fbpx

Janša na kongresu SLS: Šest satelitov je v vladi brez planeta

Janez Janša

V Novem mestu poteka kongres Ljudske stranke (SLS), ki voli nov vrh stranke. Vodenje stranke prevzema Marjan Podobnik, ki je stranko že vodil takoj po nastanku države, ko je SLS dosegla doslej najboljši rezultat na volitvah in je bila nekaj časa druga najmočnejša stranka v državi, za LDS Janeza Drnovška. Edini protikandidat Janez Lencl se je na kongresu umaknil. Podobnika je SLS pred dvema letom izključila iz svojih vrst na zahtevo Marka Zidanška. 

Kongres je prišel pozdravit predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša (SDS), ki je spomnil, da so s SLS trikrat uspešno sodelovali v vladnih koalicijah, in tudi, da je bilo velikokrat slišati za manjše stranke v skupnih koalicijah, da te postajajo sateliti SDS. “Če poznamo zgodovino, potem veste, da na desni strani političnega prostora nikoli ni bilo satelitov, sateliti so drugje, trenutno jih je šest v neki vladni koaliciji, ki bo razpadla, ker nima planeta,” je dejal Janša. Kongres je prišel pozdravit v imenu SMC minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, pa tudi župan Novega mesta Gregor Macedoni. Ni pa bilo Mateja Tonina, ki se je opravičil zaradi družinski obveznosti, NSi je zastopal evropski poslanec in šef vlade v času osamosvajanja Lojze Peterle. Kongres je prišel pozdravit tudi že precej sključen nekdanji član predsedstva republike in prvi predsednik SLS Ivan Oman, ki šteje že skoraj 90 let in se je zadnja leta tudi bolj kot pri SLS pojavljal pri NSi. Delegate je pozdravil tudi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.

Začetek kongresa SLS v Novem mestu, povsem levo Zdravko Počivalšek, povsem desno Marjan Podobnik v pogovoru z županom Novega mesta Gregorjem Macedonijem. (Foto: Peter Jančič)

Vrnitev  izključenih

Že pred dvema letoma, ko je Zidanšek zahteval izključitev Podobnika, je potekal boj za oblast in Podobnik se je že takrat poskušal vrniti na vrh. Z izključitvijo se je Zidanšek znebil konkurenta, a je s tem le oslabil stranko in ji dolgoročno škodoval. Edini Podobnikov protikandidat za vodenje stranke Janez Lencl, ki je kariero po končani vojaški šoli v Beogradu začel v Službi državne varnosti (SDV), pozneje Sovi, je bil nenavadno ambiciozen. Kandidiral je za predsednika SLS in za podpredsednika stranke. Kandidaturo za predsednika je na kongresu umaknil. Za podpredsednike je na kongresu osem kandidatov. Med bolj znanimi sta evropski poslanec Franc Bogovič in lani precej neuspešna predsedniška kandidatka Suzana Lara Krause. Manj napeto bo pri odločanju, kdo bo vodil glavni odbor stranke. Za to funkcijo kandidira le Miran Gorinšek. Zidanšek, ki je na volitvah propadel, stranki se namreč ni uspelo vrniti v državni zbor, je po volitvah odstopil in ne kandidira za nobeno funkcijo ali organ stranke. Na kongres je prišel tudi nekdanji župan Maribora Franc Kangler, ki so ga iz stranke izključili v času, ko je stranko še vodil Radovan Žerjav. Kangler je pozneje ustanovil svojo Novo ljudsko stranko.

Franc Kangler, za njim brata Janez in Marjan Podobnik (Foto: Peter Jančič)

Najhujša poraženca: Cerar in Erjavec

Zidanšek je bil edini predsednik stranke, ki je zaradi poloma na letošnjih volitvah poslancev odstopil, čeprav sta dve stranki matematično gledano doživeli še krepko hujši poraz: DeSUS Karla Erjavca in SMC Mira Cerarja.  Preračunano v odstotke je razplet volitev v primerjavi s prejšnjimi videti tako:

Cerar in Erjavec, ki sta bila zadnja leta glavna koalicijska partnerja, njuni stranki sta združevali kar 45 poslancev, sta se po volitvah rešila z vstopom v vladno koalicijo Marjana Šarca.

Dosedanji premier in zunanji minister sta si zagotovila pomembne funkcije v vladi, čeprav imata v seštevku njuni stranki skupaj zdaj le še 14 poslancev. Cerar se je s položaja šefa vlade preselil na vrh zunanjega ministrstva, Erjavec pa z zunanjega ministrstva na vrh obrambnega. Na volitvah sta izgubila kar 30 sedežev v državnem zboru. Pravzaprav celo 31, takoj po volitvah je SMC izključila iz svojih vrst nekdanjega šefa državnega zbora Milana Brgleza, ki je pozneje prestopil k SD.

Na kongresu SLS je kot novinar tudi Vladimir Vodušek, ki mu je sodišče kot prvemu novinarju v zgodovini te države začasno prepovedalo opravljanje novinarskega dela. Sodba še ni pravnomočna, Vodušek se bo na prepoved opravljanja svojega poklica, in tudi sicer čez sodbo, pritožil:

Vladimir Vodušek med novinarji (Foto: Peter Jančič)

Čez mesec in pol bo za vse stranke, tudi za SLS, že nova preizkušnja, volitve županov in občinskih svetnikov. Marjan Podobnik, ker bodo te volitve bliskovito hitro, kaj veliko na dosežek stranke, ki je lokalno še vedno ena najmočnejših, ne bo mogel vplivati. Novo mesto, ki si ga je SLS izbrala za kraj kongresa, je za stranko pomemben kraj. Le v enoti, ki ima sedež v Novem mestu, so na volitvah poslancev dosegli rezultat, ki bi jih pripeljal v državni zbor. V tej enoti jih je volilo več kot pet odstotkov volivcev. V nobeni od preostalih sedmih enot niso prebili magične meje štirih odstotkov. Razplet volitev v mestni svet Novega mesta je bil pred štirimi leti za SLS tudi nadpovprečno dober. Takšen:

Peter Jančič / Spletnicasopis.eu