Janša za Radio Ognjišče: Upokojenci so spoznali, da so jih peljali žejne čez vodo

Janez Janša na pogovoru na Radiu Ognjišče.

Na Radiu Ognjišče so v sredo gostili nekdanjega premierja in predsednika največje opozicijske stranke Janeza Janšo. Govoril je o delovanju vlade in njenih načrtih, o delu opozicije pa tudi o vojni v Ukrajini, z vprašanji pa so sodelovali tudi poslušalci. “V redu, bolje kot vlada,” je Janša odgovoril na uvodno vprašanje voditelja radijske oddaje, kako je. “Hvala za to, kar ste naredili za Slovenijo, upam, da bodo Slovenci enkrat spregledali,” je bilo slišati po telefonu, poslušalci pa so tudi opozorili, da ravnanje aktualne vlade, ki spominja na genocid nad Slovenci, vodi v propad naroda. 

Voditelja radijske oddaje je za začetek zanimala splošna ocena trenutnega stanja. “Dejstvo je, da je pred nami čas negotovosti,” je ocenil predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša, ki je pojasnil, da je preveč znakov vprašaja, da bi lahko vnaprej predvidevali dogodke, kot smo jih včasih. “Bistveno je, da smo pripravljeni na nepredvidljive stvari, ki lahko pridejo, moramo biti čuječi,” je dejal. Med drugim je tudi povedal, da energetska kriza na srečo ni pokazala zob, saj smo imeli milo zimo, nekaj optimizma pa je zaznati tudi v gospodarskih napovedih. To je med drugim posledica tega, da ima aktualna vlada ugodno finančno okolje – kot je v poročilu ugotovila tudi Evropska komisija, je Slovenija leta 2021 vzela gospodarski zalet.

Kljub temu ali pa ravno zato je toliko bolj žalostno opažati, da vlada Roberta Goloba tega zaleta ne zna izkoristiti. Namesto da bi stvari pustili vsaj pri miru, so se lotili spreminjanja zakona o dohodnini, velike težave pa imajo tudi pri črpanju evropskih sredstev, pa čeprav so bili postavljeni vsi okviri oziroma je bilo vse pripravljeno. “Jaz se za prihodnost Slovenije ne bojim,” je dejal Janša, čeprav na žalost upravljalci države razvoj zavirajo. Ob tem je omenil, da tudi od Evrope ne dobimo vedno pomoči, kot bi pričakovali, tudi zaradi preveč birokratskih ovir.

Sredstva kanalizirali od projektov k študijam in analizam
Uradna statistika Evropske komisije kaže, da Slovenija še ni izpolnila nobenega od reformnih mejnikov, ki so med pogoji za financiranje načrta za okrevanje, tudi minister Klemen Boštjančič je povedal, da imamo veliko izzivov pri črpanju sredstev. Gre za izgovore ali za kanalizacijo sredstev drugam? Sredstva so po besedah nekdanjega premierja začeli preusmerjati že takoj, ko so prevzeli vlado – iz trdnih projektov v razne študije in analize, kot je v navadi levih vlad. Ko je nek program potrjen, njegovo spreminjanje v evropskem prostoru precej zakomplicira zadeve. Drug razlog pa je tudi ta, da stvari zahtevajo kontinuirano delo, na delovnem mestu je treba ostati tudi popoldan in zvečer, sedaj na ministrstvih že ob 14. uri ni praktično nikogar več. Zamenjali so nekaj ključnih kadrov, ki so bili nosilci, kar prav tako vpliva na hitrost črpanja. Poleg tega se stvari dražijo, če se stvari lotiš prepozno, zamuda seveda stane.

Se bojim, da niti marca zadeve ne bodo stekle, niti se ne bodo preveč razburjali,” je komentiral Janša, ki je spomnil tudi na začetno antireformo te vlade, ki ravno tako prispeva k zamudam – razveljavili so vrsto ukrepov, med katerimi so bile tudi rešitve, ki so krajšale birokratske postopke – sedaj pa se pritožujejo nad dolgimi postopki.  “Očitno niti niso prebrali, kaj črtajo po navodilih 8. marca, sedaj pa ugotavljajo, da so si naložili polena pod noge.

Golobova vlada dela po navodilih 8. marca.

