Janša mimo 571 Šarcev …

Ko Janez Janša s SDS prevzema oblast po odstopu Marjana Šarca, so nenadoma udarili podpisniki novinarske peticije 571, da bi ostali na oblasti in da jim Janša s SDS, ki ga je na zadnjih volitvah volilo več volivcev kot LMŠ Marjana Šarca in SD Dejana Židana skupaj, ne bi prevzel potapljajoče se ladje.

Le majhen del tega dogajanja je bila novinarska zgodba, ki jo je napovedal Marjan Šarec, prvi pa podpisal Primož Cirman in je močno odmevala v provladnih medijih. Cirman je za levi del javnosti trenutno najbrž bolj verodostojen od Šarca. Šarec ima težave, ker je odstopil, kar ima nekaj nerodnih posledic. Vojski, ki je zmetala puške v koruzo in beži, ljudje ne verjamejo, ko razglaša, kako šibek in grd je nasprotnik, pred katerim teče. Za Cirmana pa večina javnosti ne ve, da je del te bežeče vojske.

Cirman je kot Šarec podpisnik peticije 571 proti Janši. Bil je tudi v skupini novinarjev, ki so, ko sem leta 2006 prevzel vodenje uredništva Dela, odšli na levičarsko opredeljeni Dnevnik. Pozneje je s skupino novinarjev prestopil na državni Telekom, kjer je bilo več denarja kot v propadajočem tisku. Telekom si je z mediji naredil kakšnih 80 milijonov minusa.

Naš orkester medijev
Skupina 571 novinarjev, ki ji Cirman pripada, nam je pomagala ustvariti že kup novih obrazov pred predčasnimi volitvami, ki se v zadnjem desetletju vrstijo, še najbolj jim je spodletelo z Marjanom Šarcem, ki so ga po porazu na volitvah komaj spravili na oblast in je prvi med šefi vlad, ki je peticijo kot novinar podpisal. Konec januarja je po vsem garanju in trudu 571 novinarjev, Šarec nenadoma odstopil. A Šarec je zamenljiv, stalnica je Janša, ki ga ustavljajo že desetletja, a jim gre vse slabše. Z leve so ga z zlorabami oblasti, ko so vladali, doslej že dvakrat strpali v zapor z montiranimi sodnimi procesi in mu kradli celo poslanski mandat.

Marjan Šarec, Primož Cirman in Dejan Karba. (Foto: STA)

A so vsi ti poskusi sčasoma propadli na sodiščih. V čistem prvem pa jih je ustavil propad socializma, ko se je Janša dobesedno iz zapora pojavil na volitvah in se potem zavihtel na vrh obrambnega ministrstva nove države, ki je dobila vojno za osamosvojitev. Z odstopom Šarca se je novinarski falangi 571 začela z Janšo dogajati najhujša nočna mora in so tako šokirani, da se niti potrudijo več, da ne bi bilo videti orkestrirano.

Kot največji problem države nam, da bi Janšo ustavili, rišejo relativno majhne medije, ki so povezani s SDS. Kot da bi zadnje leto ti vladali in ne njihov Šarec. Povrhu se to dogaja, ko časopisno podjetje Delo ravno odpušča in upokojuje okoli 30 zaposlenih, o čemer pa nihče ne piše. Gre za število zaposlenih, ki je podobno vsem zaposlenim v desnih medijih, ki nam jih prikazujejo kot največji problem države. Za kakšna nesorazmerja gre pokaže še, ker se bo teh 30 odpuščenih podjetju Delo komaj poznalo. Ker tam je veliko zaposlenih. Član v Forumu 21 Stojan Petrič je s Kolektorjevim FMR podjetje Delo pred leti kupil od Dušana Zorka, ki je takrat še vodil Laško. V desetletju pred tem je vrednost Dela iz sto milijona zgrmela na manj kot desetino, ko ga je kupil Kolektor.

A za novinarsko skupino 571 je pravi problem zdaj 1,5 milijonska naložba v tukajšnje medije iz Madžarske. Zorka je Šarčeva vlada postavila na vrh državnega podjetja 2TDK, ki bi Kolektorju lahko dodeljeval posle. V celoti jih bo za kakšno milijardo evrov. In prvotno bi v tem, po dogovorih vlade Mira Cerarja, morali sodelovati tudi Madžari z Viktorjem Orbanom, a jih je že padla ministrica Alenka Bratušek odgnala, češ da bi preveč služili. In ji gledali pod prste. Odpuščanja ob novinarjih Dela čaka še številne novinarje v tiskanih medijih, ker dramatično izgubljajo kupce, minusov in slabih poslovnih odločitev pa niti znižanje obdavčitve za tisk čez novo leto ne more več amortizirati.

