Janša ne bo vrgel puške v koruzo in zbežal

Janez Janša (Foto: STA)

Ob brutalnih podatkih o velikanskem številu okuženih in mrtvih iz Italije in Španije in trudu oblasti tam, da bi v letaliških stavbah in opustelih hotelih zagotovili dodatne postelje za hudo bolne in umirajoče, je glavno okupacija največjih medijev v Sloveniji ostro kritiziranje vlade, ki je v kritičnem položaju v zadnjem tednu prevzela oblast, ker je šef prejšnje vlade Marjan Šarec januarja vrgel puško v koruzo in s svojo vlado zbežal.

Tam, kjer zadnje tedne niso menjavali vlad, smo tudi priča dramatičnim preobratom. “Vlada bo prevzela izplačila plač zasebnikom v višini 80 odstotkov, omejitev višine ni,” so se na širjenje epidemije odzvali v Veliki Britaniji, kjer je premier Boris Johnson teden prej v Evropi osamljeno vztrajal, da po “znanstvenem nasvetu” ne bo storil nič, razen, da bodo starejši v karanteni, in da bo žal, kot je dejal, veliko mrtvih, življenje in gospodarstvo pa bosta šla naprej.

Matematika iz Kitajske za preobrat
Zdaj že zapira šole, bare in vse kar je še mogoče. Nasvet stroke se je spremenil. Do podobnega preobrata je prišlo v ZDA, kjer je Donald Trump v začetku ocenjeval, da stvar ni resna, čeprav so ga obveščevalci menda že januarja ob dogajanju na Kitajskem svarili, kako resno je. Tudi Trump si je zadnji teden premislil, ko so stvari že očitno ušle iz rok in zdaj potekajo pogovoru s kongresom za velikanski paket pomoči podjetjem in ljudem, ko ustavljajo življenje. Bolnice pa so v ZDA ponekod že na robu zmogljivosti kot v Italiji ali Španiji.

Potek dezinfekcije na Kitajskem (foto: EPA)

Podobne ukrepe pomoči ljudem in podjetjem napoveduje tudi naša vlada. Nekaj ukrepov, del jih je pripravljala še prejšnja vlada, je državni zbor že sprejel. A bilo bi veliko premalo. Razlog je v matematiki za dogajanjem v mestu Wuhana in provinci Hubei na Kitajskem januarja. Le verjeti podatkom si nihče ni upal. Ker je prehudo. A Izkušnja Lombardije in medtem tudi že iz Španije kaže, da je lahko še huje. Matematika je takšna, da so Kitajci začeli variti vrata stolpnic, da ljudje ne bi več hodili ven in so hkrati začeli graditi množice bolnišnic.

Prepozna reakcija Šarca
Koronavirus je bolj kužen od gripe in nevarnejši. Ob milijonu okuženih, če se okuži pol državljanov naše države, bi bilo nujno zagotoviti okoli 190 tisoč postelj za kak mesec ljudem s hudimi težavami. Pri kakšnih 50 tisoč bi se zapletlo do kritične faze odpovedovanja pljuč in slaba polovica teh umre celo z vso pomočjo. Če se to število obolelih zgodi v kratkem času, preplavijo bolnišnice, ki tega niso sposobne obvladati, sistem razpade in smrtnost se še poveča.

Foto: epa

Povrhu je naša populacija starejša kot tista v Wuhanu, kar težave še poveča. In v Sloveniji in v Evropi ne gre za širjenje okužbe le v eni provinci, ko bi ostali deli lahko pomagali, čemur smo bili priča na Kitajskem. V takšnem apokaliptičnem času smo ostali brez vlade, ker se je Marjan Šarec (LMŠ) konec januarja odločil, da bi šel na predčasne volitve, ki bi bile v najboljšem primeru maja. Kar bi bila katastrofa. Reagiral pa je po odstopu Šarec, ko se je že pokazalo, da je epidemija pred našimi vrati kot Johnson ali Trump na začetku: ni panike, nič ni treba, umivajmo si roke, iz smučanja v Italiji pa lahko gremo jutri delat med starostnike, če ni znakov okužbe.

Kaj je počela naša obveščevalna služba ob epidemiji na Kitajskem, ne vemo. Najbrž pa se je ukvarjala z našimi mediji.

Ker vsi v politiki le niso povsem izgubili glave, smo vmes dobili novo vlado Janeza Janše, ki zdaj vlada en teden in sprejema hitre krizne ukrepe, da bi omejila širjenje bolezni in da bi pripravila zdravstveni sistem, državni sistem in gospodarstvo na šoke, ki nas čakajo. Prvo delo nove vlade je bilo hitro nabavljanje mask in zaščitne opreme vsaj za zdravstvene delavce, ki je ni bilo in se razpadajoča prejšnja vlada tudi ni trudila, da bi jo zagotovila. Potrebovali bi maske za vse v državi. A jih ni niti za zdravnike. V takšnem položaju so mediji Janšo in ministre napadli, ker so se na prvi seji slikali s kirurškimi maskami, da bi ljudi opozorili na resnost položaja. Slišali smo očitke, da ministri porabljajo skoraj zadnje maske v državi. Kar je bilo celo precej res. Prejšnja vlada jih ni nabavljala.

