Janša in drugi v podporo Počivalšku: “Politična zloraba epidemije se jim bo vrnila”

Predsednik vlade Janez Janša in gospodarski minister Zdravko Počivalšek (Foto: Vlada RS)

Predsednik največje opozicijske stranke SDS in nekdanji premier Janez Janša se je z daljšim in deloma čustvenim zapisom na Twitterju odzval na novico, da je Specializirano državno tožilstvo na ljubljansko okrožno sodišče vložilo zahtevo za preiskavo zoper nekdanjega ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška zaradi nakupa respiratorjev ob začetku epidemije koronavirusa. 

Janez Janša opozarja, da so postopki proti Zdravku Počivalšku zloraba. In mu sporočil, naj se drži. Podporo Počivalšku so dali še mnogi, med drugim Jelko Kacin, Žiga Turk in drugi.

Ostaja neizpodbitno dejstvo:
1. Da je danes tudi zaradi Tvojih naporov, nesebičnega dela in žrtev v času spopada s pandemijo covida- 19 na tisoče rojakov živih in zdravih.
2. Da je Slovenija zaradi uravnoteženega sprejemanja zdravstvenih, gospodarskih in socialnih ukrepov končala med gospodarskimi zmagovalci spopada s pandemijo, kar nam je priznal cel svet.
3. Da je odločitev tvoje stranke (SMC, Konkretno) za oblikovanje učinkovite vlade tik po razglasitvi epidemije omogočila Sloveniji, da ni trpela še huje od Bergama. Predstavljajmo si spopad z epidemijo v času volilne kampanje pod vodstvom metalcev puške v koruzo, je zapisal Janez Janša.

Nato je opisal še razmere, v katerih so se znašli marca 2020, ko se je začela epidemija koronavirusa. “Kljub težkim časom epidemije smo v naši vladi od samega začetka vztrajali na stališču zakonitosti in preglednosti. Kljub izrednim razmeram smo bili ves čas pod stalnim pritiskom vseh mogočih varuhov, medijev, podivjane in nesolidarne opozicije ter spolitiziranih nevladnih organizacij. Drži, da so v prostoru, kjer vladata red in pravičnost ter enaki vatli oziroma vladavina prava, pod drobnogledom in preiskavo lahko tudi ravnanja v času izrednih razmer. In v času, ki je pripeljal do njih. Po tem logičnem vrstnem redu.

Vsako resno tožilstvo bi moralo preiskovati tudi tiste, ki so pustili neuporabne načrte in prazna skladišča zaščitne opreme
Če bi torej imeli vladavino prava, bi vsako resno tožilstvo najprej ali pa vsaj istočasno preiskalo tudi odgovornost tistih, ki so nam pustili neuporabne načrte, prazna skladišča zaščitne opreme ter medicinskih aparatov za spopad z epidemijo, pravi Janša. “Kljub pravočasnim opozorilom misije WHO. Takoj bi se videlo, zakaj smo morali iskati opremo čez noč praktično povsod. Pa odgovornost tistih, ki so zadnjih dvajset let denar od preplačanih žilnih opornic in kolčnih protez vlagali v tednik Mladina in druge elemente omrežja, namesto v kapacitete domov za ostarele in zdravstveni sistem. Veliko mrtvih je bilo zaradi finančno zanemarjenih razmer v DSO. A ti odgovorni so danes ministri, predsednice, šefi #vzporednimehanizem, državni sekretarji in visoki uradniki vlade. Na časovnici, spoštovana politična izpostava #SDT in @policija_si, vam je spodrsnilo. Tako kot večkrat v zadnjih tednih vaši matični organizaciji. Kredibilnost je izpuhtela. Politična zloraba časa epidemije se jim bo prej kot slej vrnila kot bumerang. Še posebej hitro v času zarečenega kruha.”

In še: “Lahko izkrivljajo, lažejo, blatijo (kosovirajo*), ovajajo, tožijo in sodijo, kakor jim drago. V desetletjih so si prigrabili vsa potrebna orodja za zlorabo javnosti, policije, tožilstva in sodstva. Praktično brez nadzora in omejitev tako kot leta 1988.”

Kljub temu pa ne morejo spremeniti dejstev in ubiti resnice. Kljub vsemu je nemogoče povsem izničiti ogromno količino žrtvovanja, solidarnosti in zdravega razuma zdravstvenega osebja na vseh nivojih, svetovalnih skupin in drugih vladnih ekip, vodstva in strokovnjakov NIJZ, gospodarstvenikov, županov in vseh, s katerimi smo s skrajnimi napori reševali življenja in blaginjo ljudi. Zavarovali smo spomin pred pozabo in resnico pred lažjo, njihovo nesmrtno dušo. Slej ko prej bo na površju, je zaključil Janša.

Sara Kovač/Moja Dolenjska