fbpx

Razkroj nekega športnega žurnalizma: Kako je Obrezova Ekipa postala talec političnih ambicij tajkuna Martina Odlazka

Goran Obrez, odgovorni urednik Ekipe, ki je v lasti tajkuna Martina Odlazka, je športni časopis spremenil v tabloid, zdaj pa še v politično trobilo.

Športni časopis Ekipa, ki je pred nekaj leti svojo negotovo usodo zaradi slabe prodaje časopisa reševal z združitvijo s hrvaškimi Sportskimi novostmi, ki so izhajale v slovenskem jeziku za slovenski trg, je že dlje časa talec zgrešenih idej svojega odgovornega urednika, sicer športnega komentatorja Gorana Obreza. S tem mislimo, da je časopis talec srbohrvatizmov, kričeče odebljenih senzacionalističnih naslovov, neokusnih medmetov, zavajajočih fotografij … Skratka, je vse prej kot resen športni časopis, kakršnega bi si zaželeli slovenski športni navdušenci. V zadnjem času pa je Ekipa postala še talec politike – in, ironično, Janeza Janše – ki v naslovih člankov posredno ali neposredno vsakodnevno nastopa. Očitno na željo lastnika časopisa, pravnomočno obsojenega medijskega tajkuna Martina Odlazka, ki je sicer na pot pogube pred časom že popeljal nekoč ugledni konservativni politični tednik Reporter.

“Prvak DRUGE SLOVENSKE LIGE z najhujšim udarcem po JANŠI: 41 nedolžnih otrok je umrlo, a bomo še kakšno …,” kriči naslov nosilnega članka v ponedeljkovi spletni ediciji športnega časopisa Ekipa, nakar moral zainteresirani bralec članek seveda odpreti, saj se naslov zaključi na polovici stavka, kakopak, v želji po klikih.

V prispevku je pravzaprav govora o Jaki Ihbeishehu, nogometašu Radomelj, ki so si ob izpadu Gorice v drugo ligo zagotovili napredovanje med slovensko nogometno elito. V Ljubljani rojeni nogometaš, ki ima očeta Palestinca in tudi nastopa za palestinsko reprezentanco, po pisanju Ekipe s cmokom v grlu spremlja obstreljevanje med izraelsko vojno in palestinskimi gibanju z območja Gaze.

Izraelske rakete zadevajo cilje v Gazi. Foto: EPA

Kaj ima Janša z žrtvami v oboroženem spopadu v Gazi?
Člana Radomelj je očitno zmotilo dejstvo, da pred sedežem vlade visi izobešena izraelska zastava in da je predsednik vlade Janez Janša javno izrazil podporo Izraelu. “41 nedolžnih otrok umrlo v Gazi do tega trenutka… A bomo še kakšno drugo zastavo izobesli?” je kritično zapisal na svojem Twitter profilu. Spomnimo. Teroristična organizacija Hamas, ki je tarča izraelskih zračnih napadov, je pred dnevi sprožil oboroženi spopad med sprtima stranema, sledili so povračilni ukrepi judovske države. Omenjeni nogometaš je sicer razumljivo opozarjal na smrtne žrtve med otroci, kar je Ekipa spretno izkoristila za nov napad na Janšo, katerega v zadnjem času pogosti žveči med zobmi.

Odgovorni urednik Ekipe Goran Obrez je očitno novo tržno nišo, da bo svoj športni časopis, ki to ni, iz kričečega tabloida nadgradil v politično trobilo, odkril že lani spomladi, ko sta se v javnosti zbadala predsednik UEFA Aleksander Čeferin in predsednik vlade Janez Janša. Ivo Milovanović je za Ekipo celo napisal kolumno, v kateri je osebno napadel in diskreditiral novinarja Nova24TV Luka Svetina, svojega nekdanjega komentatorskega sodelavca, ker je na Twitterju kritiziral Čeferina zaradi prepozne zaustavitve nogometnih tekmovanj ob razglasitvi pandemije koronavirusa. Od takrat naprej so se članki o Janši kar vrstili na Ekipi. Seveda je premier nastopal kot negativni lik v sporu s Čeferinom, ki so ga sicer lani spomladi kritizirali tudi angleški mediji, denimo ugledni Independent, ker da je Uefi denar pomembnejši od varnosti navijačev.

Lanski aprilski osebni napad Iva Milovanovića v Ekipi na novinarja Nove24TV Luka Svetina.

To sicer ni tako nenavadno, če se spomnimo, da je Požareport letos že poročal, da naj bi Nogometna zveza pod postavko promocije prej omenjenega evropskega nogometnega prvenstva U21 (Maribor – marec 2021) na (povezana) podjetja, ki izdajajo Odlazkov športni časnik Ekipa24, nakazala 250 tisoč evrov. O verjetnosti, da se je posel dejansko zgodil, priča tudi molk vodilnih na NZS. Športni časopis Ekipa že več let piše nekritične članke o Čeferinu, v zadnji mesecih pa so postali platforma za sporočanje političnih sporočil Aleksandra Čeferina, ki so jih potem eden za drugim povzemali vsi največji mainstream mediji v državi.

Razkroj nekega športnega žurnalizma. Obrezovi srbohrvatizmi, doslej poznani le iz njegovih športnih prenosov, so našli pot tudi na splet v časopis Ekipa.

Spomnimo. Medijska skupina Odlazka Media24 dnevno izdaja časopis Svet 24, športni dnevnik Ekipa SN in Salomonov oglasnik, v njeno zaledje pa spadajo tudi tednik Reporter, križanke, radijske postaje AktualVeseljak in Salomon ter televizija Veseljak. Iz medijske hobotnice je razvidno, da Odlazek skupaj s svojimi otroki prek podjetja Eurofit, d.o.o., katerega lastniki so v večini Martin Odlazek in s po 8 odstotki še Domen OdlazekNejc OdlazekLiza OdlazekMaja OdlazekMeta OdlazekTina Odlazek in Gašper Odlazek, neposredno lastniško obvladuje podjetja Dolenjski list, d.o.o., Salomon, d.o.o., RGL, d.o.o., Veseljak TV, d.o.o., Kočevski tisk, d.d., Media storitve, d.o.o., Studio D, d.o.o., Radio Kum, d.o.o., Lepenka, d.d., Agencija24, d.o.o., Svet24, d.o.o., Blue trade, d.o.o. Lani januarja pa je, podprt s strani Odlazka, nastal še najbolj zloglasni spletni portal, antivladni projekt Necenzurirano, ki ga vodi trojica odpadniških Siolovih novinarjev Primož Cirman – Vesna Vuković – Blaž Modic.

Takole je Ekipa lani poleti pisala o Janezu Janši.

Martin Odlazek, ki je član levega tranzicijskega omrežja, je očitno pripravljen za ohranitev svojega medijskega monopola na slovenskem trgu žrtvovati celo zdravje ljudi, kot prikazujejo naslovi v Ekipi, je na izjemno nizkoten način obračunaval z ukrepi vlade, ki niso bili bistveno drugačni kot v drugih evropskih državah.

T. F.