Janša bo danes Golobu predstavil rešitve in ukrepe za sanacijo posledic ujme

Novinarska konferenca po sestanku sveta za nacionalno varnost, na katerem so obravnavali razmere v državi po katastrofalni ujmi. Predsednik SDS Janez Janša (foto: sta)

Ujma in poplave so pustile katastrofalne posledice in čas je za obnovo. Gre za težek in velik zalogaj, aktualna vlada pa ugotavlja, da tokrat brez pomoči opozicije ne bo zmogla. Po poročanju STA je predsednik vlade Robert Golob najavil, da se bo danes sestal s predsedniki vseh parlamentarnih strank, ki jih je na srečanje povabil “v želji po oblikovanju celovitih rešitev in ukrepov za sanacijo posledic ujme”.

Čas je za sanacijo škode po ujmah in poplavah. Prvak opozicijske SDS Janez Janša je dejal, da gre za velik zalogaj, ki pa ni nepremagljiv. Golobova vlada se zaveda, da bo obnova prevelik zalogaj zanje in glede na to, da so aktualni vladi med drugim tudi gasilci očitali neoperativnost tudi glede banalnih stvari, kot je “sprejem pravilnika”, se bo vlada zdaj interventnih ukrepov lotila tudi s pomočjo opozicije.

Janša je že na Svetu za nacionalno varnost poudaril, da je zdaj “prevladalo spoznanje, da moramo stopiti skupaj.“ Potrebni so ukrepi in tukaj smo svetovali vladi in to je bilo tudi splošno stališče, inkluzivni pristop pri pripravi interventnega zakona. V zakon je potrebno vključiti ukrepe, ki bodo celovito zaobjeli sanacijo te ujme oziroma škode,” je takrat dejal in večkrat poudaril, da bo sanacija težak zalogaj, ki pa ni nepremagljiv. Po poročanju STA med interventne ukrepe, o katerih bo vlada danes razpravljala na srečanju z ostalimi parlamentarnimi strankami, spadajo tehnična pisarna, pospešitev pridobivanja dovoljenj za rekonstrukcije, izredna solidarnostna pomoč in moratorij na posojila. Predlog zakona bodo ministri potrdili prihodnji četrtek in ga po nujnem postopku poslali v DZ.

Iz obeh opozicijskih parlamentarnih strank so napovedali, da se bodo srečanja udeležili. Predloge SDS bo predstavil predsednik Janez Janša, v imenu NSi pa se bo srečanja udeležil poslanec in predsednik sveta stranke Jernej Vrtovec. Pričakovati je, da bodo o ukrepih na področju sanacije danes govorili tudi na srečanju predstavnikov ministrstva za naravne vire in prostor ter občinskih združenj, ki bodo sicer razpravljali o predlogu zakona o gospodarskih javnih službah.

Novinarska konferenca po sestanku sveta za nacionalno varnost, na katerem so obravnavali razmere v državi po katastrofalni ujmi. Predsednik SDS Janez Janša (foto: sta)

Janša je nedavno med razpravo o obnovi izpostavil, da je odprava birokratskih ovir ključnega pomena pri zagotavljanju hitre pomoči. Spomnil je na izkušnje pri odpravi posledic covida-19, ko so bile sprejete rešitve za hitrejše ukrepanje in izgradnjo nujne infrastrukture. Poudaril je, da je treba v prihodnjih dneh in tednih zagotoviti realno distribucijo pomoči, pri čemer so in bodo ključno vlogo odigrale lokalne skupnosti in občine. Poudaril je tudi, da je vlada opolnomočena za ponovno uporabo že preizkušenih rešitev iz časa njegove vlade, ki so omogočile učinkovito ukrepanje v času pandemije.

Golobovi vladi so že večkrat očitali neoperativnost, med drugim je bil do nje nedavno kritičen tudi poveljnik Gasilske zveze Slovenije, Franci Petek, ki je dejal, da so bile v času Janševe vlade sprejete vse osnovne in zakonske podlage za financiranje gasilcev, da pa Golobova vlada zdaj ne ve, kako bi se tega lotila. O tem si lahko preberete tukaj. Glede na to, da je sanacija številnih poškodovanih območij naloga, ki zahteva učinkovito krizno reševanje, po čemer Janša slovi, je ta korak s strani vlade ne le pričakovan, ampak nujen.

Tanja Brkić