki predstavlja pravo ekološko bombo, saj poteka po potresnem vodovarstvenem območju, s katerega se zagotavlja pitno vodo za skoraj pol milijona ljudi, a je Agencija za okolje gradnjo dovolila brez okoljevarstvenega soglasja. Projekt je vreden vrtoglavih 135 milijonov evrov, pri čemer največji delež zagotavlja Evropska unija. Izvajalec gradbenih del je med drugim tudi Riko v lasti Janeza Škrabca iz Foruma 21, sodeluje pa tudi projektantska družba Luz, ki je delala že za Grep. Lastnik zemljišča Brane Grad je v prispevku sledeče pojasnil razloge za svoje nasprotovanje projektu: “TEŠ 6 bomo lahko razžagali in odpeljali na odpad po končanem obdobju, tukaj pa ni denarja, ni milijard, s katerimi bi lahko očistili to vodo. Nekaj primerov imamo že v Združenih državah Amerike, kjer je v takem mestu, podobnem, kot Ljubljana, zbolelo 400 tisoč ljudi, s prebavnimi motnjami, od tega jih je 78 umrlo.” Grad je v nadaljevanju pojasnil tudi, da pri 200 kilogramov kanalščin sistem pušča 10 litrov na sekundo, prav tako pa do sedaj na celem ljubljanskem območju na vodovarstvenih območjih ni cevi s takšnim premerom.

Mlakar, ki je kljub več kot 80 tisoč evrov plače ostal v neprofitnem stanovanju, zagotavlja, da naj bi bili materiali cevi najboljši
V prispevku je direktor javnega podjetja Vodovod-kanalizacija Krištof Mlakar sicer zagotavljal, da naj bi bili materiali cevi najboljši, znotraj pa naj bi bili dve peresi, naj bi se dobro zataknile in naj bi bile odporne proti tresenju: “Naš material je centrifugiran poliester, armiran, ki ima notranji sloj, ki mu rečemo inliner, ki preprečuje obrabo, ki omogoča hitrejše drsenje komunalne odpadne vode, imamo posebne spojke z distančniki.” Spomnimo, kot je poročalo Delo, je Mlakar en prvih direktorjev, ki jih je nastavil Zoran Janković. Nadalje o njegovem moralnem kompasu veliko pove, da je kljub plači prek 80 tisoč evrov letno, ostal v 71,6 kvadratnih metrov velikem neprofitnem stanovanju, za katerega je plačeval 206 evrov najemnine mesečno.

Krištof Mlakar (Foto: posnetek zaslona)

Kanalizacija cev razpada, še preden bi bila uporabljena
Kot je bilo ugotovljeno, obroč na zunanjem robu ni globok niti dva centimetra, znotraj pa je poglobljen, saj je vstavljena guma. Plastike iz armiranega poliestra ni niti pet milimetrov. Takšne cevi zagotovo niso vodotesne, prav tako pa se že izkazuje, da je delo na terenu malomarno opravljeno. Še preden bi cevi prešle v uporabo, se cevi luščijo in pokajo, v prazne cevi pa že vdira tudi pesek. Kako naj bi takšne cevi zagotavljale varnost pred izlivom fekalnih voda v primeru potresov ali dvigovanja podtalnice, si ne moremo predstavljati.

Foto: posnetek zaslona

Dodatno zaščito naj bi predstavljali betonski okviri, vse skupaj pa naj bi bilo nadzorovano s kamerami. A tudi betonski okviri, ki se slabo vgrajujejo, so že uničeni, še preden bi bili vgrajeni, na njih se pojavljajo poškodbe in luknje.

Foto: posnetek zaslona

Še več, betonski okviri se vgrajujejo le nekaj deset centimetrov pod plinovodne cevi.

Foto: posnetek zaslona

Tudi strokovnjaki opozorili na nesmiselnost projekta
Prav nesmiselno je tudi, da bo odpadna voda iz Medvod in Vodic speljana kar 30 kilometrov daleč, pa čeprav imata obe občini bližje rešitve, kot opozarja dr. Mihael J. Toman z Biotehniške fakultete pa so boljša rešitev kot centralne čistilne naprave z velikimi problemi, manjše čistilne naprave, ki bi bile tudi bolj ekonomične. O nesmiselnosti projekta je v studiu v nadaljevanju spregovoril tudi Franc Maleiner, ki je med drugim izpostavil dejstvo, da v naravi absolutna vodotesnost ne obstaja v nobenem primeru, prav tako pa bi po njegovem mnenju v primeru potresa betonski oklep posledice katastrofe še poslabšal: “Ta dvobarierna zaščita, kot se imenuje, to je smešno. Ker ta zunanji oklep je vodoprepusten, in v ta oklep bo tako podtalnica pritekala, iz njega pa bodo odtekale odpadne vode.”

