Janša za Nova24TV: Vložena interpelacija je poskus klica k razumu, saj Golobova vlada z ukrepi spodjeda temelje slovenske države

Janez Janša je v Planici pojasnil razloge za interpelacijo vlade. (Foto: Nova24TV)

“Interpelacija je poskus klica k razumu za tiste, ki imajo v rokah oblast,” je razloge za interpelacijo vlade pojasnil prvak opozicijske SDS Janez Janša, ki meni, da so poteze Golobove vlade “izjemno škodljive in spodjedajo temelje slovenske države”.

Največja opozicijska stranka SDS je v DZ vložila interpelacijo. Vodja SDS Janez Janša je za Novo24TV pojasnil, da gre zgolj za razpravo o konkretnih vprašanjih in problematiki, ki bi “odločevalce soočili s posledicami njihovih ravnanj”, saj meni, da s svojimi potezami “spodjedajo temelje slovenske države”. Poleg tega, da Golobovi vladi očitajo Muzej slovenske osamosvojitve in Urada za demografijo, so tukaj še ostale poteze, za katere menijo, da so škodljive in neuresničene obljube, s katerimi so zavajali volilno telo. Pod interpelacijo so zaenkrat podpisani le poslanci SDS, v prihodnjih dneh pa bo jasno, ali se jim bo pridružila tudi Nova Slovenija.

Janša je pojasnil, da gre pri vloženi interpelaciji za “poskus klica k razumu in da je nenazadnje težko razumeti, da ljudje pri zdravi pameti in ob razmisleku o posledicah glasujejo za ukinitev Urada za demografijo”, pri čemer opozori, da živimo v državi, ki ima eno najstarejši prebivalstev na svetu. “To nas dolgoročno ogroža, ogroža naš obstoj,” pojasnjuje in doda, da je enako “težko razumeti ukinitev muzeja slovenske osamosvojitve, kulturno-zgodovinske institucije, ki jo ima vsaka samostojna država.” Poleg omenjenih pa je razlogov za interpelacijo več, vidni pa so vsem. “To je reakcija na njihove bombastične obljube, od katerih danes ni nič”, je jasen Janša.

Golobova vlada z ukrepi spodjeda temelje slovenske države
V nadaljevanju je pojasnil, da je interpelacija namenjena predvsem razpravi, v kateri bi odločevalce soočili s posledicami njihovih ravnanj, za katere verjamejo, da se jih večina ni zavedala, ko so odločitve sprejemali. Poleg tega je Janša opozoril še na vrsto ostalih potez Golobove vlade, ki so po njegovem mnenju “izjemno škodljive”, pri čemer izpostavi “oslabitve ukrepov za preprečevanje ilegalnih migracij na južni meji, nerazumno poslabšanje zakona o dohodnini, ki vsem prinaša nižje plače, do mnogih stvari, ki gredo v samo bistvo spodjedanja temeljev slovenske države, kot je poskus ukinitve spola”. Golobova vlada naj bi namreč sprejemala zakonodajo o enakosti spolov, češ, da je teh 48 in ne le dva. “Oba spola sta enakopravna, nista pa enaka, če bi bilo temu tako, nas sploh ne bi blo”, je jasen Janša.

Razprava bi lahko pripomogla k streznitvi
Izpostavil je tudi prazne obljube Golobove vlade, za katere meni, da so bile zavajujoče, saj so mnogi obljubljeni roki že potekli, predvsem je tukaj izpostavil obljube SD o 30 dnevnem roku čakanja na specialista, “teče že deveti mesec 30-dnevnega roka, da bi vsi prišli do specialista”, poudaril pa je tudi kaos v nekaterih podsistemih. Janša meni, da celodnevna razprava lahko pripomore k streznitvi, poudarja pa, da pri vloženi in interpelaciji ne gre za konstruktivno nezaupnico,  saj ne bo predlagana menjava vlade. Predsednik SDS pojasni, da bodo v interpelaciji zelo konkretno našteli tiste ukrepe, ki zahtevajo podrobnejšo razpravo, v kolikor pa bi se ta trend nadaljeval Janša pričakuje, da bo vladna koalicija sama posegla v vrh, ga zamenjala, pa tudi večino ministrstev. “Ta vlada takšna kot je, zagotovo ne bo dočakala konca mandata,” je ocenil.

“30 dni do specialista” je bil eden glavnih poudarkov predvolilne kampanje Socialnih demokratov. (Foto: YouTube)

Iz bombastičnih predvolilnih obljub ni nič
Vložena interpelacija bo namenjena razpravi in glasovanju o predlaganih sklepih, je še enkrat poudaril Janša, ki zatrjuje, da je stranka SDS “več kot dovolj močna, da ne le vloži takšno interpelacijo, ampak tudi sama argumentirano opravi razpravo”. Na vprašanje novinarja ali pričakuje podporo Nove Slovenije zato Janša odgovarja, da njihova podpora ni nujna, da pa “bodo veseli vsake pomoči”.

Dejstvo, da je Golobova vlada deležna številnih kritik in da se protesti vsakodnevno stopnjujejo, je po besedah Janše jasen pokazatelj, da bi se morala vlada zamisliti nad svojim delom in dejanji, saj ta odloča o vseh, ki so zanje glasovali pa tudi o tistih, ki niso. “Vse to, kar se je nabralo je rezultat stanja, ki za stotisoče ni dobro, predvsem za upokojence in mlade, ki ne dobijo priložnosti, ker podjetja odhajajo iz Slovenije”, pojasni Janša in dodaja, da je pa to tudi “reakcija na njihove bombastične obljube, danes pa ni nič od tega. Namesto, da bi se trudili uresničiti te obljube, ukinjajo najbolj državotvorne institucije, ki zagotavljajo obstoj Slovenije,” je zaključil.

Tanja Brkić