Foto: Vlada RS

Pomenilo je, da smo pred tem, da nam lahko pade cel zdravstveni sistem. Če zdravniki množično zbolijo, ne bo nihče pomagal bolnim. Ker je po Evropi zdaj povsod hudo in je zaščitna sredstva čez noč težko najti, so v vladi iskali vse poti. In, ko so poskušali rešiti brezbrižnost prejšnje vlade, so mediji že spet udarili, ker je vmes državo poskušal pretentati podjetnik iz BiH.

RTV in slabo poročanje
Kot da je glavni problem v državi to, da imam novo vlado in nič mask in ne širjenje virusa in težave, ki jih ima zdravstvo, ker ni zaščitne opreme, ko se težave še niti prav začele niso. Pravi šoki pa šele prihajajo. Ostrina opozicije in medijev je nenavadna, ker nismo v času pred volitvami ali kampanje, da bi bili razumljivi veliki pritiski opozicije in medijev in to v času, ko lahko umre velikansko število ljudi. Maske za zdravnike in nujno silo so medtem le našli. Še bolj je v medijih odmevalo, ker se je novi premier Janša odločil, da bo vsem ministrom v času, ko rešujejo katastrofične težave, dodelil najvišjo razvrstitev, ki jo lahko. Tisto, ki jo je že doslej imel le finančni minister Andrej Bertoncelj. S katerega odstopom je dokončno razpadla prejšnja vlada. Sebi Janša seveda ni določil plače. Ima enako kot jo je imel Šarec. Ali kot jo ima Borut Pahor.

V strankah, ki so ravno izgubile oblast in v medijih, ki jih večinoma te stranke obvladujejo, je sprožilo pravi revolt. Še posebej na javni RTV. Povedali so nam, da je skoraj konec sveta, ker bodo ministri imeli nekaj boljše plače kot jih je imela večina odstopljene ekipa Marjana Šarca. Da to ne velja za vse, niso povedali.

Zamolčana nepoštenost svojih
Predvsem za medije in novinarje je bilo nerodno, ker so ljudem prej zamolčali, da so stranke, ki zdaj kritizirajo, ravnokar na državo preložile bistveno več stroškov, ko so na hitro zaposlili cel kup svojih političnih kadrov, ki bi se morali iz vlade posloviti, ko je prišla nova. O tem ni bilo opaziti medijskih vprašanj, raziskovanj in udarnih člankov. Pisal je predvsem, kot običajno, Bojan Požar. Stroški za plač ministrov so drobiž v primerjavi s tem v medijih skritim varčevalnim “dosežkom” levih in liberalnih strank za svoje kadre. Nekdanji šef davčne uprave Ivan Simič, ki ga je zmotil nenaden strah LMŠ nad ogroženostjo javnih financ zaradi določitve plač novim ministrom, je na spletnem omrežju to sprenevedanje opisal tako. “Spoštovana Stranka LMŠ, popravite me, če se motim. Ali je vaša vlada tik pred odhodom objavljala razpise s tridnevnim rokom prijave (sem jih videl na spletu) in je tik pred odhodom zaposlili najmanj 80 svojih članov? Kaj bodo delali, če niso prej delali? A za to plačujem davke?”

Dejan Karba (Foto: FB)

Povrhu so med temi, ki so bili v vladi na zaupanje, torej na mandat vlade, čez noč zaposleni tudi nekdanji novinarji. Denimo, precej znani Dejan Karba, ki ga je SD iz piarovca na zaupanje nenadoma za stalno zaposlila na ministrstvu za izobraževanje, ki so ga donedavno vodili. Mediji so o tem večinoma molčali. Stanovska solidarnost. SD je med strankami daleč najbolj v rdečih številkah in si pač težko privošči, da bi plačevala Karbo.

Novinarji v tej državi pa jim pomagajo, ko mižijo in napadajo Janšo. Kot so že itak večino časa zadnja leta. A ljudem bo težko pojasniti, zakaj je malo poročanja o ravnanju, ki je dejansko nemoralno in zloraba oblasti, hkrati pa veliko ostrih kritik ravnanja šefa nove vlade, ki je zakonito in celo logično. Določitev plačnih razredov ministrom, namreč. Janša je dal, kar je mogel ekipi, ki je bila v katastrofalnih časih pripravljena prevzeti oblast, da bi rešili, kar je mogoče. Ko je ena vlada prej vrgla puške v koruzo in zbežala. In to, v katastrofičnem položaju, ko bo dramatično spremenjen cel zahoden svet in tudi ta država.