Preganjani vladajoči novinarji
In v takšnem položaju nam podpisniki peticije 571, ki jih vodita Šarec in Cirman, za nacionalni cilj postavljajo, da je ob službe treba spraviti še nekaj “palčkov” na desni, ki so pa postali bolj vplivna sila kot bi lahko sklepali po denarju in številu zaposlenih, ki jih imajo. Preprosto zato, ker opravljajo vlogo, ki je veliki mediji ne. Ljudi ne zanima le propaganda strank, ki so izgubile volitve in trud lobija 571 proti Janši. Ta lobi je zadnje dni začel igrati celo vlogo ubogih in preganjanih. Trdijo, da so pod strahovitim pritiskom javnosti, ko pišejo proti Janši, kar od njih pričakuje Marjan Šarec in kar skoraj vedno počnejo, ko so stvari kritične. Ljudje jih, tako trdijo, zdaj zmerjajo in jim grozijo.

Gotovo je res, da jim večina ne verjame niti tega, da bi bili ubogi. To niso tisti na oblasti. V tej državi so ogroženi čisto drugi novinarji in ne tisti, ki ves čas napadajo Janšo. Denimo, takšni kot je fotoreporter Jani Božič, ki je bil pred leti obsojen na pol leta zapora pogojno, ker je ob izvolitvi za šefico vlade fotografiral Alenko Bratuškovo tako, da se je videlo na njenem mobilnem telefonu, da ji iz Moskve čestita Peter Kraljič. Takrat ni bilo protestov, ko ga je država preganjala in mu sodila, ker je opravljal delo novinarja. Tudi od “svetnikov” iz lobija 571 ni bilo slišati, da gre za nezaslišan pritisk na delo novinarjev in pravico javnosti do obveščenosti. Obratno, večina je gladko obsodila kolega, ker je delal težave “njihovi” premierki in oblasti.

Če bi na podoben način fotografiral Janeza Janšo, pa bi bila vsaka kritika ravnanja fotoreporterja svetovni škandal. Za Božiča je častno razsodišče društva novinarjev razglasilo, da je do informacij prišel z rabo nedovoljenih metod. Kar je bila izmišljotina. Fotografi pač fotografirajo. To je njihovo delo. Božič je bil zelo pošten, ko gre za načine pridobivanja informacij in korektnost, če ga primerjamo z novinarji, ki zdaj pišejo, da je Orban v preteklosti denar SDS in na Balkan pošiljal, da bi preprečil vstop Makedonije v Nato. Menda v interesu Rusije.

Za Božičem ni bilo politika, ki bi mu diktiral in ga dirigiral, kot je dogajanje zadnje dni premier Šarec v odstopu, ki je presenetil celo s povsem neposrednimi javnimi ocenami, kako Orban financira stranko SDS. Ker pa niti s pomočjo vpliva 571 ta medijski spin ni učinkoval na ljudi, se je premier potrudil še bolj in povedal, da “kriminal” za investicijami v neprave medije preiskuje celo že NPU. Ker so mu iz SDS napovedali tožbo, je vmes popravil vsaj trditev, da Madžari neposredno financirajo stranko SDS. Ker je jasno, da to ni res in da so se takšni, ki so tako manipulirali v preteklosti, že precej opekli. Dejan Karba, denimo.

Ustaviti voditelja in odvzeti glas
Mediji bolj na desni Šarca motijo že dolgo. Znano je njegovo pismo, ki so ga številni razumeli kot poziv podjetjem v državi, da ne bi slučajno oglaševala v teh medijskih podjetjih, ki so blizu SDS. A čeprav so medtem v nekaterih velikih podjetjih, denimo Telekomu in Petrolu zamenjali kadre na vrhu, ti mediji po letu pol še kar delujejo. Prej je padla Šarčeva vlada in zdaj je panika. Šarčevo ravnanje pa ni brez logike. Z njim poskuša diskreditirati SDS, ko trdi, da se financirajo iz tujine in imajo slabe namene. Konkurenco se v politiki pač onemogoči tako, da jih diskreditiraš in jim, če je le mogoče, odstreliš voditelje. A levici je to pri Janši doslej spodletelo tudi z veliko bolje načrtovanimi in pretkanimi poskusi.

