fbpx

Jankovićeva predrznost: V Ljubljani postavljajo že drugi spomenik udbovskemu ovaduhu Božiču

Nekdanja županja Ljubljane Danica Simšič in Peter Božič (foto: STA)

Spomnimo. Oktobra 2014 so po naročilu Mestne občine Ljubljana “slovesno” odkrili kip nekdanjega Delovega novinarja, pa tudi pisatelja Petra Božiča (1932–2009), ki ga ustvaril akademski kipar Mirsad Begić. Raziskovalec arhivov mag. Igor Omerza je Božiča že zdavnaj razkrinkal kot udbovskega zaupnika, ki je ovajal tudi znanega slovenskega pisatelja Borisa Pahorja.

Pred leti je Omerza v zvezi z Božičevim delovanjem namreč zapisal: Peter Božič je v “svinčenih” slovenskih sedemdesetih letih minulega stoletja – izraz je skoval prav Viktor Blažič – podpiral montirani politični proces proti dvojici Blažič–Miklavčič in ovajal Borisa Pahorja tajni policiji zaradi njegovega zavzemanja za zaprta kulturnika!”

No, tri leta kasneje Božiču postavljajo že drugi spomenik oz. kip, ki ga bodo odkrili konec septembra na vrtu DSP. Tokrat na pobudo Društva slovenskih pisateljev (DSP), ravno tistega društva, ki je pred časom avtoritarno izključil iz svoje sredine tudi Janeza Janšo.

Župan Ljubljane Zoran Janković postavlja spomenike zgolj sodelavcem nekdanjega komunističnega režima (Foto: STA)

DSP namreč ustanavlja socialni sklad, ki bo imel ime po Božiču, pomagal pa naj bi slovenskim pisateljem – se ve, točno katerim: “Ob promocijskih aktivnostih začetka delovanja sklada PLAŠČ PETRA BOŽIČA – socialnega sklada DSP – bo na vrtu DSP postavljen tudi bronasti kip (portret) pisatelja in dramatika Petra Božiča. Kip je delo priznanega akademskega kiparja Mirsada Begića.”

C. Š.