Janša je razočarane volivce NSi povabil v vrste SDS

Foto: SDS

Sodeč po videnih kriznih razmerah v Sloveniji, je bilo le vprašanje časa, kdaj bo Golobovo vlado nekdo postavil pred dejstva in jo soočil s posledicami. To je z vloženo interpelacijo storila stranka SDS. NSi interpelacije ni podprla, zato je Janša njihove volivce povabil v vrste SDS. 

Vsem, ki danes pišejo in kličejo zaradi razočaranja nad stranko, ki so jo še včeraj volili,” je na Twitterju zapisal predsednik SDS Janez Janša, zraven pa pripel pristopno izjavo k stranki SDS. Zdi se, da je odločitev NSi, da vložene interpelacije proti Golobovi vladi ne podpre, razočarala mnoge njihove volivce, ki so pričakovali njihovo močnejšo držo – sploh glede na poslabšanje kakovosti življenja ljudi pod aktualno vlado.

Kot je pojasnil, želijo v stranki SDS s to razpravo “razložiti vladi nekatere stvari, ker ne verjamejo, da prav vsi člani te vlade in vsi poslanci vladne koalicije to, kar počnejo, delajo v bistvu iz neke ideologije ali iz nekih negativnih vzgibov.” V SDS so prepričani, da marsikatera od teh odločitev temelji tudi na nepoznavanju dejstev in napačnih ocenah. Zato pričakujejo, da bodo s tem, ko bodo dobili pisni odgovor s strani vlade in opravili to razpravo, marsikaj razčistili in da bo mogoče vlada nekatere sporne poteze preklicala oz. jih umaknila.

Predsednik stranke NSi Matej Tonin je svojo odločitev pojasnil v oddaji 24ur, češ da se “zmagati ne da zgolj s kritiziranjem” in da se bodo “v prihodnje interpelacijam izogibali”. Janša je v preteklih dneh večkrat jasno povedal, da “interpelacija ni konstruktivna nezaupnica”, ampak, da gre za razpravo “o nekaterih spornih potezah te vlade, predvsem tistih, ki se zajedajo v same temelje Slovenije, na katerih stojimo. Gre za ukinitev Urada za demografijo, za ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve in vrsto drugih spornih potez, ki gredo v isto smer.”

Robert Golob (Gibanje Svoboda) in Jernej Vrtovec (NSi) (Foto: STA)

Interpelacija pa je sicer močno parlamentarno orodje, ki ga ima na voljo opozicija pri nadzoru dela izvršne veje oblasti. Razpravo v državnem zboru lahko zahteva najmanj 10 poslancev. SDS jih ima 27. Zato za njeno vložitev ni potrebnih nobenih glasov NSi in tudi ne za razpravo. “Vsak poslanec bo lahko razpravljal, če bo želel. Sprenevedanju vladne koalicije (Gibanje Svoboda, SD in Levica), da gre za rušenje vlade, ker se bo o njej glasovalo, se sedaj pridružuje še NSi. Priporočamo branje Ustave RS,” je med drugim na družbenih omrežjih še zapisal Janša.

Ana Horvat