fbpx

[Video] Slovenski premier v nagovoru državljanom: “Hvala vsem za zrelost in za korajžo v zadnjih tednih”

Predsednik vladeJanez Janša se od prve sekunde prevzema vlade sooča s hudimi opozicijskimi napadi. (Foto: STA)

Doslej nam je umrlo že 36 sodržavljanov, je v današnjem nagovoru državljankam in državljanom uvodoma sporočil predsednik vlade Janez Janša, ki je v imenu vlade izrekel iskreno sožalje vsem njihovim najbližjim. “Krivulja širjenja virusa se ne vzpenja več strmo, je bolj vodoravna, vendar še ne pada. Skrbijo pojavi okužb po celi Sloveniji. To pomeni, da brez nadzora gibanja pozitivnih ter dodatnega testiranja njihovih stikov, sedanjih omejitev gibanja ni mogoče skrčiti zgolj na nekaj območij. Omejitev gibanja na matično občino in upoštevanje tega ukrepa sta zato pretekli teden bistveno zmanjšala možnost novih okužb in izbruha novih žarišč.

Predsednik vlade Janez Janša se je v današnji izjavi zahvalil vsem državljanom za upoštevanje in razumevanje navodil ter dodal, da razveseljuje dejstvo, da doslej nismo imeli nobenega večjega izbruha virusa v industriji: “Hvala vsem podjetnikom in zaposlenim, ki ob upoštevanju zaščitnih ukrepov omogočate delovanje vsaj delu gospodarstva. Hvala tudi šolnikom, staršem in učencem za dobre rezultate pri pouku na daljavo in pa kmetom, prodajalkam, trgovcem za dobro oskrbo z živili. Upravnim delavcem za reševanje nujnih vlog. Našim poštarjem in logistom za dostave. Hišnikom, čistilkam in komunalnim delavcem za dodatno skrb pri higieni in zdravemu okolju.”

Janša o morebitnem postopnem sproščanju ukrepov že od prihodnjega torka
Vse pozitivne izkušnje po besedah predsednika vlade omogočajo Ministrstvu za zdravje in vladi proučevanje in načrtovanje nekaterih sprostitev omejitvenih režimov in ti se bodo lahko ob predhodni izpolnitvi nekaterih nujnih pogojev, mogoče, začeli uveljavljati že od prihodnjega torka naprej: “Med drugim proučujemo možnost ponovnega, postopnega, zagona vseh tistih dejavnosti proizvodnje, dela storitev, trgovine in prometa, ki jih je mogoče upravljati ob upoštevanju zadostne medsebojne razdalje, ob razkuževanju rok ter uporabi zaščitnih mask. Prav tako bo mogoče ob pogoju dodatnega umirjanja epidemije, razširjenemu testiranju na kritičnih točkah, kot so domovi za ostarele in boljšemu nadzoru okužb, sčasoma sprostiti nekatere omejitve gibanja. Vendar se moramo ob tem zavedati neizpodbitnega dejstva, da je alternativa ohlapnega nadzora nad virom okužbe zgolj drastično omejevanje stikov vseh.” Ali obratno. “Bolj natančno smo sposobni odkrivati, omejevati in nadzorovati vire okužb, manj omejitev je potrebnih za 99 odstotkov vseh ostalih. Zato prosim, ne pozivajmo v isti sapi na sprostitev omejevalnih ukrepov za vse, ob hkratnem nasprotovanju, celo predlogu, za prostovoljni nadzor virov okužbe,” je pojasnil.

Po mnenju Janše moramo Slovenci razumeti tudi dejstvo, da nekaterih ukrepov ne moremo sproščati tako hitro, kot države, ki so na epidemijo reagirale dneve ali celo tedne pred nami, poleg tega pa so bile nanjo za razliko od nas tudi institucionalno pripravljene in dodal, da je slovenska vlada skupaj z mnogimi strokovnjaki različnih profilov garala noč in dan, da bi pri paketu ukrepov za blaženje posledic epidemije pravočasno vložila v zakonodajni postopek, da bi se vsa nujna izplačila najbolj obremenjenim in ostalim upravičenim lahko izplačala že ob rednih izplačilih v začetku aprila. “Za vsa ta izplačila smo pravočasno priskrbeli dovolj denarja. Imeli smo zagotovila pristojnih za zakonodajno proceduro in podpis, da bo zakon ob vnaprejšnji odpovedi pravici do veta s strani Državnega sveta, lahko uveljavljen že naslednji dan po objavi. Kasneje so si nekateri ob poplavi nasprotujočih si pravnih mnenj, premislili,” je dodal.

Izplačila bodo tudi za nazaj
Zato danes, ker zakon še ne velja, po njegovih besedah, žal prihaja do nepotrebnih zamud, vendar vam zagotavlja, da zakon bo uveljavljen in izplačila bodo, prav tako poračuni za nazaj: “Državni zbor je danes zelo odgovorno sprejel tudi dva zelo pomembna akta. S spremembo poslovnika si je omogočil delo na daljavo, s spremembo zakona o referendumu pa odpravil nejasnosti pri hitri uveljavitvi kriznih zakonov. S tem se odpira realna možnost, da drugi protikoronapaket, ki ga pripravljamo, uveljavimo še pred koncem tega meseca.”