Bolj se moramo osredotočiti na sadje in zelenjavo oziroma na rastlinske vire,” je v nagovoru pred evropskimi poslanci povedal predsednik vlade Robert Golob, ki želi navdušiti z idejo, da bi jedli manj mesa in je s tem namenom tudi ustanovil Strateški svet za prehrano, posvetovalni organ predsednika vlade, ki naj bi pripravljal predloge in strokovne usmeritve tega področja, predvsem pa skrbel za posodobitev nacionalnih prehranskih smernic. Nič ali malo mesa in nadomestni pripravki, ki spominjajo na meso, je to priporočilo sploh premišljeno? Po mnenju Janše je to priporočilo podobno priporočilu, naj vsi svoje bencinske in dizelske avtomobile zamenjamo za električne. Če bi to upoštevali, bi vsi hodili peš, saj nimamo infrastrukture, niti kapacitet. Poleg tega pa gre v tem primeru tudi za uničevanje slovenskega kmetijska, katerega panoga je živinoreja. “Ti ljudje ne vedo, kaj govorijo,” je pripomnil nekdanji premier. Tudi tu se kaže, da se racionalni predlogi argumentirajo ideološko. Nekdo, ki ni vegan, je ideološki sovražnik. Imamo druge težave in delitve, ni treba dodajati še tega – kdo jé meso in kdo ga ne. “Iz običajnih razlik delajo ideologijo, kar je skrajno škodljivo,” je opozoril Janša, ki je dodal, da to praviloma poteka tako, da se delajo raziskave, usmerja se razvoj, nato pa pride kriza in vsi “nasrkamo”.

Sogovornika sta se dotaknila tudi pokojnin – Golob je dvignil dodatek 4,5 odstotka na pokojnine, pa še to le za dva meseca. V času prejšnje vlade, ko so upokojenci dobili precej več, pa so mediji pisali, češ da Janševa vlada deli predvolilne bonbončke. Po Janševi oceni gre ponovno za dvojne vatle, je pa tudi škandal, kar vlada počne z upokojenci. V Sloveniji imamo 300 tisoč upokojencev z izjemno nizkimi pokojninami, čeprav so garali celo življenje. Seveda bi to krivico, napad na dostojanstvo, morali popraviti sistemsko, kar ne gre kar čez noč – v času prejšnje vlade so se tega lotevali z rednim usklajevanjem pokojnin, razlike so skušali blažiti tudi z dodatki. Namesto da bi ta vlada ponovila pristop, je za dva meseca dvignila pokojnine, tisti, ki so sredstva najbolj potrebovali, niso dobili nič. “Ni čudno, da je skoraj 30 tisoč upokojencev protestiralo, ljudje so spoznali, da so jih peljali žejne čez vodo,” je dejal Janša, ki meni, da je tudi zaradi tega protesta Golobova vlada umaknila 600 evrov dodatka tistim, ki nato ne bi preiskovali rabot družbe Gen-I. “Upam, da bo naslednji shod še bolj obiskan, kar bo spodbudilo vlado, da se loti poprave te krivice,” je poudaril Janša.

“Črnčec zagotovil Golobu, da mu bodo krili hrbet pri preiskavah rabot na Balkanu”
Kandidat za notranjega ministra Boštjan Poklukar se hitro prilagaja barvam in okolju, je ugotavljal voditelj oddaje. Janša je priznal, da ni mogel verjeti svojim ušesom, ko se je na svoji predstavitvi Poklukar zlagal, da je policija streljala na protestnike. Po njegovem mnenju bi ga bilo treba namesto v ministrske prostore odpeljati v neko drugo ustanovo, in sicer v belem jopiču. Tudi sicer je Janša pojasnil, da Poklukar ne bo minister, ampak bo le lutka, ki bo podpisovala po navodilih Damirja Črnčeca. To je bil tudi motiv Goloba – Črnčec mu je zagotovil, da mu bodo krili hrbet pri preiskavah rabot na Balkanu. Dejstvo pa je, da mediji v primeru levih vlad, tudi če gre za očitne zločine, ne poročajo.