Manjši odmev pri 30-odstotnem znižanju funkcionarskih plač
Zbežati je lahko. A nič ne reši. Obratno. Pred ministri nove vlade je dve leti mandata in pristranskih mediji, ki jih napadajo že od prvega dneva. V SDS so jih vsaj vajeni. Ostali nekaj manj. Medtem se je na kritike iz opozicije in njenih medijev koalicija že odzvala in predlaga znižanje plač vsem funkcionarjem. Torej tudi opozicijskim, ki so to zahtevali od vlade. Za 30 odstotkov vsem. Odmeva veliko manj. Ni frenetičnega navdušenja, da bo država zdaj rešena. To kaže, da medije zanaša in so pristranski. Kar ni nobena skrivnost.

A o znižanju za vse bodo še razprave. Ker o tem odloča državni zbor. Čeprav anketa v Spletnem časopis ni raziskava javnega mnenja, kaže, da so bralci zadnje dni razumeli, kaj je bilo za populizmom in sprenevedanjem opozicije in medijev. Daleč najbolj so med možnimi odgovori podprli dva: da je Janša z razvrstitvijo ministrov v najvišji razred, ki mu ga zakon dovoljuje, ravnal prav. Drug največkrat izbran odgovor pa je bil, da bi si morali plače znižati vsi politiki, ker se bodo plače tudi ljudem znižale. Kar koalicija zdaj tudi predlaga. Torej, da se nečemu odrečejo tudi tisti, ki so nedavno zbežali z oblasti in zdaj iz opozicije s pomočjo svojih novinarjev bentijo čez tiste, ki rešujejo, kar je mogoče.

Že skoraj tragična dimenzija je, da ta polemika poteka, ko je vlada Marjana Šarca prej celotnemu javnemu sektorju s točno takšnim višanjem razredov v zadnjem letu že zvišala plače. Kar je imela velike finančne posledice. Tudi novinarjem javne RTV. Le političnim funkcionarjem jih ni. Ker si tega cagava manjšinski vladarji, ki so vladali brez podpore večine volivcev na volitvah, niso upali. S čemer so podrli, kot že dalj časa opozarja računsko sodišče, normalna plačna razmerja. Uradniški funkcionarji z rednim delovnim razmerjem so bolje plačani od političnih, ki so voljeni in se menjujejo. Janša je to, ko gre za ministre, ublažil.

Kam gredo ekonomski migranti
Medtem je pred državo še vrsta dilem. Le ena je, kako po tem, ko so države uvedle nadzor na mejah in močno omejile gibanje znotraj Evrope, ki gospodarsko vse bolj stoji, in tudi posamičnih držav, ravnati do ekonomskih migrantov, ki še kar množično prihajajo čez Balkan, ker je znano, da je slovenska meja velika luknja, kjer je mogoče na črno proti Italiji. Balkan ima hkrati velike težave še, ker domov prihajajo množice njihovih delavcev iz Zahoda, ki je obstal. In ker se tudi na Hrvaškem, v Srbiji, v BiH in drugod hitro veča število okuženih in bolnih, ki potrebujejo respiratorje.

Foto: epa

Vse migracije so zdaj tudi zdravstveno tveganje. Ekonomski migranti pa v našo državo še kar prihajajo tudi iz držav, kjer je okužb veliko, denimo iz Irana in iz takšnih, za katere ni nobenih zanesljivih podatkov. Povrhu je zdaj migrante, ki so k nam na črno prišli iz Hrvaške, težje vračati. Iz vlade so zadnje dni opozorili, da Hrvaška za vračilo migrantov želi potrdila, da niso okuženi s koronavirusom, kar še dodatno zapleta in obremenjuje delo policije na naši južni meji. In zdravstva. Najprej se preko njihove države švercajo k nam, potem jih moram pa tukaj testirati.

Vlada bo zaradi vsega tega predlagala rabo 37. a člena, da bi policiji lahko tudi vojska pomagala zaščititi samo našo južno mejo. A to lahko le, če se bo strinjala le opozicija, ker je potrebna ustavna večina. Za zdaj iz opozicije to možnost ostro zavračajo, češ da ni nobenih razlogov. Kot so še pred nekaj tedni trdili, da ni nobenih razlogov za aktivno preprečevanje hitrega širjenja virusa, češ da je to le gripica. Ki se testira, če se pokažejo znaki bolezni. Do takrat se dela. Tudi v zdravstvu.

