fbpx

Janša: SDS gre v nov mandat bistveno močnejša

Če bo ostalo pri tem številu mandatov, smo izenačili najboljši rezultat stranke v zgodovini in bistveno povečali število volilnih glasov ter zmagali v okrajih, kjer doslej še nismo,” je dejal Janez Janša v izjavi po volitvah in dodal, da bodo kot opozicija vedno delovali v dobro Slovenije. Rezultati po njegovem kažejo predvsem na naveličanost državljanov nad opozicijo KUL, saj so jih državljani pometli iz parlamenta.

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je na novinarski konferenci v Cankarjevem domu zahvalil vsem volivcem SDS in ekipam, ki so garale v teh tednih kampanje, še posebej obema štaboma volilnih okrajev, kjer so dosegli zmagovite rezultate. Prav tako se je zahvalil koalicijskim partnerjem in čestital relativnemu zmagovalcu. Po njegovem so razmerja bistveno bolj tesna kot so prikazovali, saj bi 10 tisoč glasov to lahko spremenilo in izrazil obžalovanje, da nekatere stranke niso nastopile skupaj. Pozdravil je visoko volilno udeležbo, ki si je želijo tudi na prihodnjih volitvah. Po prepričanju Janše so pred novo vlado številni izzivi, toda pod to vlado so bili postavljeni trdni temelji, zato bo vladanje bistveno lažje.

SDS je bila po besedah Janše pred dilemo, potem ko je prejšnja koalicija vrgla puško v koruzo in odstopila, ali iti na predčasne volitve ali sestaviti koalicijo različno mislečih in od takrat naprej so bili trd boj z rezultati, ki so vidni in razpoznavni, toda niso bili toplo pozdravljeni v medijih, kar je vplivalo na rezultate. “Če bo ostalo pri tem številu mandatov, smo izenačili najboljši rezultat stranke v zgodovini in bistveno povečali število volilnih glasov ter zmagali v okrajih, kjer doslej še nismo.” Kot je pojasnil predsednik vlade, rezultat ne spreminja ničesar, in so še vedno pripravljeni sodelovati v dobro Slovenije. Ob tem je dejal, da ne bodo nikoli ravnali tako kot opozicija v zadnjih dveh letih, ko se je Slovenija borila z epidemijo in ko so doživeli vse drugo kot podporo in sodelovanje. Pripravljeni so delovati drugače in državotvorno.

Rezultati kažejo na naveličanost državljanov nad KUL
Na vprašanje novinarke, ali rezultat volitev doživlja kot naveličanost državljanov je Janša pojasnil, da rezultati kažejo na naveličanost dosedanje opozicije, saj so jo volivci pometli iz parlamenta. SDS namreč na volitve ni šla s taktiko lijaka, kjer bi pobrali vse glasove, temveč so s sorodnimi strankami nastopili kot tim in kljub temu povečali število mandatov v primerjavi s prejšnjim.

Na vprašanje o ruskem vmešavanju v slovenske volitve je Janša odgovoril, da nihče ni tega izražal, temveč je zgolj pojasnjeval zaskrbljenost v tujini in napade na vlado ter njega osebno, ker so obiskali Kijev in ne Moskvo. V Evropi namreč vlada zaskrbljenost zaradi proruskih orientacij v delu politik držav članic, ta zaskrbljenost je v Sloveniji upravičena, saj po državi ponosno hodijo ljudje, ki imajo na prsih krvave Putinove medalje in jih nočejo vrniti.

SDS gre po teh volitvah po besedah Janše v nov mandat bistveno močnejša. “Eno je vodit kampanjo in zmagat na volitvah brez enega občinskega odbora, enega samega svetnika, enega samega poslanca, enostavno je financirat plakate in jih obesiti med podporo medijev tako imenovane civilne družbe. Potem pa pridejo izzivi in trdo delo potem to ne pomaga več.” Janša je še izrazil prepričanje, da bi se spodobilo, da bi Golob kot relativni zmagovalec sestavil trdno vlado in ekipo za celo Slovenijo in ne samo za nekatere. Pri tem so pripravljeni pomagat. “Če bomo v opoziciji in nam bo partnerstvo ponujeno, ga bomo z veseljem sprejeli.”

Sara Kovač