fbpx

Janša Cerarju, ki tarna, da Evropska komisija glede arbitraže ne upošteva mnenja svoje pravne službe: “Hm … Zakaj pa ne upoštevate mnenja podobne službe v DZ?”

Foto: STA

Miro Cerar, nekdanji ministrski predsednik in novi zunanji minister, je v televizijske kamere jokal, da Evropska komisija in njen predsednik Jean-Claude Juncker glede arbitraže ne upoštevata mnenj lastnih pravnikov. Takole je Cerar zapisal na družbenem omrežju Twitter:

“Argumentacija pravne službe Evropske komisije potrjuje, da je bila odločitev o tožbi Hrvaške pravilna in dobro pripravljena ter tudi, da mora #Hrvaška razsodbo spoštovati in uveljaviti. Skrbi me dejstvo, da komisija ni opravila naloge varuhinje pogodb EU.”

Nemški Spiegel je namreč na spletu objavil, da je pravna služba Evropske komisije v mnenju z datumom 14. maj 2018 zapisala, da večina trditev, ki jih je v predlogu tožbe v skladu z 259. členom Pogodbe o EU predstavila Slovenija glede hrvaških kršitev prava EU, drži in da bi morala Evropska komisija v mnenju to podpreti. Predsednik komisije Jean-Claude Juncker pa mnenja pravne komisije ni upošteval.

No, predsednik opozicijske SDS Janez Janša je na svoji lastni koži občutil, kako je, če vlada in državni zbor ne upoštevata mnenj pravne stroke. Leta 2014 je zakonodajno-pravna služba DZ zapisala, da za odvzem mandata Janezu Janši ni zakonske podlage. Celo več. Odvzem mandata bi bil lahko sporen z vidika skladnosti z ustavo. Kljub temu so Cerarjevi poslanci v SMC glasovali, da se Janezu Janši odvzame mandat, kar je kasneje odpravilo ustavno sodišče in predsedniku SDS mandat vrnilo.

No, v zvezi s tem se je na tarnanje Mira Cerarja oglasil Janez Janša. Predsedniku SMC je zapisal:

Demokracija