fbpx

Janša v analizi, zakaj Gibanje Svoboda drvi v isto smer propada kot LDS, SAB, LMŠ …

Predsednik SDS Janez Janša (Foto: KPV)

Po referendumski nedelji in objavi rezultatov se za razliko od dnevov po referendumih, ki jih je tranzicijska levica v Sloveniji izgubila in ko naslednji dan ta tema ni bila več na naslovnicah in v dnevnih vesteh, tokrat rezultate interpretirajo in premlevajo popolnoma drugače, je v poglobljeni analizi v dogajanje zapisal Janez Janša. V dokumentu, ki ga je objavil, je opisal dva ključna vidika za oceno nedeljskega rezultata referendumov, tako vsebinskega kot političnega. Poleg tega pa je razkril, kaj je eden od poglavitnih razlogov za zaton in propad LDS, Zares, PS, SMC, SAB in LMS in kako v isto smer drvi Golobova Gibanje Svoboda.

“Vsebinsko gledano smo v trojnem referendumu pobudniki doživeli neuspeh, poraz pa je dejansko doživela Slovenija v celoti,” je v analizi zapisal Janez Janša. Razlogov za to je sicer več, ena izmed teh pa je, da “potrjena novela zakona o vladi omogoča bistveno širjenje birokracije, manj operativnost izvršilne oblasti in povečanje stroškov administracije.” Kot prvi neposredni rezultat pa je navedel napovedano ustanovitev direktorata za podržavljanje zasebne lastnine.

Kot drugi razlog, zakaj je z neuspehom na referendumih izgubila celotna Slovenija, je zakon o prestavitvi veljavnosti zakona o dolgotrajni oskrbi, ki upokojencem in drugim ranljivim skupinam jemlje pravice, ki so jih čakali desetletja. “Jemlje jim 63 milijonov evrov neposredno iz žepa že v naslednjem letu,” je dejal Janša in opozoril na to, da je za uresničevanje zakona zdaj zadnji trenutek zaradi slabe napovedi gospodarske oziroma javno-finančne slike, saj bo razpoložljivega denarja na splošno manj.

100 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja letno bo brez nadzora, ker ga zakon o RTV ukinja
Ponovno je tudi opozoril, da uveljavitev neustavnega zakona o RTV SLO obglavlja legitimno izvoljena Programski svet in Nadzorni odbor tega javnega zavoda sredi prvega dela mandata. “Namesto predstavnikov poslušalcev in gledalcev bodo z nacionalko upravljali predstavniki prvorazrednih. Poraba preko 100 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja letno bo brez nadzora, ker novi zakon Nadzornega odbora sploh ne predvideva.”

Image

NSi ni pomagala pri referendumih, celo streljala je v hrbet
Poleg vsebinskih vidikov je Janez Janša ocenil, da je politični še bolj jasen. Zapisal je, da je bila SDS edina pobudnica zbiranja podpisov in da se je sama (poleg nekaj pogumnih posameznikov in SLS) borila proti koaliciji treh vladnih strank. “Formalno opozicijska NSi ni pomagala niti pri zbiranju podpisov. V referendumski kampanji ni sodelovala niti pri obrambi zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je eden od ključnih dosežkov skupne vladne koalicije 2020–2022. Občasno in z velikim medijskim odmevom je NSi v kampanji celo streljala v hrbet. Praviloma takrat, ko je vladna koalicija omenjala možnost zamenjav posameznih kadrov te stranke v državnih podjetjih.”

H glasovom proti škodljivim zakonom pa ni pripomogla niti taktična kampanja kandidata za predsednika republike Anžeta Logarja, ki je javno podpri zgolj en predlog, pravi Janez Janša.

Za pobudo SDS je glasovalo več ljudi kot za SDS na aprilskih volitvah
Kljub temu je pri vseh treh zakonih ob bistveno nižji udeležbi na referendumih za pobudo SDS realno glasoval večji delež in v primer novele zakona o vladi celo večje število volivk in volivcev kot aprila letos na volitvah v DZ.

Glasov za SDS na volitvah v DZ 2022 ob 70-odstotni volilni udeležbi: 280.000

Glasov za pobudo SDS proti noveli zakona o vladi ob 42-odstotni udeležbi: 304.000

“Ta rezultat smo dosegli, kljub temu da omenjene štiri stranke obvladujejo preko 95 odstotkov slovenskega medijskega prostora. Politične posledice “dobljenih” referendumov za vladno koalicijo seveda bodo, vendar ne povsem takšne, kot so jih napovedovali na slavjih po razglasitvi rezultatov“.

Nova ministrstva bodo povečala že zdaj velik kaos v delovanju vlade
Glede novele zakona o vladi je Janša dejal, da bo neizogibno prinesla nove stroške za davkoplačevalce in dodal, da bo najkasneje v enem letu to očitno dejstvo. “Nova ministrstva bodo povečala že zdaj velik kaos v delovanju vlade in koalicije. Negativnim političnim učinkom se vladna koalicija lahko deloma izogne le tako, da nova ali obstoječa ministrstva oziroma njihove sedeže razporedi izven Ljubljane.”

“Medijski monopol tranzicijske levice lahko delno prikrije prevaro, v celoti pa nikakor ne”
Kot drugi politični vidik v analizi je Janez Janša izpostavil Zakon o prestavitvi veljavnosti zakona o dolgotrajni oskrbi, katerega so v veliki meri podprli tudi tisti, ki to oskrbo potrebujejo oziroma jo danes iz lastnih žepov plačujejo za svoje bolne in ostarele sorodnike. “Misleč, da glasujejo za nekaj ravno obratnega. Nič ni bolj nevarnega za politično opcijo na oblasti kot res razjarjena velika interesna skupina, ko spozna, da jih je nekdo prevaral. Upokojenci ne protestirajo ali kolesarijo po ulicah, hodijo pa množično na volitve. Medijski monopol tranzicijske levice lahko delno prikrije prevaro, v celoti pa nikakor ne. Vsekakor ne brez žrtvovanja aktualnega »novega obraza«.”

Gibanje Svoboda (Foto: STA)

Gibanje Svoboda drvi v isto smer propada kot LDS, SAB in LMŠ
Kot zadnjo točko je Janša analiziral popoln nadzor nad RTV SLO, ki prinaša tudi popolno servilnost medija do vladajočih. “Le ena medijska obravnava je bolj nevarna za vsako vladajočo stranko od te, ki smo jo doživljali v naši vladi v obliki vsakodnevne medijske gonje. Popolna servilnost in nekritičnost medijev do vlade. To je eden poglavitnih razlogov za zaton in propad LDS, Zares, PS, SMC, SAB in LMŠ” je dejal in dodal, da ko birokrati vidijo, da je nekaj spornega brez resne javne oziroma medijske kritike dovoljeno Robertu Golobu in ministru Danijelu Bešič Loredanu, verjamejo, da je tak vzorec dovoljen vsem. “Samopašnost v kratkem času nato doseže stopnjo, ki je ni mogoče prikriti niti s pomočjo 99-odstotnega medijskega monopola.”

Sara Kovač