A gripica in ekonomski migranti gredo v smer, kjer nekaj časa ne bo veliko služb in kjer se nekaj časa nihče ne bi smel družiti, ker bo sicer katastrofa. K nam, torej. Po poti, ki jo je odprla prejšnja vlada in ki zdaj preko Balkana in Slovenije ne vodi več v sijajen svet, ki smo ga poznali še včeraj.

Peter Jančič, Spletni časopis

 • Ivan Ivanovič

  Kot kaže, bomo kmalu imeli na izbiro, ali smrt od virusa ali smrt od pomanjkanja. Če se svetovno gospodarstvo sesuje, do česar ne manjka več veliko, bo vseeno, tudi če ne zajezimo virusa. Podjetja so kot žive celice. Ni jih moč hibernirat za poljuben čas. Če ne funkcionirajo, odmrejo.

  • Zgornji

   Da, in poleg teda imamo še vedno vse Preveč neproduktivnih ljudi v Sloveniji, začenši z vsemi občinarji ki ždijo v Preštevilnih Občinah ki samo še toliko Bolj Parazitirajo obubožan narod. . Namreč : Občin Je Preveliko število !!! ! !!! Občin bi moralo biti največ cca 50 % več kot je število splošnih bolnišnic v Sloveniji . Torej 10 + 2 = 12 x 1,5 =18 . To Je max. Sedaj jih je pa 212 . Torej imamo za več kot 11 X Preveč Parazitskih Delomrznežev , ki samo Povečujejo Krizo naroda. Ali bo sedaj Janez to kaj rešil ?

   • zaslosds

    sedaj je najprej na vrsti zajezitev virusa,potem pa pridejo na vrsto druge
    leve svinjarije.

    • Šobar Davorin

     volitve. nje.

  • Observer

   Saj to se v resnici skriva za to korono in še več. Kdorkoli je pozorno spremljal svetovno gospodarstvo v prešnjih letih ve, da je močno škripalo že od 2008 dalje in da so ga reševali s helikopterskim denarjem tako kot v Jugi. Lansko leto so končno začeli tudi mainstream mediji pri nas poročati o tem, da bo gospodarstvo in ekonomija kmalu škripnilo. Sedaj so lansirali to korona propagando, da bodo skrili prave krivce in vso krivdo prevalili na virus. Zaradi virusa se bomo pa dodatno zadolžili s helikopterskimi krediti in povečali zadolženost, kot vse ostale države.

  • Ggr

   Izredno trpijo samo storitve, večina infrastrukture s prozvodnjo vred še dela in bo nadomestila nakupe takoj po koncu epidemije.

 • rubec

  Če ne bi bilo Janše, bi mi zdaj ležali po britofih. Ostal bi mogoče samo še nov obraz-nova obraza Levice.
  https://www.facebook.com/LaDivadeSantaRosa/videos/222015005608222/

  • AlternativaZaSlovenijo

   Bili bi že Italija II.

  • Rožle

   hehe .. pa kaj je zdej to .. haha
   … čakam kaj bo kej pametnega tale povedala oz. povedal .. pol pa tole .. hehe

  • Slovenka

   Ampak Levica dela in že skrbi za piar. Kordež se je pojavil na oknu v rdeči majici, leve stranke že združujejo sile, Levica obljublja, da se bo vzela v roke, da bo lahko v naslednji vladi prava koalicijska partnerka, RTV je imela v nedeljo pogovor s Kocjančičem, le kdo bo naslednji, ki ga bo imela v delu Pašek Š(č)etničeva in še bodo sledila druga dejanja. Nimam besed.

   • rubec

    Če bi se v studiu še lahko kadilo, bi zdaj mi gledali Dolanca.

    • Slovenka

     Pravzaprav, preko seanse bi lahko stopili v stik s duhom tovariša Tita. Če to ne bi šlo, pa vzpostavijo video konferenco z Murglami. Milan bi res lahko poslal kakšen glas vzpodbude svojim ovčicam, ki so na tleh zaradi Janševe vlade.

     • Andrej

      Ja. Posle Tita Tito.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Drugege ni za pričakovat. Imajo lewuharji za nasprotnika težkega kalibra.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Videti je, da se lewuharjem kolca po korona virusu. Prav iščejo ga.

  • zaslosds

   ja, kar prosijo,mogoče se bo določenim rdečim levakom uresničila

   • Slovenka

    Levaki naj pazijo, kaj si želijo!

   • Aurelius

    Nikomur ne privoščim tega, da stakne Corono, če pa je nekaterim očitno res vseeno za svoje zdravje, pa naj bo tako – samo naj potem, ko bodo zboleli, ne zganjajo vika in krika in naj vse posledice pripišejo sami sebi in predvsem – naj ne obremenjujejo javnega zdravstvenega sistema, ki je že preveč obremenjen z ljudmi, ki so se držali navodil, a kljub temu staknili Corono. Javni zdravstveni zavodi bodo čez teden ali dva že tako obremenjeni, da bo stanje počasi postalo podobnom tistemu v Italiji ali Španiji in čeprav nisem veren, bom vseeno rekel: Bog nam pomagaj !