Drug način je, da konkurentom zamašiš usta. Jim onemogočiš medije in s tem sporočanje volivcem. Zaradi tega je tako pomembna stvar uničiti Novo24TV in podobne. To so pokazale že volitve pred letom in pol, ki so jih nepričakovano na levi izgubili. A vse skupaj je bil doslej katastrofalno slabo opravljeno. V javnost pa se tudi zgodba, kako Orban financira SDS za nasprotovanje Natu, ne more prijeti, če pa je znano, da je proti Natu pri nas delala kar vlada Marjana Šarca. Ustavila je opremljanje vojske, ki bi jo morala z Boxerji, ni povečala obrabnega proračuna, kot bi morala. Brutalno so odstavili prozahodnega poveljnika vojske Miho Škerbinca. Z udbovskimi metodami. Tik pred odstopom premiera pa so njeni vojaki edini zbežali iz Iraka. A se pozneje, v nekoliko spremenjeni sestavi, po tihem vrnili. Kot se po Šarčevem begu zdaj v vlado z Janšo poskuša vrniti del koalicijskih partnerjev.

Očitati Orbanu politiko Šarčeve vlade, je slab spin. Orbanova Madžarska je tudi že ratificirala vstop Makedonije v Nato. V Sloveniji pa je bil rezultat glasovanja o tem v državnem zboru takšen:

Proti sta bili le dve ključni stranki, ki sta Marjanu Šarcu omogočali leto in pol vladanja. Levica in SNS. Celoten poskus je skratka polomija, ki pa pokaže, kako veliki mediji za delovanje te države postajajo problem, majhni pa so vse pomembnejši za delovanje demokratičnega sistema. Če vse medije obvladuje le ena stran, opozicija pa je onemogočena, to pač ni noben dosežek in ne vodi v prihodnost. In to je nerodno Šarčevo sporočilo, ki nam ga ponavljajo njegovi novinarski sopotniki iz kluba 571. To totalitarno sporočilo je takšno: “Financiranje opoziciji naklonjenih medijev je treba onemogočiti, investicije iz EU vanje kriminalizirati, mediji nam morajo biti do volitev povsem podrejeni kot v najtrših časih socializma.”

To se težko izide celo v diktaturi. Kar Slovenija ni. In je zelo klavrn uvod v kampanjo pred predčasnimi volitvami, ki nam jo Šarec ponuja, ko so se dogovarjanja Janše o prevzemu vlade, ki lahko predčasne volitve prepreči, šele prav začela. Ni mogoče izključiti, da se ne bo izteklo tudi v predčasne volitve. A zmaga na njih falangi 571 in Šarcu nikakor ni zagotovljena. Pa čeprav imajo medije. Imeli so jih že pred letom in pol. Zmaga bi jim bila zagotovljena le, če bi na hitro Janšo lahko še tretjič strpali v zapor v času kampanje pred volitvami in ljudem še onemogočili glasovanje zanj. A moči, da Janšo na hitro tretjič zaprejo, vladajoči in njihovi medijski psi čuvaji več nimajo. Po vseh napakah pa najbrž niti to ne bi pomagalo.

Peter Jančič, Spletni časopis

 • Antonius

  571?!
  Na koncu bodo morali *pokončni* lažnivci iz kahle postrgati, če bo po forumaših kaj v njej ostalo.

  • zokispoki

   Pa ne, da je Janez povedal, da je Serpentinsek tisti osel, ki so ga nasemili v konja ?!? 571 bagra gleda na semafor, rezultatov seveda ni, povsem so izgubljeni, na koncu z latinscino, je pa kljub temu poznan dezurni krivec, de !

 • VERZIFIKATOR

  Sinoči s Tanjo Gobec v oddaji “Ne joči, Marjan”

  Marjan T. Gobec

  GOBČNA MONODRAMA

  Monodrama je bila zgovorna,
  gobčna bi se reklo po domače,
  tresle so igralčeve se hlače,
  da bila je videti humorna.

  Hotel je igrati fant izvirno,
  gobec je vrtel kot ponavadi,
  češ gledalci me imajo radi,
  toliko povzeli bi okvirno.

  Gobčno, torej prav gostobesedno
  lastno dramsko delo je seciral,
  ne da bi sploh kaj analiziral,
  ni bilo gofljanje odra vredno.