Damir Črnčec je omrežil premierja Roberta Goloba. (Foto: Demokracija/STA)

Ne gre za muzej, gre za poskus ukinjanja rezultatov slovenske osamosvojitve
Glede ukinitve samostojnega muzeja slovenske osamosvojitve je nekdanji premier priznal, da ne pozna druge samostojne države, ki ne bi imela muzeja, ki obeležuje lastno osamosvojitev. Po njegovi oceni tu niti ne gre za muzej, ampak za poskus ukinjanja rezultatov slovenske osamosvojitve, torej samostojne demokratične Slovenije. Dejstvo je, da v državnem zboru sedijo poslanci, ki pravijo, da na dan državnosti ne bodo obesili zastave, ker imajo raje prejšnjo državo. Državo bi vrnili v čas pred leto 1991, poleg tega pa še govorijo, da brez NOB ne bi bilo samostojne Slovenije. Janša je malo v šali pripomnil, zakaj niso tega že prej omenili, da se ne bi šli še enkrat osamosvajat. A po besedah predsednika stranke SDS je stvar bolj nevarna, saj Slovenije ni brez Slovencev. Ob tem, ko beležimo padec rojstev in imamo v državi tudi najstarejše prebivalstvo, Golobova vlada ukine urad za demografijo in prerazdeli sredstva na urad za migracije. To so signali, ki bi nas morali strezniti, očitno je, da se zavzemajo za drugačno družbo, s pomočjo kulturnega marksizma želijo razgraditi našo družbo in njene vrednote. Od vseh treh koalicijskih strank ima program zgolj Levica, ki hoče uničiti temelje civilizacije, ki jo imamo – ostali dve stranki pa temu le sledita.

Potem je tu še zunanja ministrica Tanja Fajon, ki ima veliko povedati o jedrni Evropi, a verjetno niti ne ve, kje sploh je sodobna jedrna Evropa. Tudi njeni obiski kažejo, da se Slovenija nikakor ni vrnila na zunanjepolitični zemljevid, pravzaprav želijo biti neopazni, da doma izvajajo politiko že omenjenega kulturnega marksizma. Zgovorno je seveda tudi to, da – ob prijetju ruskih vohunov – na zagovor ni poklicala ruskega veleposlanika, kar nazorno dokazuje prikrite proruske politike slovenske levičarske elite, ki še vedno ni vrnila odlikovanj. To Slovenijo uvršča vse kam drugam kot v jedrno Evropo. Poslušalec je po telefonu predstavil problematiko množičnega priseljevanja s Kosova, v Kranju skoraj ni več slišati slovenske besede, kakšne so projekcije za slovensko prebivalstvo, ga je zanimalo. Janša je pojasnil, da so migracije sicer zgodovinsko dejstvo, nekaj priseljevanj ni problem, je pa problem, ko ta trend preseže neke razumne deleže. Takrat nastopijo velikanski problemi – kar vidimo v t. i. jedrni Evropi. “Bijejo nam zadnje ure, ko lahko to še zaustavimo,” je opozoril Janša, ki je povedal, da je tako propadlo tudi veliko sijajnih imperijev, iz česar bi se lahko kaj naučili, a vse levičarske vlade v nacionalnem tkivu vidijo nevarnost, v priseljenih pa nove volivce. Novela zakona o tujcih naj bi ponovno znižala pogoje glede znanja slovenskega jezika, kar se zdi nekdanjemu premierju škandal. Potem je tu še ohlapno varovanje, podiranje ograje, s čimer se dela velika škoda. Čas je torej kritičen, vlada po Janševih besedah sicer ne bo zdržala celega mandata, a predčasnih volitev tudi ne bo še takoj. Predsednik največje opozicijske stranke se je tudi strinjal s poslušalcem, da je veliko stvari narobe v volilnih postopkih. Morda se res ravno ne krade glasovnic, se pa na določene načine vpliva na rezultate. Ukinja se volišča v določenih okrajih, povsod, kjer so dobivali boljše rezultate pomladne oz. desnosredinske stranke. Mnogi starejši tako več ne gredo na volitve. Kar se tiče okrajnih volilnih komisij, pa je dovolj omeniti, da so predsedniki sodniki – takoj vemo, kakšne so strukture. Problematične so tudi predčasne volitve, kjer se glasovnice ne štejejo sproti.

Ministrica Fajon s predsednikom Kirgiške republike Sadirjem Žaparovim

Predsednik Janša je spregovoril tudi o prihajajočem praznovanju 34. obletnice stranke SDS in nadaljnjih načrtih ter o tem, ali se bo Nova ljudska stranka Franca Kanglerja res pridružila največji opozicijski stranki. Vljudno vabljeni k poslušanju celotne oddaje.

Sara Bertoncelj