fbpx

Janša na pogovoru s Pahorjem: “Skušali bomo sestaviti koalicijo za Slovenijo, ne koalicije proti Marjanu Šarcu, Dejanu Židanu ali Miru Cerarju”

Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor je tudi po srečanju s predsednikom SDS Janezom Janšo napovedal, da mu bo kot predsedniku zmagovalne stranke na nedeljskih volitvah poveril mandat za sestavo vlade. Če bi se izkazalo, da obstaja kakšna druga večina, pa Janša ne bo sprejel mandata, sta se dogovorila. “Skušali bomo sestaviti koalicijo za Slovenijo, ne koalicije proti Marjanu Šarcu, Dejanu Židanu ali Miru Cerarju,” je poudaril Janša in pojasnil, da bodo osnova za sestavo te koalicije programski odgovori na izzive, za katere mislijo, da so v tem trenutku pred Slovenijo.

Pahor je pojasnil, da sta se z Janšo danes sestala neuradno. Po tej poti ga je obvestil, da mu namerava poveriti mandat. “Naj povem zelo jasno: ne zavzemam se za nobeno koalicijo posebej, razen da se zavzemam za to, da bi uspelo mandatarju, ki mu bom poveril mandat,” je dejal.

Po predsednikovi oceni bi bilo najbolje, če zmagovalcu volitev uspe tudi sestaviti vlado. “Seveda vlado lahko sestavi tudi kdo drug, a iz izkušenj vemo, da je to druga najboljša možnost,” je dodal. Kot je pojasnil, si želi, da bi bila Slovenija politično stabilna in zato upa, da bo postopek oblikovanja nove slovenske vlade potekal čim bolj gladko. Po podelitvi mandata pa se kot predsednik republike v ta postopek ne bo vtikal, je dejal.

Pri tem je stranke in njihove voditelje pozval, naj ne glede na politične razlike ali prav zaradi teh razlik ta postopek poteka v duhu dialoga. Tako jih prosi, da se pogovarjajo, da se vključujejo, in ne izključujejo. “Prosim za pogovor med vami, ne nujno za dogovor, odločitev o vstopu je seveda vaša odločitev,” je dejal. Je pa predsednik na novinarsko vprašanje pojasnil, da če bi se izkazalo, da neka druga večina, mimo Janše in SDS, izkazuje sposobnost, da oblikuje vlado, se bo Janša znova oglasil pri njem in ne bo sprejel mandatarstva, poroča STA. To je Janša tudi potrdil.

Foto: STA

Koalicija za Slovenijo, in ne za izključevanje
Janša se je predsedniku zahvalil za konstruktiven neformalen pogovor in tudi za poziv k sodelovanju. Kot je dejal, so v SDS z rezultati volitev zadovoljni, res pa je, da je tokrat v DZ prišlo devet strank. “Imamo situacijo, ki je posledica našega izkrivljenega proporcionalnega volilnega sistema,” je med drugim poudaril. Takšna situacija pa narekuje pristop, pri katerem so k oblikovanju vladne koalicije povabljene vse stranke, je dodal.

In tako bo tudi ravnal, če mu bo tudi formalno podeljen mandat za sestavo vlade. Vsi bodo dobili vabilo z nekaterimi programskimi izhodišči, je napovedal. “Skušali bomo sestaviti koalicijo za Slovenijo, ne koalicije proti Marjanu Šarcu, Dejanu Židanu ali Miru Cerarju,” je poudaril in pojasnil, da bodo osnova za sestavo te koalicije programski odgovori na izzive, za katere mislijo, da so v tem trenutku pred Slovenijo.