 • karpelec

  Takih, kot je Janez, ne delajo več. Krivda je nekaj v materialu-genskem, drugače pa je čas naredil svoje.

  • zaslosds

   krpelc,tebi bo virus naredil svoje

 • Zgornji

  Hvala Janez . No, saj menda tudi Šaro ni vrgel puške v koruzo zaradi njegove Prikrite nesposobnosti, Temveč Zaradi Prikrite Sle po Oblasti, da bi po predčasnih volitvah dobil samo še več oblasti, katero bi potem podredil svoji Zlobi !!! ! !!! In To bi bilo šele Hudo za Slovenijo !!! ! !!! Samo Bog nas je Zopet Rešil Tokrat !!! ! !!! Zato gre Največja Zahvala Njemu. Amennn.

  • joza joza13

   Aleluja!!!

  • francelj3

   NEprikrita nesposobnost in NEprikrita sla po oblasti. Še preden je nastopil mandat, smo vedeli oz. je povedal, da je nesposobnež s 6 popravnimi izpiti na lesni akademiji. Ob odstopu je popolnoma odkrito povedal, da mu gre samo za več oblasti.

   • Šobar Davorin

    poštenjaksposobnež&trgovec s smrtjo je jako sposoben. So ga z ministrovanja nagnali zaradi pocestnega razbojništva. Dve “njegovi” vladi sta veselo propadli. In sedaj ga naš poštenjakmodrec borči postavi za šefa še eni “vladi” ..Pravijo stari kmetje de še noben kmet, ki je raz..kal svojo kmetijo, ni nove postavil.

    • Šobar Davorin

     Kaj pa, če ga je Borut namenoma postavil za kapoja. Če je dve vladi ugonobil, ni vrag de ne bi še tatretje, si je morebiti djal. Nje.

     • francelj3

      Za take čefurske tipe ne najdem besed.

 • Observer

  Slika z maskami je tako patetična. 2 smrtna primera (starejši osebi okoli 90 let z mnogo boleznimi) na 414 primerov. To je 0,48% smrtnost. Če v obzir vzamemo Gantarja, da je okuženih najmanj petkrat več, je smrtnost 0,096%. Pandemija? Nora24TV, 24kur in RTVZlo, vsi ste isti. Panikaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Pandemija se razglasi, ko je smrtnost 12%. Razglasili so jo, ko je smrtnost povsod bila 0,3%; 0,6%; itd. za razliko od Italije in Kitajske. Torej? Kaj je v zraku v Italiji, da tako “cepajo”? Nekaj drugega mora biti vmes, da je takšna razlika v procentu med njimi in nami. Oni so pri 200 primerov okuženih imeli že 5 smrtnih žrtev, Kitajska 6. Dajte biti malo Sherlocki no, uporabite možgane, razmišljajte.

  Mrtvih bo verjetno več glede na to, da imamo veliko starejše populacije in se staramo kot družba in imamo v trgovinah mrtvo procesirano prehrano polno pesticidov in toksinov, ki slabi naš imunski sistem, ampak da napihujete zadevo kot da je to bubonska kuga in kot da je smrtnost 50% je pa bolano in milo rečeno lažnjiva propaganda. Iz muhe delate slona, cesar je gol pravi en nemški možakar iz stroke v enem videju, ki že krožijo po netu. In ni edini, pridružil se mu je nekdo iz Anglije, itd. Za razmislek: https://www.24ur.com/novice/slovenija/v-ukc-ljubljana-za-gripo-umrlo-29-oseb-med-njimi-tudi-zdrav-mlajsi-moski.html

  • Ivan Ivanovič

   Tudi če je virus še tako nevaren, a kot kaže ni, bomo kmalu soočeni z alternativo: ali smrt od virusa ali od lakote. Svetovno gospodarstvo se postopno seseda in ko bo klecnilo, bo trajalo leta, da se povrne v stare tirnice. Podjetja so kot žive celice: če ne funkcionirajo, odmrejo. Ni jih moč poljubno hibernirati. To, kar zdaj govorijo, da bodo dajali neke odloge plačila davkov, da bo država dajala plače ipd. ne drži vode. Od kod bo država dobivala denar, če ne bo realne proizvodnje?
   Zanimivo, da zdaj vse države sprejemajo podobne ukrepe in dajejo podobne obljube. Vsakdo, ki zna šteti do 5, lahko vidi, da so to prazne obljube. Lahko bodo tiskali denar, kar bo povzročilo enormno inflacijo in to bo vse. In še tu bo Slovenija odvisna od miloščine ECB oziroma velikih držav, ki oblvadujejo tiskanje evra.
   Skratka, začeti bi morali misliti prioritetno na gospodarstvo. Singapur in Južna Koreja sta ubrala precej drugačno pot od evropskih držav. Zaščita ranljivih skupin, maksimalna preventiva (čistilna sredstva, maske ipd.), ampak gospodarstva ne ustavljajo. V Južni Koreji obratujejo celo restavracije.
   Žal je Slovenija vpeta v globlane tokove in ne more sama narediti tako rekoč ničesar, a vendarle lahko začnemo misliti in delati malce drugače, kot je zdaj prevladujoča zahodna paradigma, ki pelje v slepo ulico, to je v gospodarski zlom z vsemi posledicami, ki bodo hujše od virusa.

