fbpx

Janša predlaga Cerarju, da bi na dnevni red sestanka vseh parlamentarnih strank uvrstil tudi stališče Evropske komisije do prodaje NLB in zaščito njenega premoženja pred hrvaškimi izvršbami

Foto: STA

V času medvladja je usklajevanje parlamentarnih strank glede odprtih dilem nujna in uveljavljena praksa, v pismu predsedniku vlade v odstopu Miru Cerarju poudarja zmagovalec državnozborskih volitev Janez Janša in ob tem dodaja, da tožba zoper Republiko Hrvaško v tem trenutku ni niti edino niti najpomembnejše odprto vprašanje.

Janša je v pismu premierju v odstopu Miru Cerarju uvodoma dejal, da se zahvaljuje za povabilo na sestanek s predsedniki strank, na katerem naj bi spregovorili o vložitvi tožbe zoper sosednjo Hrvaško zaradi neizvajanja arbitražnega sporazuma in ob tem poudaril, da pozdravlja tovrstno iniciativo.

Janša predlagal, o čem bi bilo smiselno še spregovoriti
Ob tem je Janša predlagal, da na sestanku spregovorijo tudi o zadnjih informacijah glede stališča Evropske komisije do prodaje NLB in zaščiti premoženja NLB pred rubeži hrvaških sodišč. Janša je prepričan, da je oboje bolj urgentnega pomena kot pa odločitev glede tožbe, za kar ima Slovenija še kar nekaj časa. Prav tako pa je pomembneje tudi, da se pred naslednjim zasedanjem Evropskega sveta, ki bo 28. junija, oblikuje usklajeno stališče Slovenije do predlogov zaključkov sveta glede področja migracij.

Cerar se bo s predsedniki parlamentarnih strank sestal danes in jim predstavil postopke glede tožbe proti Hrvaški na Sodišču EU zaradi kršitve evropske zakonodaje v povezavi z neupoštevanjem arbitražne odločitve. Odločitev o vložitvi tožbe naj bi bila s strani vlade sprejeta že v četrtek, potem ko se bo popoldan v prostorih vlade odvilo srečanje.

N. Ž.