Jankoviću se podli načrti niso izšli: Lekarna Bitenc zmagala na vrhovnem sodišču!

Foto: STA/Lekarna Bitenc

Vrhovno sodišče je ob ponovnem odločanju o sporu med Molom in Lekarno Bitenc presodilo, da odpoved koncesijske pogodbe ni bila zakonita. Kot so pojasnili, lekarniška dejavnost predstavlja socialno javno službo, zato se v tem primeru ni mogoče neposredno opreti na določbe zakona, ki ureja gospodarske javne službe, so zapisali na spletni strani. 

Mestna občina Ljubljana (Mol) je kot koncendent oziroma podeljevalec koncesije 8. junija 1999 izdala odločbo, s katero je Lekarni Bitenc podelila koncesijo za opravljanje lekarniške dejavnosti. Koncesijo je podelila za nedoločen čas, na podlagi izdane odločbe pa sta stranki 16. julija 1999 sklenili pogodbo o koncesiji za opravljanje lekarniške dejavnosti, prav tako za nedoločen čas. Mol pod vodstvom Zorana Jankovića pa je nato 6. aprila 2009 Lekarni Bitenc enostransko in brez razloga odpovedal koncesijsko pogodbo, saj so utrjevali monopol Lekarne Ljubljana.

Vrhovno sodišče se je, ko je prvič odločalo o zakonitosti odpovedi koncesijske pogodbe, postavilo na stališče, da je odpoved tipična oblika prenehanja trajnega pogodbenega razmerja. Svojo odločitev je oprlo na določbe zakona, ki ureja gospodarske javne službe, in sprva odločilo, da lahko lekarniška koncesija preneha tudi po diskrecijski volji koncendenta, torej Mola.

Enostranska nekrivdna prekinitev pogodbe ni bila dovoljena po takratnem zakonu
Lekarna Bitenc se je zato obrnila na ustavno sodišče. To se do upravičenosti Lekarne Bitenc do koncesije ni opredeljevalo. Je pa poudarilo, da bi moralo vrhovno sodišče upoštevati tudi sodbo upravnega sodišča, ki je pred tem razsodilo, da se lahko koncesija vzame iz krivdnih razlogov na strani lekarne, teh pa ni bilo. Vrhovno sodišče je tako o primeru odločalo ponovno. Tokrat je izhajalo iz presoje, da lekarniška dejavnost predstavlja socialno javno službo, zato določbe zakona, ki ureja gospodarske javne službe, niso neposredno uporabljive in ni zakonske podlage za enostransko odpoved koncesijske pogodbe.

Od šerifa Ljubljane do popolne zgube. (Foto: STA)

Zakon o lekarniški dejavnosti, ki je veljal v času odpovedi koncesijske pogodbe, namreč ni predvideval koncendentove nekrivdne odpovedi koncesije, glede trajanja koncesijske pogodbe pa je določal, da mora biti to vprašanje urejeno v sami pogodbi. Ker ima koncesijska pogodba posebno upravno-pravno naravo in podeljevalec koncesije nastopa kot oblastni organ, je na njem breme, da sprejme ustrezen koncesijski akt oziroma predlaga sklenitev ustrezne koncesijske pogodbe, ki bi mu omogočala enostransko odpoved, poroča STA. Ker v konkretnem primeru koncendent takšnega interesa v času podelitve koncesije in sklenitve koncesijske pogodbe ni ustrezno zavaroval, te možnosti ni imel, je v odločitvi izpostavilo vrhovno sodišče.

Peter Truden

 • alojz

  In kdo bo sedaj lekarni plačal izgubo ki jo je imela v tem večletnem sodnem procesu?

  • Vera

   Šerif .

   • rabbit

    Ampak to naj stori iz lastnega žepa ne pa z mojega in ostalih Ljubljančanov, no lahko iz tistih, ki ga še vedno podpirajo

    • francelj3

     Kolikor vem, so ga zadnjič izvolili za en teden uvoženi čefurji. Upam, da jih bo izterjal, ha ha.

     • Steiermark

      “Uvoženi” turisti z balkana, kot je on, so bili naši gostje, na naš račun, za 3 mesece, z zajetno “socialno podporo” – vse smo pa plačali mi – Slovenci! No, potem jih je pa itak “posodil” še ludožercu v Mb……Verjetno mu bo pa on, na kakršnikoli način, uslugo povrnil ….

  • Čivko

   Davkoplačevalci seveda, če bo iztožena konkretna vsota.