   • Anti Butalec

    Dobro napisano!
    EU in zahodni svet je Kitajsko in ostale Azijske države dva meseca le opazoval, ne da bi se pri tem kaj naučili in pripravili.
    Brez cepiva in zdravil praktično ni bilo razloga, da nadloga ne bi prišla tudi k nam.
    Strinjam se, da bo gospodarski problem lahko veliko hujši od samega virusa. Morali bi najti način, kako varno delati. Virus se širi tudi aerosolno za to potrebuješ za varno delo FFP3 maske, ki jih pa nimamo. Da nismo edini brez mask, je tudi bolj slaba tolažba.
    Kitajska bo prva prišla na zeleno vejo, a bo za gospodarsko rast potrebovala tudi zdrav globalni trg. Vsekakor pa velja rek: “Kdor prvi pride, prvi melje.”

   • Andrej

    Glavna vrednost sveta ni gospodarstvo, ampak človek. Ni človek zaradi gospodarstva, ampak gospodarstvo zaradi človeka. In človek potrebuje bistveno manj, kot trenutno nudi gospodarstvo. Bistveno maj, pa lahko kvalitetno živi.

    • Ivan Ivanovič

     Gospodarstvo je neka od človeka ločena stvar? Brez gospodarstva ni človeka. Če misliš, da nam zadostuje manj razvito gospodarstvo, potem se boš moral sprijazniti še z marsičem, predvsem pa z revščino.

     • Andrej

      Sploh ne prebereš kar napišem. Nisem rekel, da brez gospodarstva, ampak, da gospodarstvo ni na prvem mestu. Na prvem mestu je človek.
      Za ušesa si zatakni tako gospodarstvo, ki bo živelo na truplih nemočnih.

  • Anti Butalec

   Preden kvasiš neumnosti in sedanjo virusno nadlogo primerjaš z gripo, moraš zadeve postaviti vsaj na približno isti imenovalec.
   Virus SARS-CoV-2 je do šest krat bolj nalezljiv in tudi, če bi bila osnovna smrtnost enaka smrtnosti gripe, bi težko bolni preplavili bolnišnice, kar bi avtomatsko povečalo smrtnost, saj zdravstveni sistem ne bi vzdržal pritiska, ker nimamo dovolj zdravstvenih kapacitet. V veliki Britaniji so to nedavno ugotovili in spremenili strategijo.
   Ukrepi so potrebni, da se zmanjša skokovito naraščanje obolelih oziroma raztegne obdobje obolevanja na daljše obdobje.

  • Andrej

   A ti tudi kdaj kakega pravega strokovnjaka poslušaš ali pa samo tastar NIJZ? Oni so total kiksnili.

 • Domoljub

  Tistim, ki jim ni jasno, kam nas vodi murgelska banda s pomočjo režimskih valptov-“novinarjev”, priporočam ogled teksta na MMC javne hiše, “V čem je tragičnost evropeizacije Slovencev skozi oči ruskega intelektualca Dugina”. Podpisano seveda s kraticami, tokrat P.G. Mojega artikuliranega komentarja v protest seveda kot ponavadi niso objavili.

  Slej ko prej ostaja cilj zlobnega palčka in njegovih, da nas vrnejo pod Srbijo in posredno pod Rusijo. To je palčkova intimna želja. Kot je njegova ne le intimna fobija srednjeevropska katoliška Slovenija.

  Razhajkati je treba bando Javne hiše! Če ne danes ali jutri, bo prepozno. Saj palček in njegovi so očitno odporni (žal) tudi na vse viruse.

  • Domoljub

   Pa vidim minusarčka MvH, ki se je na ta forum usedel kot na straniščno školjko pred desetimi dnevi in zdaj opravlja svoje poslanstvo natanko z besedami in stilom priznanega Mladininega “intelektualnega darkerja” Igorja Vidmarja nekoč na Financah. Možganska podhranjenost z leti očitno ne mine.

