fbpx

Janša nagovoril večtisočglavo množico: “Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da Slovenija dobi vlado, ki bo Slovenijo postavila na prvo mesto”

Predsednik SDS Janez janša (vir: Demokracija)

Prvaka SDS in zmagovalca zadnjih državnozborskih volitev Janeza Janšo je v Bovcu z bučnim aplavzom pozdravila večtisočglava množica. Ko je stopil pred njo, je dejal: “Ko smo se lansko leto zbrali tukaj – vidim mnogo obrazov, s katerimi se srečujemo vsako leto – sem vam dejal, da je pred nami leto, ko bo kar nekaj preizkušenj. Dejal sem, da nameravamo na državnozborskih volitvah zmagati. To se je tudi zgodilo.”

Predsednik SDS je v Bovcu pozdravil številne člane njegove stranke, kljub zmagi na državnozborskih volitvah pa je dejal, da je najlepša novica ravno ta, da se SDS krepi: “SDS raste in se krepi, kot se ni od leta 1996 naprej!”

Večtisočglava množica, navdušena nad prvakom letošnjih državnozborskih volitev Janezom Janšo, je vidno srkala njegove besede z odra. Janša je namreč na začetku spregovoril o čudovitem zadnjem obdobju, ko je SDS zmagala na državnozborskih volitvah. “SDS je na zadnjih volitvah v DZ zmagala v 75 od 88 volilnih enot. In zmagali smo z veliko razliko.” To je tudi slikovito ponazoril – ko je bila SDS že v cilju, drugo- in tretjeuvrščenih “sploh še nismo videli za nami”. Potolažil pa je tudi vse člane SDS, naj se ne razburjajo, če novinarji pišejo “relativni zmagovalci”. Imamo namreč sistem, ki še nikoli ni dal absolutnega zmagovalca. “Nič hudega, tehnično gledano smo relativni zmagovalci, imamo pa tudi absolutne poražence.” Ljudje so ob koncu govora bučno ploskali ob predsednikovih besedah in mu namenili dolgotrajne ovacije: “Janša, Janša, Janša, Janša!”

Janez Janša je dejal, da so absolutne poraženke zadnjih državnozborskih volitev tri stranke dosedanje vladajoče koalicije. “Vsi skupaj niso dobili toliko glasov kot mi. Kljub temu zdaj ravno te tri stranke aktivno vsak dan sestavljajo novo vlado.”

Predsednik SDS je povedal, da smo v nekem času, ko se poskuša v drugem delu, ki je pomemben v proporcionalnem volilnem sistemu za oblikovanje oblasti, ne le zaobiti voljo volivcev, ampak dati tudi pojmom nov pomen. “Trud v to smer je neizmeren, zato da na koncu, ko bi poteklo nekaj mesecev, ljudje ne bi niti več vedeli, kdo je zmagal, kdo je izgubil, kaj so sploh volili.” Manipulacija in potvarjanje sta res neizmerna, a se to Janši in njegovi SDS ne dogaja prvič. Zato sta na to odporna, predvsem pa vesta, kaj je zrno in kaj so pleva. “In zaradi tega se nikoli ne bomo izneverili pravilu dr. Pučnika, da nam gre za stvar. Oblast je za nas instrument za to, da delamo za dobro Slovenije, kadar je to možno. Za nas oblast ni delitev funkcij, stolčkov in ne prepiri okoli tega, koliko ministrskih mest bo v vladi. Naš cilj je sestaviti učinkovito vlado, ki bo sposobna delati za dobro cele Slovenije, ne le centra in tistih, ki  so vedno korak bližje denarju, in če nam to ne bo uspelo, bomo še malo počakali. Ne bo treba dolgo.”

Prvak SDS Janez Janša: “Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da Slovenija dobi vlado, ki bo Slovenijo postavila na prvo mesto, ki bo delala v dobro Slovenije, ki bo odgovorna do našega sosedstva, EU, Nata. Vemo, kaj so plusi in minusi, vemo, za kaj smo glasovali na referendumih – tako za samostojno Slovenijo kot za Evropsko unijo in zvezo Nato.” Opomnil je, da je bila prav SDS na oblasti, ko je Slovenija vodila EU – to je bilo v mandatu 2004-2008. SDS je na ponoven tak izziv pripravljena.

Strici iz ozadja ne sestavljajo oblasti, ker to že imajo
Opozoril pa je tudi na tiste, ki poskušajo iz ozadja vplivati, da se sestavi mesečna koalicija, leva-leva koalicija, torej ki poskušajo narediti vse, “da bi Slovenija dobila neučinkovito in obvladovano izvršilno oblast in vlado. Pravzaprav oblast že imajo. Saj v tem mandatu, ki je praktično minil, ni vladala vlada. Dajala je le fasado, na to pristajala, nekateri so vedeli, za kaj se gre, drugi so bili ministri nevede.” Tisti, ki poskušajo nekaj podobnega sestaviti za v prihodnje, torej ne sestavljajo oblasti, ker to že imajo. In če bo do sestave nove vlade minilo še nekaj mesecev, jih to še zdaleč ne skrbi. “Še bolje. Nihče ni odgovoren,” je dejal in za primer navedel tožbo proti Hrvaški. In ko bo na vrsti sodba? “Pravijo: ‘Takrat pa nas ne bo več.'”

V primeru novih volitev nameravajo zmagati s še večjo razliko!
Na koncu je predsednik SDS opozoril še na lokalne volitve in kako pomembno je, da ima stranka korenine tam, kjer živimo in kjer je treba reševati dnevne probleme. Kar 212 front bo, razmere pa so od občine do občine popolnoma različne. “Čaka nas veliko naporov. Če je treba k temu dodati napore za predčasne volitve, jih bomo pač dodali. SDS je tega sposobna.” Poudaril je še, da ne kličejo novih volitev, a tudi ne vidijo rešitve v tem, da se nadaljuje vlada, kot je bila do sedaj. “Skratka ne delamo na tem, a če se bodo te volitve zgodile, nameravamo zmagati – in to s še večjo razliko.”

M. S.