  Menjal žanr je, a brez uspeha,
  iz komedije šlo v tragedíjo
  je vse skupaj, rekel bi »adijo«,
  toda imitator naš ne neha.

  Ko iz vloge v vlogo vneto skače,
  imitira fant vse žanre dramske,
  vloge še najboljše so mu damske,
  dasiravno nosi moške hlače.

  Kdo je ta, ki misli, da zabava,
  pa do joka je občinstvo spravil?
  Klovn, ki si cirkus je zapravil,
  zdaj v oblakih komajda še plava.

  Je bila zgovorna monodrama,
  vse zgobcal je, teksta mu zmanjkuje,
  le še njega bleda senca tu je,
  imitacija uborna sama.

  Sam ostal je klovn v gledališču,
  z gobcem hotel tankim se izvleči,
  a v režiji dali so zavreči
  zdavnaj ga, končal bo na smetišču.

 • VERZIFIKATOR

  Bebo Novinšek

  NA BOJIŠČU KAOS

  Na bojišču kaos je zavladal,
  ko poveljnik vrgel je v koruzo
  puško, se razpasal, slekel bluzo,
  kot da roj sršenov bi ga zbadal.

  V beg pognal poveljnik se na konju,
  konju šarcu ritensko je scela,
  da bi krogla tja ga ne zadela,
  kjer bi prepoznali jo po vonju.

  Na zaveznike je s prstom kazal,
  ki da samega so ga pustili,
  zdaj pa se umika v skrajni sili,
  kot bi sam klofuto si primazal.

  Petstosedemdeset, eden z njimi
  se za njim z bojišča jih odplazi,
  upajoč, da v zadnji se oazi
  pred pomladjo strnejo pozimi.

  Upajo v vrnitev zime lanske,
  z njo zavezništvo bi brž sklenili,
  na minulem času pridobili,
  skrajšali bi dneve spomladanske.

  Petstosedemdeset, eden zraven
  se jih v paniki prestrukturira,
  ko se svet jim pred očmi podira,
  strah edini faktor je dejaven.

  Na bojišču panika kraljuje,
  pričakuje se le še stampedo,
  da steptajo sami svojo čredo,
  s tem se boj na srečo vseh končuje.

 • Amerikanc

  Tanja ga je tako milo nagovarjala, da ni rabil robčka, bogi Marjanček.

 • JANEZ GUS

  Sem se resno vstrašil,da se bo v oddaji -gostilna pri Gobcu- voditeljica srpentinšku zlezla v rit.To pa tudi oni z najboljšim želodcem ne bi prenesli.Kako nisko je padla banda 571 na javni rdeči greznici.

  • AlternativaZaSlovenijo

   Za njih drek diši.

 • Kučko pod pručko

  Dva Kamničana

  Maister – JUNAK, Šarec – BEDAK!!!

  • JANEZ GUS

   Razlika je samo,da je eden šiptar,eden pa KAMNIČAN.

 • Janko Lisjak

  571 preskoci sarec janezeka, eh premalo vsaj miljonkrat

  • pajot

   he,he,he,ti si pa humorist.
   Imaš neverjetno razvit smisel za humor. Eden redkih Slovencev.
   Dej,kandidiraj za bob leta.
   Pa še malo slovenščine se nauči. Preden se narišeš na tem portalu.

 • Nšo-či

  Slovenija je na zemljevidu medijske svobode uvrščena na 34 mesto Takoj za Francijo in VB. Tko, da joka in svaril teh 571 preprosto ne razumem. Prave novinarje bi morala skrbeti koncentracija lastništva medijev, ki jim to medijsko svobodo v svojem bistvu zmanjšuje, Če bi bili malce bolj odprte glave, bi novinarji razumeli, da v svojem bistvi NOVA24 medijsko svobodo s svojo prisotnosti povečuje. Ker je majcena v primerjavi z drugimi, mora povzročati več hrupa.

  • ZatonMesecnikov

   Slovenec tradicionalno slabo prenaša Slovenca z drugačnim mnenjem. Oni Novo gledajo skozi prizmo ideološkega boja, začetega v letu 1941, kjer ne razumejo, kako je nekdo lahko “nazadnjaški”. Za lestvice jih pa boli koko. Poleg drugega problema na osebni ravni, s katerim se soočajo. Pišejo namreč v stilu Machiavellija iz knjige Vladar. “O Gospodar, na ušesa ti prinašam to, kar vem, da želiš slišati”. Zaradi preobilja Novinarjev in državno/paradržavnega lastništva medijev, pišejo tako, da bo lastniku všeč. Ker druge službe dobili ne bodo nikoli več, novinarske. Neka samocenzura v imenu “naprednega” torej….