 • KUKI12

  Upam, da JJ uspe in naredi red še pri nevladnikih, seveda tukaj mislim z financiranjem, socialo omogoči samo pomoči potrebnim, brazilci pa naj delajo javna dela, novinarjev pa itak ne moreš prepričat, saj se ve, kakšen produkt v večini proizvaja FDV.

  • Anti Butalec

   Se strinjam, da je treba počistiti med nevladniki. Tiste, ki so koristni in jih družba potrebuje, se plača, ostale pa na zavod za zaposlovanje. Za državo bo ceneje sociala kot njihove plače. Levica z Mescem in Kordišem bo zagotovo takoj za tak ukrep, saj bo potem več ostalo delavskemu razredu, za katerega se tako borijo.
   Večina nevladnikov je mladih tako, da naj se kar lepo prekvalificirajo. Po koncu gospodarske krize bomo namreč spet potrebovali delavce.
   Z visoko kvalificiranimi kozjimi pastirji iz tretjega sveta si nimamo kaj pomagati, saj je njihov cilj, da zarade, a ne da rade.

   • KUKI12

    Ne, se ne strinjam, da na zavod za zaposlovanje. Brez proračunskega denarja in naj delajo, kot drugi. Pa tudi ostale, sposobne za javna dela, ki prejemajo socialno pomoč, bi moral delat.

 • Stajerka

  …..res smo imeli srečo, da je Šarec spakiral…….za ta odstop bi moral dobit državno odlikovanje in kazensko ovadbo za povzročeno škodo/neaktivnost……malo poglejmo okrog nas – največja štala se stopnjuje tam, kjer vladajo “sposobni levičarji”…..Italija, Španija, Francija, Švedska…….

  • Slovenka

   Opustitev dolžnega ravnanja.

  • francelj3

   To je seveda res. Daleč najbolj so nastradale države z levimi (=nesposobnimi) vladami.

 • tasilo

  Teh 80 Šarčevih na novo zaposlenih brezdelnih sinekurcev nas bo iz proračuna stalo pribl. 3.000.000 (tri milijone!) na leto!

  O tem državni mediji seveda ne pišejo. Gotovo se bodo pa kamlu spet huronsko in z mastnimi naslovi razpištolili, da je Janša nekoč davno z gotovino plačal plenice za otroka.

  • Vera

   Nima nova vlada vseh teh 80 tih odsloviti,saj niso bili zaposleni za delo,temveč za ” gledanje v zrak” in obremenjevati državni proračun .

   • francelj3

    Na žalost lahko tisti vprašaj na koncu kar zbrišete. Po moje nima! Ta država je bila narejena za lopove in parazite.

 • Unikatna

  Naj odgovarjajo za neukrepe in prazna skladišča zaščitnne opreme!

  Še nekaj, invazija Slovencev in Italijanov na hrvaške otoke! Kaj se je ljudem čisto zrolalo? Kaj delajo na mejah policisti? Spijo ali kaj?! Takšne bi jaz nagnala delati. Če lahko potuje, še lahko dela.

  • Slovenka

   Sem brala v Slovenskih novicah. Za spremembo nekaj pametnega od njih. Poročajo tudi, kako naši turisti silijo na Solčavo in Jezersko in tam nadlegujejo domačine. Županja Solčave je že napovedala zaporo lokalnih cest in prav ima. Tudi župani na Obali se prijemajo za glavo, ker imajo doma kar naenkrat trume iz Ljubljane. Razumi, če moreš.

   • samotoje

    V 14. stoletju, ko je morila kuga, so tudi premožni bežali iz mest, da bi si rešili življenje. Podgane.

    • Slovenka

     Zagrebčanom, ki imajo počitniške hiše v Istri in Dalmaciji, nimamo kaj zameriti. Imeli so potres, njihova bivališča niso varna, in če lahko nekam odidejo, zakaj ne. Sploh pa Hrvati imajo pravico potovati po Hrvaški, za druge pa v teh razmerah res ni mesta tam. Italijani in Slovenci bi morali ostati doma.

     • samotoje

      Gre le za Slovence.

     • Slovenka

      Tudi Italijan množično silijo na otoke z ladjami. Kako, če pa je v Italiji karantena?

     • Budalo

      Slovenceljne.

 • Ggr

  Bravo Janša!!!!

 • Slovenka

  Še enkrat: treba bo stopiti do RTV in par osebkov zbrcati iz nje.

  • francelj3

   Ne par, kar vse in javno hišo zapreti. Iz nje se širi in zaudarja sifilis.

   • Slovenka

    Brez maske ne hodi tja.

    • francelj3

     Čemu bi hodil tja? Tam nimam kaj iskati, lahko bi pa še kaj nalezel. Ta bordel je treba razpustiti.

