fbpx

Janša Ukrajincem: “Vaš boj je tudi naš boj, skupaj bomo zmagali!”

Predsednika vlade RS Janez Janša.

Tu smo zato, da izrazimo občudovanje vašemu boju, s katerim uničujete mit o neuničljivi Rusiji,” je po srečanju med drugim dejal slovenski predsednik vlade Janez Janša. Kot je dodal, Ukrajinci ne branijo samo svoje domovine, ampak tudi temeljne evropske vrednote. Predsednik vlade je še dodal, da ga je na poti v Kijev kontaktiral generalni sekretar OECD, ki je dejal, da OECD pripravlja velik paket, kako pomagati Ukrajincem, da se bo država po vojni ponovno zgradila in obnovila. Da Ukrajincev ne bodo pustili na cedilu, pa je zagotovil poljski premier Mateusz Morawiecki.

Premierji Slovenije Janez Janša, Poljske Mateusz Morawiecki in Češke Petr Fiala so se v torek v Kijevu srečali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Zelenski se jim je zahvalil za “ta močan znak podpore“. “Vaš obisk v Kijevu v tem težkem času za Ukrajino je močan znak podpore. To resnično zelo cenimo,” je dejal Zelenski na srečanju, ki se ga je udeležil tudi ukrajinski premier Denis Šmihal.

Na novinarski konferenci po srečanju, ki so jo prenašali po Twitterju, so trije premierji poudarili, da so prišli izrazit podporo Ukrajini v boju za svobodo in demokracijo.

Janša Ukrajincem: Občudujemo vaš boj
Predsednik vlade Janez Janša je v izjavi, ki je sledila srečanju dejal, da se je za obisk odločil, ker se zaveda, kako se Ukrajinci počutijo v teh dneh. “Slovenija je bila v podobni situaciji pred tremi desetletji. Tudi mi smo se  borili za našo svobodo, neodvisnost in za naša življenja,” je dejal premier in dodal, da je tudi slovenski narod solidaren z ukrajinskim, tudi tako, da zbira pomoč in pomaga ženskam in otrokom, ki bežijo iz območja vojne. “Prav tako skušamo pomagati na način, da organiziramo solidarnost, ki seže prek meja naše države,” je dejal predsednik vlade.

Tu smo tudi zato, da vam prenesemo sporočilo o enotni evropski podpori, ki je pomembna. Prav tako vam prinašamo sporočilo polne podpore za vašo evropsko pot in članstvo v EU,” je dejal predsednik vlade in dodal, da ko danes gledamo po Evropi, se nobena od držav ne bori tako zelo za evropske vrednote in evropski način življenja kot ukrajinski narod. Ob tem se je zahvalil predsedniku vlade in ukrajinskemu predsedniku za informacije o stanju v Ukrajini, kar se tiče humanitarne pomoči, vojaške pomoči in sankcij ter mnogih drugih temah, ki so jih predsedniki vlad prejeli iz prve roke.  “Vse te informacije bomo prenesli našim prijateljem iz Evropskega sveta,” je dejal premier in dodal, da je nekaj povsem drugega opazovanje dogodkov iz daljave, kot pa, če vse to vidimo in se seznanimo od blizu. Predsednik vlade je še dodal, da ga je na poti v Kijev kontaktiral generalni sekretar OECD, ki je dejal, da OECD pripravlja velik paket, kako pomagati Ukrajincem, da se bo država po vojni ponovno zgradila in obnovila. “To bo tudi tema naslednjega srečanja OECD. Tu smo, da vam povemo, da je vaš boj tudi naš boj in da bomo skupaj zmagali. Slava Ukrajini,” je zaključil predsednik vlade.

Namestnik poljskega predsednika vlade Jaroslaw Kaczynski je po srečanju dejal, da je v Ukrajini potrebna Natova mirovna misija. Poljski premier Mateusz Morawiecki je po srečanju izjavil, da se mora ruska invazija ustaviti, EU pa mora ponuditi Ukrajini status kandidatke za članstvo v EU čim prej, hkrati pa se mora Ukrajini zagotoviti orožje za obrambo. “Ne bomo vas zapustili,” je zagotovil.

Sara Kovač