Janša: Vlada na stotine davkoplačevalskih milijonov namenila za sanacijo državne energetike, Golob pa o nagradah?

Nekdanji Direktor družbe Elektro energija in zdajšnji minister Bojan Kumer, nekdanji predsednik uprave družbe GEN-I Robert Golob in nekdanji predsednik uprave družbe Elektro Ljubljana Andrej Ribič. (Foto: STA)

Na stotine milijonov evrov, davkoplačevalskih evrov, je #vladaRS namenila za sanacijo državne energetike. Golob pa o nagradah?” je bil odziv prvaka največje opozicijske stranke SDS, Janeza Janše. Njegov komentar je sledil po novici, da se je premier Robert Golob “odpovedal” milijonski nagradi za poslovno uspešnost. O kakšni nagradi govori Golob, ko pa je GEN-i spravil na kant, in kako se lahko “odpove” nečemu, kar mu sploh ne pripada?

Osrednji mediji ponovno olepšujejo zadeve, ko se gre za Roberta Goloba. Razpisali so se o tem, kako se je “odpovedal” milijonski nagradi za poslovno uspešnost, ko pa je dejstvo, da, prvič, je skupščina GEN-i sprejela sklep, da vodstvu nagrad za leto 2021 ne bodo izplačali, in drugič, o kakšni nagradi in poslovni uspešnosti sanja Golob, ko pa je moral GEN-i od države pridobiti poroštvo za zagotavljanje zanesljive oskrbe z elektriko?

Robert Golob naj bi se odpovedal nagradi za poslovno uspešnost, dejstvo pa je, da je skupščina GEN-i uradno sprejela sklep, da se članom poslovodstva predloži v podpis sporazum o tem, da upravičenje do nagrade za izredno uspešnost poslovanja skupine Gen-i v letu 2021 ni nastalo in jim letna nagrada za poslovno leto ne pripada. Golob je sporazum podpisal, kar je bilo najmanj, kar je lahko storil. Spomnimo, da imajo v GEN-I zaposleni izjemno visoke plače in nagrade in da smo bili seznanjeni, kako dobro je služil Robert Golob v času vodenja državnega energetskega podjetja – v slabih 11 mesecih, družbo je namreč vodil do 17. novembra 2021, je Golob na račun prejel 200.692 evrov, so pisale Slovenske novice.

200 tisoč evrov plače – in zahteva za poroštvo
Osrednji mediji so pisali o tem, kako dober gospodarstvenik je, potem pa smo izvedeli, da GEN-iju le ne gre tako dobro, saj so morali lani septembra v Državnem zboru RS sprejeti paket energetske zakonodaje, na podlagi katerega bi država z namenom zagotovitve zanesljive oskrbe z elektriko in plinom družbam HSE, GEN energija in Geoplin zagotovila poroštvo v vrednosti do skupno 1,6 milijarde evrov za dostop do likvidnosti za trgovanje z elektriko in nakup plina zunaj EU.

Na novico o “odpovedi” nagrade se je na družbenih omrežjih odzval tudi nekdanji premier Janez Janša, ki je zapisal: “Na stotine milijonov evrov, davkoplačevalskih evrov, je #vladaRS namenila za sanacijo državne energetike. Golob pa o nagradah? Bo tudi #mfinance_gov_si Boštjančič dobil nagrado za stečaj Adrie? “Golob se je odpovedal nagradi za poslovno uspešnost”😧😅😂

Foto: Facebook

Tako dobra “poslovna uspešnost”, da je GEN-i potreboval poroštvo od države
V času volilne kampanje je Golob namreč ves čas trdil, da je GEN-i super firma, da odlično posluje na tujih trgih, da imamo najcenejšo električno energijo, kar je bila očitno (še ena) velika laž, saj zakaj bi sicer dobro delujoče podjetje potrebovalo poroštvo od države in zakaj ima Slovenija drugo najvišjo ceno elektrike v Evropski uniji, če pa večino energije, kar 80 odstotkov, v državi proizvedemo sami?

Zakon o poroštvu države za obveznosti posojil, najetih za zagotavljanje likvidnosti na organiziranih trgih električne energije ter emisijskih kuponov in obveznosti iz nakupa dodatnih količin zemeljskega plina zunaj trga EU, predvideva poroštva za družbe Holding Slovenske elektrarne (HSE), GEN energija z vertikalno povezano družbo GEN-i in Geoplin. Ta podjetja so upravičena do poroštva države v višini 80 odstotkov obveznosti iz naslova najetih posojil, in sicer HSE do skupne višine 800 milijonov evrov glavnic, GEN energija in GEN-i do skupne višine 400 milijonov evrov ter Geoplin do skupne višine 400 milijonov evrov.

Ana Horvat