Janša Toninu: Svobodnjakom pomagate cementirati oblast

Predsednik SDS Janez Jansa in predsednik NSi Matej Tonin (Foto: STA)

Potem ko so v NSi dali vedeti, da ne podpirajo interpelacije vlade, podprli pa so tudi ustavne spremembe Golobove koalicije, s katerimi ta predlaga prenos pristojnosti imenovanja sodnikov na predlog Sodnega sveta z DZ na predsednika republike, je sedaj predsednik stranke Matej Tonin napovedal, da ker že mineva 18. dan od napovedi davčne reforme, vlada pa predloga še vedno ni predstavila javnosti, v Novi Sloveniji zahtevajo sklic nujne seje Komisije za nadzor javnih financ (KNJF). V luči omenjene poteze se je oglasil predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša in Toninu pojasnil, da Golobove vlade ne zanimajo reforme, in ga opomnil na pomen dajanja njihovih glasov. 

“Mineva že 18. dan od napovedi davčne reforme, pa vlada RS predloga še vedno ni predstavila javnosti. V Novi Sloveniji zato zahtevamo sklic nujne seje KNJF. Trenutno stanje za državljane predstavlja veliko negotovost in negativno vpliva na predvidljivost poslovnega okolja,” je na Twitterju zapisal predsednik NSi Matej Tonin. Predsednik SDS Janez Janša pa je ob tem komentiral, da vlade reforme ne zanimajo, še posebej ne davčna. “Če bi res želeli razbremeniti plače, ne bi razveljavili našega dohodninskega zakona.”

V nadaljevanju je Janša poudaril, da svobodnjake in tiste, ki so jih ustoličili, zanima zgolj nadaljnje cementiranje sistemskih postulatov levičarske oblasti: 1. Ukinitev volilnih okrajev; 2. Popoln nadzor nad imenovanjem sodnikov; 3. Obglavljanje vodstva RTV Slovenija in 4. Milijonske subvencije politkolesarskim NVO. Za dosego prvih dveh ciljev vladajoči po besedah Janše potrebujejo ustavno večino in glasove Nove Slovenije. Za realizacijo ostalih dveh pa dovolj dolg mandat, ki jim ga lahko ogrozi preiskovalna komisija za Gen-i in pogumno vodena KNJF. Da ni ne enega ne drugega, prav tako zagotavljajo manjkajoči glasovi Nove Slovenije. Sicer pa vse to veste, kajne?” je ob tem kritično izpostavil. 

Preiskava Gen-I stoji
V SDS niso prvič kritični do stranke NSI. Spomnimo, da je še posebej veliko prahu dvigalo nesoglasje v opoziciji okrog razdelitve vodenja parlamentarnih komisij, komisije za nadzor javnih financ (KNJF) in komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS). “Komisija za nadzor javnih financ je najpomembnejši instrument opozicijskega parlamentarnega nadzora nad izvršilno oblastjo. Vodenja te komisije si ne more v nobeni delujoči parlamentarni demokraciji samovoljno in s podporo vladajoče koalicije prisvojiti najmanjša opozicijska stranka z 8 poslanci,” so poudarjali v SDS. Kakorkoli, v stranki NSi so s pomočjo amandmaja in glasov vladajoče koalicije dosegli, da je vodenje KNJF pripadlo poslancu NSi Jerneju Vrtovcu. Stranka SDS pa iz protesta v nobeno od obeh komisij ni imenovala svojih članov. “V tem mandatu pa si je vladajoča Golobova koalicija na mesti obeh predsednikov inštalirala dva poslanca najmanjše opozicijske stranke NSi, ki je obenem za “nagrado” ohranila vodilna mesta v državnih podjetjih. Kaj komu ni jasno? Kolegi iz NSi naj se vprašajo, kdo bi vodil Komisijo za nadzor javnih financ v primeru, da bi imela NSi 27 poslancev, SDS pa samo 8,” so bili kritični v SDS in dodali, da stranka NSi ne bo formalno vstopila v vlado Roberta Goloba, ker je tam vladajoči ne želijo. “Vladajoča koalicija ima NSi namreč natanko tam, kjer jo potrebuje in kjer jim je koristna. In to za nizko ceno,” pravijo.

Marsikoga je v nadaljevanju presenetilo in razočaralo, ko se je Nova Slovenija odločila, da ne podpre interpelacije celotne vlade s strani SDS. Tonin je svojo odločitev pojasnil v oddaji 24ur, češ da se “zmagati ne da zgolj s kritiziranjem” in da se bodo “v prihodnje interpelacijam izogibali”, a glede na to, da reforme stojijo na mestu, podaja pa se zgolj časovnice, bi bila vsaka razprava še kako dobrodošla. Še posebej sedaj, ko vidimo, da je pod vprašajem, če bo kakšna reforma sploh šla skozi.

Ana Horvat