“Vem, da boste najprej vprašali, kdo je koga klical in ali pogovori že potekajo,” je v izjavi za medije nadaljeval Janez Janša in dodal, da formalni pogovori ne potekajo, saj za to ne obstajajo formalne možnosti. “Najprej se mora konstituirati Državni zbor, to se zgodi potem, ko je potrjenih najmanj polovica  mandatov, predvidoma bo to  22. ali 23. junija, ko se iztečejo roki in po tistem, če bo volja predsednika takšna kot je bila danes izražena, bodo stekli formalni pogovori,” je dejal Janša in dodal, da so vsi pogovori do takrat neformalni. “Tudi ti potekajo, a o njih ne bomo javno razpravljali, ker najslabše, kar se lahko državi zgodi je, da se koalicije sestavljajo pred kamerami, ker potem v ospredju niso programska izhodišča in vsebina, ampak všečnost in kampanja za naslednje volitve,” je poudaril predsednik SDS ter izpostavil, da se prav temu v SDS želimo izogniti “in na tej točki prosimo za razumevanje.”

Politična elita se more poenotiti za spremembo volilnega sistema
Na vprašanje novinarke o tem, kakšno vlado si želi Janez Janša in ali si želi spremembe volilnega sistema ter tudi, kako komentira dejstvo, da je na levi sredini  že kar precej dogajanj in sestankov, torej da nekdo drug skuša prevzeti vajeti, je predsednik stranke odvrnil, da njihove želje po sestavi vlade jasne, in sicer si želijo koalicijo, ki bo delala za Slovenijo, ki se ne bo ukvarjala z obrobnimi stvarmi, ampak z bistvom. “Sprememba volilnega sistema ne bo prioriteta prihodnje vlade, ker tega vlada tudi ne more doseči, potrebna je sprememba ustave in dvotretjinska večina, obeta se tudi sodba ustavnega sodišča na to temo, in to je naloga ne vlade, ampak političnega razreda,” je bil konkreten Janez Janša, ki je tudi prepričan, da je obveza parlamentarnih strank, ki so sedaj v Državnem zboru, da volivcem pojasnijo, da demokracija v Sloveniji vseeno deluje. “Sedaj ljudje vidijo, da so v Državni zbor izvoljeni tisti, ki so dobili nekaj sto glasov, niso pa izvoljeni tisti, ki so dobili nekaj tisoč glasov. Če se politična elita ne bo poenotila in naredila spremembe, da bodo volivci dejansko imeli možnost neposrednega odločanja o tem, kdo jih bo zastopal, lahko, ne glede na to, kakšni  bodo rezultati prihodnjih vlad, pričakujemo še nižjo volilno udeležbo. Kajti zakaj bi šel nekdo na volitve, če vidi, da potem neka aritmetika, ki se je niti ne razume, odloči, kdo bo v Državnem zboru,” je volilni sistem komentiral Janez Janša.

Na vprašanje o tem, kaj se bo zgodilo, če se na levi sredini oblikuje koalicija, je predsednik Slovenske demokratske stranke dejal, da če nekdo zbere večino, v obliki programskih pogajanj ali česarkoli drugega in predloži kandidata, potem nima smisla zavlačevati same procedure, saj se s tem nič ne dobi. Tudi to se je že zgodilo v sosednjih in drugih državah in videli smo tudi, koliko časa so takšne vlade trajale. “Sam pa bom z največjim zanimanjem prebral program, ki bo pod tisto ime podpisano,” je dejal.

Na vprašanje o tem, da je bilo v kampanji veliko izključevanja Slovenske demokratske stranke in tega, če pride do možnosti, da bi stranke sodelovali s SDS, a ne z Janezom Janšo in ali bi bil predsednik stranke pripravljen prepustiti mesto mandatarja komu drugemu, pa je Janez Janša odvrnil, da je Slovenska demokratska stranka tista stranka, ki obstaja nekaj desetletij. “Je edina stranka, ki ima več kot  20% podpore in ki obstaja več kot en mandat. V vrstah naše stranke so kolegice in kolegi, ki bodo v prihodnjih desetletjih vodili slovensko vlado in torej sam nisem edina opcija,” je še povedal Janez Janša.

C. Š.