 • tramal

  Srbijanski bedak .Še malo pa BO CELA SRBSKA DRUŽINA POBEGNILA IZ SLOVENIJE .DENARJA SO DOST NAKRADLI IN GA IMAJO NA TUJIH BANKAH.

 • est

  Ne od šerifa do zgube, ampak zguba do zgube. S toliko denarja kot ga je zapravil za stebričke , nekaj mostov in na pol narejene Stožice bi morala biti Ljubljana “zlata”.

 • Antonius

  Ljubljanski županković nosi odgovornost samo za tisto, kar v sekretu odloži. Za vse ostalo njegovo sranje se mu pa =be, ker mu ga itak Ljubljančani plačujejo.

 • Kostelec

  Lekarna Bitenc za razliko do njene ljubljanske konkurentke na čelu z Marjanom Sedejem, ni želela svojega podjetja spremeniti v devianten kupleraj, ki bi zaposloval morje obrabljenih vlačug Zorana Jankovića.

  • zokispoki

   Prasica naj sedaj placa iz svojega zepa ! Ima na desetine izgubljenih pravd, advokate mu pa mi placujemo, de ! Da mu jebo pas mater, je rekla njegova Svetlana Petokraka !

   • Steiermark

    Vse to skupaj je eno samo zavajanje ljudi. Za kakšno stvar mu pa morajo dati “kontra”, saj drugače bi ljude verjeli, da je vse skupaj orkestrirano iz murgel ….Tako bodo pa glavani “lahko rekli”, no, vidite ljudje, tudi on “izgubi ” na sodišču…

    • Miki Miška

     ja res

    • joza joza13

     Morda, ampak Bitenci ga pa kljub temu zelo bolijo – verjemi.

   • Miro Jereb

    Šus…v …

 • IZBIRA

  Kaj so naredili z Al Caponeom, ko so mu dokazali, da ni “posloval zakonito? Zaprli so ga.Kakšne bodo zdaj posledice, ob ugotovitvi, da MOL ni deloval zakonito?

  • Andrej

   In kaj so naredili Zokiju? ODPISALI so mu dolg. Pri nas je huje kot mafija.

   • IZBIRA

    Slovenija nima organa,ki bi preganjal organizirani kriminal. NPU je beda in vsi kriminalisti prejemajo tam samo plače in čakajo upokojitev . Amerika je imela Ness in Wilsona. In še je tam poštenjakov, ki jim je boj proti kriminalu vseh vrst neglede na človeka, poziv. Slovenska stvarnost je v tem, da smo imeli komunizem, ki je pokvaril ali obrnil na glavo vse vrednote,

 • IZBIRA

  Janković ima na kupe raznih zgubljenih tožb in pritožb in odločb in sodb, vrjetno si z nimi skupaj s sodniki riti bišejo v posmeh oškodovanih. Drugače si ne predstavljam, čemu služijo, ker neke izvršitve istih ni še bilo.

 • Olga101

  Zdaj naj tovariš Janković odgovarja materialno in kazensko! Čestitke lastnikom lekarne za vztrajnost! Vsem so lahko vzor! Kupujemo v lekarni Bitenc in jih podprimo!

 • xtc

  Sedaj pa še kazensko in odškodninsko na Srbopankoviča in MOL.Par deset miljonov bo kar uredu z obrestmi.

 • dob

  V Sloveniji ni javnih protestov samo zato, ker se ljudem zdijo Pahor, kučan, Janković, Bratuškova, Erjavec, Cerar, Šarec… tako fenomenalno in nepovratno zabiti, da se vsem smilijo. Zato jih bodo drugič spet izvolili. Iz samega usmiljenja.

 • Slovenka

  Ne hvali dneva pred večerom. Bomo videli, kako bo županković zaobšel sodbo. Bitenčevi naj dobro pazijo na lekarno. V Zokistanu je vse mogoče.

  • macon

   Ja, lekarna lahko ponoči pogori do tal. Čisto slučajno in brez najdenih krivcev pa če ulico snema sto nadzornih kamer. Se bodo pa posnetki slučajno “izgubili”.

 • Miro Jereb

  Sedaj naj sam plača stroške..
  .baraba znucana…

 • Aton

  Trajalo je deset let. Država naj povrne izgubo zaradi dolgotrajnega procesa. Ker so davkoplačevalci neumni

 • IZBIRA

  Prej kot Jankovića. Ali pa bo MOL prej bankrotiral, bolje rečeno.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!