  • samsara

   “Če bi bili malce bolj odprte glave…”

   Ne gre za odprte ali ne, glave. Gre za egoistične namene njihovih plačnikov in brezvestnost, nenačelnost, izprijenost akterjev-plačancev. Slednji bolj ko so inteligentni, več škode povzročajo. Najprej drugim, posledično pa ob pravem času še sebi.

 • von Rhein

  In sedaj bo ta potuhnjeni lažnivec,namesto na tombolah vaških veselic,redni gost javne hiše.

 • RATATA

  Makedonija in Makedonci….. imamo mnogo opravka z njimi.
  Ni problem, če so pravoslavci, problematično je, ker se za Makedonce predstavljajo shiptarji in turki, saj se tudi lahko, ker so državljani.
  Mnogo Makedoncev je že zdavnaj pridobilo državljanstvo članice EU Bolgarije in bili so veseli, čeprav so jim spremenili zapis imena in priimka, pomembno jim je bilo le priti v EU (v Slovenijo)!
  Makedonija v EU je genau tako, kot če v EU vstopi Turkey…. pol pa naj kar direktno še Siria, Eritreja in Egipt …. da bo čimprej Evropejec postal negroidnega izgleda, še najbolj podoben starim Egipčanom ko je že davno tega vedel in v Praktiker idealismusu povedal Kalergi!!
  RES SUPER GLASVAJNE NA RDEČEM!! Pa ne mi rečt, da sem levičar, če se bojim za lastno pizdo, da mi je ne sfukajo neki globalisti velike Evro-Arabsko-Afriške družine!!

  • aatiduj

   Imaš prav. trudimo se za čisto pasmo, mačk, psov, zajcev, kokoši in še in še vrst živali, rastlin…..
   ljudi bi pa kar nasilno mešali rase med seboj.
   Je človek manj vreden in spoštovan od živali ???
   Je to normalno….. je to naravno ….. ?
   Kaj imajo v glavi ti, ki to zagovarjajo…. slamo ?

   • RATATA

    Ne vem kaj imajo ti v glavah, bi jim pa glave vsekakor odpru, da bi noter mal pogledu… patake

 • crniocar

  A ni vseeno, koga voliš in ali ni vseeno, če sploh ne voliš? Vse spoštovanje, Janši, Šarcu, Pahorju in ostalim “velikašem”, ampak ne vem, kaj naj bi se spremenilo. Demokracija bo tekla naprej, eni na vrhu, ološ na dnu in mi, raja, nekje vmes. Sreča je v malih stvareh.

 • Viktorh

  V takšnih trenutkih se pokaže vsa beda našega novinarstva in beda drugorazrednih politikov.
  Dajmo , tito – partija!

  • tohuvabohu

   TITO je temeljno načelo delovanja zveze NATO: together in, together out.

 • RATATA

  Poglejte raje kaj se dogaja na UE.
  Tujci izven EU…. število okenc, ki se jim posveća je naraslo že na 10!!!!http://www.vrste-uelj.gov.si
  ČE TO NI GENOCID….???!!!!!

 • Beli Sneg

  Sramota je, da se takega bleferja s florsira za PV. Vse od 45-tega se Bultalce nateguje z nesposobnimi, lažnivci rdeče komjunare.

 • Andrej

  Internet je poskrbel, da lahko kdorkoli ugotovi, kakšne nebuloze tile levaki trosijo. V bistvu so naredili veliko reklamo Novi24.

  • aatiduj

   Nova24 TV je trenutno vodilni in najbolj bran, gledan in poslušan medij v Sloveniji.

 • Van Der Waals

  TISI KI ZMAGA NA VOLITVAH PRVI SESTAVLJA VLADO!!! OSTALO JE KRAJA KAR PA JE ZNAČILO ZA LEVIČARJE KI RADI KDRADEJO LAŽEJO IN POBIJAJO! VSE ZA OBLAST!!!

 • hajduk

  Običajno je v naravi tako, da stvari rade vztrajajo v svojem gibanju, če nanje ne deluje nobena sila. Velja namreč spomniti, da sta si fizika in politika zelo blizu, saj ni mogoče ustvariti ničesar kar fizikalno ni možno. Newtonovi zakoni itak niso prava fizika temveč so bolj filozofija in okultna mistika, saj nihče ne razume zakaj točno narava to dela, ampak tako pač je.

