Janša pozval na predčasne volitve

Premier Janez Janša (Foto: epa)

Vodja opozicije je pozval na predčasne volitve. Po letu in pol vlade Roberta Goloba, se ta ne more pohvaliti z nobenim (omembe vrednim) političnim dosežkom. Njegovo vlado so doslej zaznamovale politične čistke, nespretno spopadanje s kriznimi situacijami in sprejemanje škodljivih politik, ki slabšajo kvaliteto življenja. Zadnji vladni pretres je povzročilo pričanje nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar in Boštjana Lindava, ki sta ponovila obtožbe na račun političnega vmešavanja v delo policije, na novo pa razkrila, da naj bi se predsednik vlade vmešaval tudi v delo obveščevalcev. 

“Ni gol samo cesar, ampak celotna koalicija. Edina rešitev so volitve zdaj,” je zapisal predsednik največje opozicijske stranke. Odzival se je na zapis evropske poslanke Romane Tomc, ki jo na evropskem političnem parketu sprašujejo “ali Slovenija še ima vlado”? Noben predsednik vlade v EU namreč ne bi preživel priznanja, da je naročil politične čistke na policiji in na javni radioteleviziji.

Evropska poslanka piše, da so sicer nekateri ob spremljanju Golobovega včerajšnjega nastopa doživeli šok, a je v resnici le pokazal svoj pravi obraz. Kot piše, očitno vlada panika in posledica je popolna izguba nadzora nad samim seboj. Njegova oblastna aroganca ni nič novega, piše, saj je Golob vse napovedal že pred volitvami, ko je stranko SDS ozmerjal z fašisti. Ob vsem tem pol letu in pol vladavine vlade še vedno izvaja brutalne kadrovske čistke, dviguje davke, plačuje usluge “kolesarjem” in se pripravlja na prevzem “velikih poslov”. Sanacija škode po poplavah je zastala, sociala se krči, investicije pa ukinjajo, navaja Romana Tomc.

“Ta vlada nima pojma, kaj narediti za dobrobit ljudi, za gospodarstvo in za Slovenijo. Je popolnoma razglašena in neučinkovita. Ne ve niti tega, koliko ministrstev bi imela. Ve samo eno, da je treba Slovenijo očistiti janšistov. Torej vseh, ki so kakorkoli povezani s stranko SDS. Vas to kaj zmrazi? Vas spomni na neke pretekle čase pred drugo svetovno vojno? Grozljivo, kdo vodi Slovenijo,” ugotavlja evropska poslanka.

Ob vsem skupaj pa naj bi bili koalicijski partnerji svobode, torej v SD in Levici voljni partnerji “sicer ne bi bili več v koaliciji”.

Voljni koalicijski partnerji
Danes so tako v Socialnih demokratih kot v Levici podali kritične izjave na temo delovanja vlade. Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik meni, da je izjava predsednika vlade Roberta Goloba, naj nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar “očisti policijo janšistov” šla čez rob. “Kdorkoli je premier, se mora svojih izjav oziroma posledic izjav zavedati,” je dejal ob robu seje DZ. Same politike čiščenja politično nezaželenih očitno ni komentiral. Socialni demokrati pa bodo očitno pristali tudi na rekonstrukcijo vlade, ki jih bo najverjetneje stala ministrskih mest. “Mislim, da se država sooča s precej večjimi problemi, kot je število ministrstev in rekonstrukcija vlade, ki seveda lahko pride v poštev,” je dejal za STA. Minister za delo Luka Mesec je po drugi strani izpostavil: “Ni edina težava njena struktura, bistveno večja težava je, kako ta vlada deluje.”

Posledično se zastavlja vprašanje, kako dolgo sta še koalicijski partnerici pripravljeni vztrajati v koaliciji z vse bolj totalitarno navdahnjeno Svobodo. Politični analitik Aljuš Pertinač je včeraj izpostavil, da bosta pripravljeni požreti še veliko. Tako je prepričana tudi Romana Tomc.

“Vlada se bo oblasti oklepala za vsako ceno. Vprašanje je, s kakšnimi metodami bo to počela in koliko laži bo v tem času še izrekel Robert Golob. Še bolj pomembno pa je, koliko škode bo koalicija v tem času še naredila Sloveniji in njenim državljanom,” zaključi Romana Tomc.

Ž. K.