Janković in Zajc si nista upala priti v studio, slednji je poslal Prijona, ki bi “eliminiral” možnost nesreče
Povabila v Tarčo nista sprejela ljubljanski župan Janković in minister pristojen za okolje, Simon Zajc. Ta je v studio poslal državnega sekretarja Aleša Prijona, ki se je v okviru svojega dela na ministrstvu že znašel pred očitki o klientelizmu, na zadnjih volitvah v evropski parlament pa je kandidiral na listi Stranke modernega centra. Da tudi minister Zajc ni prav dobro seznanjen z dogajanjem in bi se moral še malo pripraviti je postalo jasno ob Prijonovem uvodnem nagovoru: “No jaz bi rad uvodoma ministra opravičil, moram poudarit, da je za njega varstvo pitne vode najvišja prioriteta, danes ni mogel priti, jutri bo cel dan preživel v Državnem zboru na to temo, zato je prosil mene kot njegovega državnega sekretarja, da ga tukaj nadomestim.” V nadaljevanju je dodal: “Seveda se mora pripravljati na jutrišnji nastop, cela seja bo posvečena tej temi, to je ogromno nekega gradiva, nekaj priprav.”

Aleš Prijon (Foto: posnetek zaslona)

Prijon ni bil konkreten glede ničesar
“V tem trenutku ne gre za ekološko bombo, ker ta cev je prazna, ni z ničemer povezana, tako da v tem trenutku ne ogroža nikogar, glede ostalih vprašanj so se pa seveda pojavili sumi, da s projektom ni vse v redu, zato smo mi oziroma minister, takoj ko je bil seznanjen s temi sumi, naročil par dejanj, eno je revizija samega postopka in na našem ministrstvu in sicer, drugo je recenzija tehničnih rešitev tega projekta. Revizija je narejena, ukvarjala se je revizija v principu s postopki, ki so se vršili, s tem, da se je potem seveda pokazalo, tudi sumi nepravilnosti v samih odločitvah in tudi v dokumentaciji,” ni bil konkreten o pojavljenih sumih glede nepravilnosti.

Stranka SMC propadla, klientelizmu njenih kadrov pa ni videti konca! Poglejte, kako državni sekretar Prijon polni žepe svojim kolegom arhitektom!

Na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi dejansko prišlo do nesreče je Prijon odgovoril: “Nesreča se tukaj ne sme zgoditi, tukaj bomo naredili vse, da do te nesreče ne bo prišlo. To je tako pomemben vir pitne vode za Ljubljano, da si tega resnično nihče ne more privoščiti. Vodili bomo vse postopke, da bomo možnost nesreče eliminirali.” Kako bo “eliminiral” možnost, da se zgodi npr. potres, ni pojasnil, prav tako o ugotovljenih sumih nepravilnostih konkretno ni bil pripravljen govoriti niti v nadaljevanju oddaje.

Rok Krajnc

 • rabbit

  Direktor snage laže kot pes teče,na Sneberski cesti po mojih podatkih so ta slavni kanal že 2 krat popravljali, ker se je zaradi navala podtalnice posedal za 5 mm (betonskega sarkofaga ni).Zato so pa sedaj začeli betonski sarkofag dodajati . Vprašajte ga zakaj so vsaj dvakrat popravljali ta slavni kanal na Sneberski cesti.

 • tasilo

  Saj so že stari Emonci vedeli:

  UBI IANCOVITIUS IBI FAECES

  [Kjer je Janković, tam je drek]

  • zokispoki

   Sicer pa ima svoje pritlehne in pohlevne hlapce, kot na primer ta bradati nevrotik, ki jih kadarkoli je potrebno posilja v ogenj. Tako penetrantnega bedaka se v zloveniji tezko srecas, de ! Dedede !