Janša oster do neodgovornega, celo kriminalnega spregleda širjenja nevarnosti
“Spoštovani, epidemijo imamo v Sloveniji razglašeno od 13. marca letos, mimogrede, Litva, ki je bistveno dlje od žarišča v Italiji, jo je razglasila že 28. februarja. Mogoče tega niste vedeli, ker se o tem v Sloveniji ni poročalo. Tiste, ki so pravočasno zahtevali ukrepe, se je obtoževalo, da sejejo paniko,” je opozoril Janša. “Vendar, žal, to neodgovorno, celo kriminalno dejanje spregleda širjenja nevarnosti ni bilo omejeno samo na Slovenijo,” je bil oster in podal nekaj primerov: “S koncertov in nogometnih spektaklov v Italiji in Španiji se je virus pospešeno razširil po celi Evropi in na deset tisoče ljudi je in še bo umrlo zaradi tega. Nekateri koncerti in nogometne tekme zaradi pohlepa po denarju niso bili odpovedani niti po tem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija, sicer z veliko zamudo, razglasila pandemijo.” Tako imajo danes, na primer na Švedskem, kjer so dolgo zanemarjali nevarnost koronavirusa, tam desetkrat več mrtvih na milijon prebivalcev, kot Slovenija in situacija uhaja izpod nadzora. Posledice so po Janševih besedah drastične tudi na vseh drugih področjih: “Evropa je bila nekaj tednov povsem blokirana. Notranje meje so praktično za potnike še vedno povsod zaprte. Evropska solidarnost, ki je odvisna zgolj od institucij Evropske unije, kar se tiče zaščitne opreme, v praksi ne obstaja.”

Nekdanja direktorica Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat je vidna članica Socialnih demokratov (Foto: STA)

Janša kritičen do Evropske unije, v sklopu katere ni bilo izvedeno niti eno skupno naročilo
“V vsem tem času, od začetka epidemije od Evropske unije nismo dobili niti ene maske, niti enega kosa zaščitne opreme, niti enega pljučnega ventilatorja. Niti eno t. i. skupno evropsko naročilo, kjer je seveda treba opremo plačati, še ni bilo zaključeno z eno samo dobavo,” pa je bil Janša kritičen do Evropske unije. “Tako, da se lahko zanesemo predvsem nase in na prijatelje v regiji. Pri naročilih zaščitne opreme zaradi razpada trga, protekcij, obilice koristolovcev in hitenja, prihaja do različnih zapletov. Večinoma jih dobro rešujemo. Ampak v prihodnje se lahko mnogim v naprej izognemo tako, da vse ponudbe in pogodbe javno objavimo,” je poudaril.

ECB in Evropska komisija tokrat po Janševi oceni bolje odreagirali, kot ob zadnji finančni krizi
“Bistveno bolje in hitreje, kot ob zadnji finančni krizi, je ukrepala Evropska centralna banka, z razširitvijo možnosti zadolževanja ter Evropska komisija z razrahljanjem pravil državnih pomoči ter prerazporejanjem sredstev iz obstoječih EU fondov, ki veliko pomagajo,” je v nadaljevanju ocenil Janša in poudaril, da ključni instrument, t. i. korona obveznica, ki bi omogočil financiranje odprave posledic epidemije po zmerni ceni, brez neposrednega pritiska na javni dolg posameznih držav, žal še vedno nima zadostne podpore najbogatejših držav članic EU: “Prav na tej točki se danes tehta prihodnost naše skupne valute evra, pa žal tudi prihodnost unije.”

Prav zaradi teh dejstev, se moramo po Janševih besedah še posebej zavedati, da bomo morali ves denar, ki si ga lahko, in smo si ga že, izposodili za blaženje epidemije, nekoč povrniti: “In tudi zato, bomo naredili vse, kar je v naši moči, da v času epidemije ohranimo potenciale našega gospodarstva, s tem delovna mesta in s tem vse vitalne elemente slovenske socialne države. Da bomo v evropskem okviru dobili takšen dolžniški instrument, da bo breme mogoče razporediti na daljše časovno obdobje, brez visokih obresti in brez prehudih šokov za blaginjo Slovenije.”

“Vedeti moramo tudi, da se bodo po premagani epidemiji ponudile nove priložnosti. Tisti, ki bo iz te krize izšel z manj škode, z več ohranjenimi ali celo prenovljenimi kapacitetami, bo močnejši, bo boljši, bo bolj konkurenčen in zato uspešnejši. Kriza sama po sebi prinaša tudi prevetritve v naš zdravstveni sistem. Zelo veliko dobrega, požrtvovalnega, izjemno kvalitetnega in inovativnega dela in rešitev v našem zdravstvu je postalo bistveno bolj vidno, kot doslej. Hkrati pa je postalo še bolj jasno, da imamo težave, kakršne smo imeli že dolga leta, da potrebujemo dodatne investicije v naš zdravstveni sistem, da potrebujemo reformo plačnega dela, čiščenje korupcije iz dobaviteljskih verig in bistveno boljšo organizacijo,” je še komentiral.

Slika je simbolična

“Spoštovani, naj bo čas kolikor ga ima kdo več na razpolago v teh dneh brez imena, namenjen tudi premisleku, kaj kot posameznik, družina, podjetje, skupnost, občina in Slovenija kot celota zmoremo v prihodnje narediti, bolje, hitreje, bolj inovativno, z boljšo organizacijo, bolj prijazno do okolja in z večjo enotnostjo. Hvala vsem za zrelost in za korajžo v zadnjih tednih. Zaenkrat nam gre zaradi tega zmerno dobro. Slovenija dokazuje tudi navzven, da znamo in zmoremo. Nadaljujmo po tej poti. Ostanite zdravi. Želim vam tudi v teh razmerah vesele in blagoslovljene velikonočne praznike. Hvala lepa,” je Janša sklenil svoje besede.

Rok Krajnc