  Te žogice se vedno odbijajo nazaj v našo osamosvojitveno mitologijo, ker očitno ni jasno kaj smo pravzaprav hoteli spremeniti. Spomnimo se kakšne premike so pravzaprav zahtevali nacionalistični komunisti, oni so bili za bolje in proti slabemu. Nihče ni naročil zraven še političnih alternativ.
  Takrat je vsak hotel postati svobodni novinar, ker se je ljudem zdelo, da narod ne razume vseh mogočih moralnih vodil in človekovih pravic. Med nerežimskimi pisuni je bil marsikdo presenečen nad lastnim bukovim znanjem, recimo Drnovšek, ki je pred smrtjo postal duhovni guru in mu je pomagal odganjati zle duhove vrač iz južne Amerike. Zgodba ne bi bila nič posebnega, če Drnovšek ne bi bil najbolj vpliven počitik v Sloveniji in zadnji predsednik komunistične Jugoslavije.

  Treba se je zavedati, da je pri nas še vedno ogromno ljudi navajenih po starem, nikoli niso veliko razmišljali o svojem patetičnem življenju in se jim tudi na stara leta ne ljubi. Medijska svoboda se začne pri vsakdanjih rečeh, ljudi ne more osvoboditi nobena stranka, če v glavi ne začutijo razlike in še vedno ne razumejo zakaj je njihovo življenje tako pusto, frigidno in brez veze.

  • RATATA

   Tako je, ko tastari nikakor ne zmorejo priznati zablode, da so bili pač zavedeni. Ne priznajo pa pika in svoje gonijo naprej ter to prenasajo na potomce, ki tudi že počasi starijo.

   • hajduk

    Seveda imaš prav, ampak kako ljudem razložiti vsako malenkost posebej, to je isto kot bi ljudem opisoval Dunaj, ki ga niso še nikoli videli in doživeli na lastne oči.
    Kdor pa le, je videl samo multi kulti tržnico, hortikulturno razstavo in mogoče še Prater, čefurje imamo tudi pri nas, le da se ne derejo nazaj v nerazumljivi nemščini.
    Kako se danes sploh pride do Dunaja, peš verjetno ne bi šlo več, ker je predaleč in bi moral večkrat prespati v grmovju, vlak je drag, avto pri nas ne sme voziti vsak, mogoče bi šlo s kakšnim turističnim avtobusom, po možnosti z Last minute vozovnico. Kaj bi pa potem tam počel, mi pa ni najbolj jasno, mogoče bi lahko blodil po ulicah in buljil v izložbe, dokler ne bi postalo pretemno in mrzlo.
    To je slovenc, še 30 let po demokraciji in kapitalizmu, isti hlapci kot smo bili vedno.
    Poglej si pa avstrijce pri nas, kupi si vikend paket v toplicah, najame električno kolo za ogled vsega kar je zanimivo v rovtah, mogoče spije ekspresso v vaški gostilni, če je v hotelu zanič hrana gre tudi na pico, ko ima pa dovolj te revščine, se vsede v avto in je čez tri, štiri ure že na Dunaju, nazaj v civilizaciji in med normalnimi ljudmi. Naslednji vikend se pelje pa kam drugam, enkrat na čepki pir v Prago, drugič na špagete v Milano, tretjič na dirko v Bukarešto, čez poletje je pa itak v Dalmaciji ali v Grčiji, po novem tudi v Turčiji in severni Afriki. To je EU, ne pa pasoš, ki ga itak rabimo samo, če bi šli radi plavat v Piransko uvalo.

    • RATATA

     Unikuuma – postsocialističnega Slovenca se ne da primerjati z nikomer!
     Še ko smo bili v skupnem Cesarstvu smo bili primerljivi le znotraj Dežele, med deželami pa predvsem po jeziku.
     Odnos do Dunaja je bilo predvsem občudovanje po pripovedovanju ter zakonje, katerega izvajanje je po befelu koblntroliral orožnik.
     Spomin na obubožanje zaradi financiranja Vojne Krajinje in boja proti turškim vpadom je v Krajnski in Štajerski pustil do Dunaja odklonilen odnos, saj so le obljubljal, da bodo stroške povrnili in dali olajšave… pa je ostalo le pri obljubah.
     Dežele so tisto, kar šteje in jar ima deželan lahko rad, zato jih je treba obnoviti, ne pa delati neke pokrajine!