 • if

  Armirani betonski okvirji so po nekaj metrov dolgi vzvodi, ki bodo ojačali učinek energije zaradi dviga podatlnice ali potresa.
  Teh energij fekalna cev in spoji ne bodo vzdržali, tudi ne v primeru gradnje s cevjo v cevi …

  Zagovarjanje takega projekta na takem obomčju je diletantstvo, je naklepno hazarderstvo in malomarnost.

  • tohuvabohu

   Poleg dviga podtalnice je nevarno tudi spodjedanje plasti pod kanalom zaradi vodnih tokov.

 • tohuvabohu

  Kar se tiče javnega nastopanja, je minister Zajc živ pogreb. Vezanje otrobov in nerazumljivo momljanje skozi nos, to je res nekaj grozljivega. Kamniški kaskader bi moral svoje ministrske palčke najprej poslati na tečaj retorike, preden jih pokaže javnosti. No, starim kozlom, kot je Erjavec ali Cmero, itak ni pomoči.

  • rubec

   Šarac bi še sebe lahko vpisal in sicer na tečaj motorike. Sem bil že dostikrat nabasan, ampak tako nisem hodil niti takrat, ko smo se v gostilni po fajrundu še dve ure tepli.

 • Andre Frass

  Poceni beton je zmeraj recept za katastrofo

  • tomven

   Dvomim, da je tale poceni!

   • KAPIBARA

    Beton je poceni, zaračunan pa drago..

 • alojz

  Zdaj, ko so rdeči zeleni bodo vse reciklirali. Tudi fekalije. Ampak zato ni treba cevovoda do Medvod. V Tivolju naj naredijo umetno jezero, blato bo za cvetlice v krožiščih, vodo pa nazaj uporabnikom. Tako kot v avtopralnicah.

 • Stajerka

  ….mafija……imamo bančno, sodniško, betonsko, politično, smetiščno…..pa smo še dobili mafijo na področju dreka……če je Lublančanom vseeno kaj jim priteče iz pipe, tudi prav……samo zdravljenje in sanacijo si bodo plačali sami, ker to je NAMERNA povzročitev nevarnosti…..tako kot so delodajalcem obesili krivdno odgovornost in stroške v primeru nesreče pri delu, je to potrebno striktno upoštevat tudi pri takšnih investicijah……zdravljenje in morebitne odškodnine so na plečih povzročitelja, torej MOL in ministra, ki bo to požegnal……

 • bubamara

  V državi, kjer odgovarja samo delavec za tekočim trakom, lahko vlečejo drek kanal tudi nad virom pitne vode. Sicer pa se gre za rdečo Ljubljano. Ebe se mi, če bodo pili sranje. Drek jim že itak kaplja na slamo.

 • Hribouc

  In, cepci, kriminalci so predvideli rešitev- flike izotekta, če prav vidim na sliki čez spoje betonske podloge – NORO !!!!
  Ni treba potresa ali dviga podtalnice, samo naravno posedanje vse to raztrga !
  To ve vsak malo večji cepec, ni treba , da je popoln idiot!

  Tudi, če bi cevi švasali kot plinovode, je riziko prevelik!
  —————————————————————————————————

  “Korupcija u Sloveniji? Nem problema, isto u Saraorcima, sve naše!” PRESS

 • xtc

  No bene škode če pocrka zaradi vode pol Barjanske komunistične greznice,prav ji je,ko si je izvolila bakanskega opankarja in to bi bila prava kazen za njihovo topoumnost.Upam da bo pobralo tudi kup levakov.,če bi hoteli vsaj 95-98% tesnost in zanesljivost bi morale biti cevi iz Din 4571 spec-stiki pa varjeni Tig ali Mig ali pa na prirobnice z gostimi vijaki in teflonsikimi tesnili vmes in še enkrat položebe v armirane močne kinete na mivko.