 • Stribog

  Jajo bo bežal. Pregnali ga bomo

  • rubec

   Kdo pa ste vi Bomo?

   • Rožle

    Bomo, Bomo, … hmm.. meni to nekam po makaronarsko zveni ..

 • G. Janšu sporočam, dA naj ne pozabi na penzioniste.

  • Vera

   Saj je obljubljena” krizna pomoč” upokojencem in socialno šipkim.

 • Slovenka

  ”Janša ne bo vrgel puške v koruzo in zbežal.”

  Seveda ne, naj pa pazi, da sadov njega in njegove vladne ekipe ne bodo obirali drugi. Ker če ga levica po opravljenem delu vrže z oblasti, Slovenija ne bo imela nič od nadčloveških naporov, ki jih on in njegova ekipa vlagajo v odpravo epidemije. Pravzaprav, gorje Sloveniji, če pride leva oblast nazaj.

 • JANEZ GUS

  jANEZ vso podporo v boju premagovanja socializma.-komunizma.To je zločinska ideologija.Nacizem in fašizem so bili smrkovci proti tem stvorom ki se je pritepel iz ruskih step.

 • Slovenka

  Janša ne bo stisnil repa med noge oziroma vrgel puške v koruzo, toda za uspeh je bistven neizprosen obračun s saboterji v vladnih službah. Kaj se to pravi, da posamezniki in podjetja ponujajo pomoč, njihove ponudbe pa ostajajo brez odgovora; https://siol.net/forum/thread/zelijo-pomagati-a-se-zatakne-ze-pri-malenkostih-48999?page=2?

  Janša, to razišči, kar počnejo ti birokratski osebki, je izdaja, blato pa se lepi nate in tvojo ekipo.

  • Vera

   Vsi pozabljate,da Janša ni sam ,temveč ima pomoč pri treh liderjih strank ,ter vseh sekretarjih.

   • Slovenka

    Po svoje imaš prav. Janša bi se moral pogovoriti s Počivalškom, gospodarstvo je njegovo področje in tja med drugim spada tudi izdelava mask in respiratorjev. Vseeno pa je prav, da se Janša zaveda sovražnikov v uradih, na ministrstvih in v vladnih službah ter v takih in drugačnih agencijah. Ti osebki bodo minirali in sabotirali, kjer se bo dalo. Slovenija bo ob tem postranska škoda njihovega zločinskega delovanja.

 • Morje

  Bravo, vlada.

 • Strojan

  Šarec je se je prepozno odzval in potem se je bivša vlada prepozno odzvala in potem so se prepozno odzvali lewuharji in potem so se prepozno odzvali vsi in POTEM SMO SI MI ZVIŠALI PLAČILNE RAZREDE. To je vse kar ste do sedaj povedali in pokazali…in potem vam je še bosanc prodal maske katerih ni…

  • karpelec

   …dobro, da si nam povedal, drugače ne bi vedeli.

  • Slovenka

   Nadel si si cigo priimek, ki dobro ponazarja tvoj malopridni značaj.

   • Strojan

    Drugače s tabo ne bi mogu debatirat !

   • Strojan

    Drugače mi je ime Janez, ampak tega sedaj ne upam izpostaviti ! Me je sram !

 • Strojan

  Za J.J.ja bi pa lahko rekel samo: PAMETNI LASJE ZAPUŠČAJO NORO GLAVO !

 • Strojan

  Naslov članka bi moral glasiti:
  JANŠA NE BO VRGEL PUŠE V KORUZO…JIH BO RAJE PRODAL IN ŠELE POTEM POPIHAL ! sej to pa zna..ima izkušnje !

 • Strojan

  Urednik prosim ponovno me blokiraj. Saj ste demokratičen lažopis !

 • Strojan

  Šarec SE je popokal po letu in pol. Đi.Đi-ja BOMO popokal po mesecu in pol če ga ne bo srečala pamet…priporočam mu čim več sprehoda…kaj pa veš !

 • Korl

  g. Janez Janša je človek, ki ne beži pred problemi, ampak se z njimi spopade.
  To smo Slovenci že večkrat spoznali, še prav posebej pa je to svojo lastnost dokazal ob osamosvojitvi in jo dokazuje tudi sedaj.
  Popolnoma mu zaupam, kakor tudi ostalim v vladi, zdravstvu in ostali množici ljudi, ki se nadčloveško
  trudijo za VSE NAS.

  Tule mislim na g. Janeza JANŠO – premiera države Slovenije (ne onim trem lažnim JJ zlikovcem, ki so mu ukradli ime in priimek).
  Iskrena hvala vsem !

 • xtc

  Kaj čmo posvojen Šipac pač ni Slovenc le peta kolona balkancev.

 • Bojan Tavcar

  Neverjetno desničarji ste supermeni boste svet rešili pred corona virusom