fbpx

Janša po pogovoru s Toninom: Možnosti za sodelovanje z NSi so boljše kot pri drugih strankah

Foto: Twitter

Novi predsedujoči NSi Matej Tonin se je danes srečal s prvakom SDS Janezom Janšo. Po skoraj uro in pol dolgem srečanju sta ocenila, da je bil pogovor zelo iskren in poudarila, da bosta stranki na prihajajočih državnozborskih volitvah sodelovali vsaka s svojo listo.

Janša je ocenil, da so možnosti za sodelovanje med strankama boljše kot z večino drugih strank, tudi zaradi skupnega članstva v Evropski ljudski stranki. “Samo v sodelovanju strank, ki so vključene v isto družino evropskih strank, ki so po izvoru ali po programu s svojimi koreninami v času slovenske osamosvojitve, času, ki je Slovence združil, je dobra prihodnost za slovensko politiko,” je po srečanju dejal Janša.

Stranki imata veliko skupnega
V mandatu, ki so ga mediji po Janševih besedah “v glavnem označevali kot čas konfliktov med SDS in NSi”, so rezultati glasovanja o pomembnih zakonih v DZ pokazali več podobnosti kot razlik. “Tudi ti temelji niso tako slabi, kot zgleda na prvi pogled,” je še dodal prvak SDS, ki ga veseli, “da je po dolgem času prišlo do iskrenega pogovora o preteklosti in prihodnosti”. Janša je poudaril, da bosta SDS in NSi na volitvah nastopili vsaka s svojo listo. “Proporcionalni sistem, ki ga imamo, tudi narekuje tak nastop,” je dejal in dodal, da se potrebne spremembe lahko dosežejo s skupnim sodelovanjem po volitvah.

V NSi so za dialog in nov začetek
Novi začasni predsednik NSi  Matej Tonin je pogovor označil za trd in razmeroma tudi zelo oster. “V preteklih letih je bilo na račun enih in drugih izrečenih precej ostrih in težkih besed. Dialog je začetek vsega. Tudi, če se pogovarjamo o tem, je treba diplomatski jezik dati na stran in si v obraz resnično povedati vse, kar nam leži na duši. Danes sva to naredila,” je dejal Tonin.

Poudaril je, da bo NSi na državnozborske volitve šla samostojno in da ne bodo oblikovali nobene predvolilne koalicije. Zdi pa se mu ključno in nujno, da se pogovarjajo z drugimi in so komunikacijski kanali odprti. “Če resnično želimo spremeniti Slovenijo, potem v parlamentu potrebuješ večino. Mi imamo lahko najboljše rešitve, a če za to ni večine v DZ, potem ne bo nekih vsebinskih sprememb,” je dejal.

NSi želi po besedah Tonina razvijati svojo lastno identiteto in s komerkoli, ki je to pripravljen sprejeti, je sodelovanje možno, poroča STA. “Mi ne pristajamo na nobeno podrejanje,” je poudaril.

C. Š.