 • cosmosjasnovidec

  Zakaj pa naj bi se copatarska čefutarska krota tovariš”janković”odzival za mnenja njemu nepomembnih državljanov ter kakršna koli vprašanja??
  On je samostojen in vse kar mu pade v čefutarsko bučo se bo naredilo,ker ga ni nad njim kateri bi lahko kaj takega preprečil.
  Za ogroženost Ljubljančanov ter okoliškega prebivalstva kaj se bo zgodilo,če pride do kakšne naravne nesreče od potresov itd se ve.
  Ni pa se nihče vprašal ali ni namen copatarja “jankovića” ravno ta,ker on ni Slovenec slej,ko prej bo iz Slovenije tako ali tako pobegnil in ali ga niso ravno gnida “soros” ter ostali muslimanski izmečki kot ga že so podkupili,da se masovno pobije ogromno število Slovencev z naravnimi posledicami do česar bo prišlo v tem primeru.
  Seveda bo to katastrofa katero je povzročila mati narava in ta pezde copatarski ne bo za nič odgovarjal tudi,če se še bi nahajal tukaj.
  Pomoriti pol Slovencev z to njegovo napeljavo je milijon procentov njegov namen za katerega si je pa še dodatno dodobra napolnil žepe od podkupnin.
  ——————————————————————————————————————————
  Dr.Vsevedni Cosmosjasnovidec,vsakemu,lev…,kom……,čef……,mus….,se,po……,………ostalo je pa znano.
  ——————————————————————————————————————————–

  • rubec

   Dr.Vsevedni Cosmosjasnovidec,vsakemu,lev…,kom……,čef……,mus….,se,po……,………ostalo je pa znano.

   Hehehe, genialno.

 • Skrajno Desni

  začnite podirat že narejeno če drugače ne pa ponoči ilegalno.

 • Ivo Coz

  Ojoj, kakšno modrovanje, pa sta možni le dve varianti:
  1. Projekt se v celoti zavrže
  2. Projekt se “dopolni” in izvede

  Prvo seveda mirne duše črtano. Pri drugi bo pa kapital itak zmagal; čim večja bo dopolnitev, tem bolje (za kapital).
  Nekdo je omenil škodo za Ljubljančane. Lepo vas prosim! Domorodcev je poldrugi ducat, cca 200,000 je priseljencev iz Slovenije, ostali so č***rji, po krvi in/ali po miselnosti. Škode ne bo, saj bodo še vedno imeli na razpolago zelo čist kokain in polno mero rdečega dreka.

 • rubec

  Obleka od tega kristusa je tudi iz poliestra. Pa ne vem, če ni brada tudi.

  • Igor Kavalar

   Kristus naredi iz vode vino, Janković pa iz pitne vode sranje!
   Za nagrado prvega pribijejo na križ, drugemu pa odpišejo dolgove.

 • rubec

  Ko sem zagledal tega Krištof Mlakarja, sem šel takoj na net preverit, če so Al Baghdadija res že fentali.

 • hribovc

  sm slišu, da zokitu zadnje časi ni dost 10%, zdej je norma 15%…
  15% od orng napihnjenih 135 mio je dobrih 20 mio…

 • AlternativaZaSlovenijo

  Ljubljana…. happy shitting

 • šmentanamuha

  Zdaj si pa zamislite, kaj bi se zgodilo, če bi bil župan Ljubljane recimo Kangler ali pa kdo iz SDS in bi na silo hotel vleči preko vodnega zajetja cevi polne dreka in vseh sort fekalij.

  • rubec

   Sploh ne bi bilo slabo. Potem bi končno že enkrat tista Zgonjena bunka s pop tv padla vznak.

 • rubec

  V gradbeništvo se ne zastopim kaj prida, se mi pa vseeno zdi, da je ta skakalni most malce preveč položen.

 • Igor Kavalar

  Mene zanima kaj mislite ali bo z to imbesilno gradnjo kanalizacije čez pitno vodo, eko teroristu Jankoviću uspelo prekvalificirati Ljubljančane iz močvirnikov aka žab v drekožderce in ali mu bodo ti nato še vedno ploskali v zahvalo, ker je pitno vodo spremenil v scalnico?

 • gabrijelobid

  Delajo na črno in lastnikov zemljišča ni nihče nič vprašal in zraven tega jih ščiti policija .Sedaj pa razmislite kako je pri nas.

 • KAPIBARA

  Mislim da je bil že v prevem mandatu vsiljenega nam župana, problem s pitno vodo ( oporečnost) , ker je bila preveč onesnažena. Niso se kaj poglabljali v problem, od kod onesnaženost, ampak so samo dvignili kriterije za onesnaženost, pa smo, po papirjih, dobili čez noč boljšo vodo v LJ… :-(

 • črnaovca

  Za tole kanalizacijo so vsi zaskrbljeni in proti. Avtocesta od Šentruperta do veleja tudi okoljsko ni najbolj prijazna in so vsi tiho. Izgleda da nekateri pri kanalizaciji niso nič dobili in sedaj je treba nagajat, pri cesti še vsi računajo na svoje žepe.