“Zavlačujejo z dolgotrajno oskrbo, z vašim denarjem pa financirajo Antifo!”

Minister za solidarno prihodnost Maljevac z zakonskim predlogom rešuje tegobe starostnikov. Javni obravnavi je namenil pičlih pet delovnih dni! (Foto: STA)

“Kot smo napovedali. Pred referendumom so vam debelo lagali. Verjamete sedaj? Zavlačujejo uvedbo dolgotrajne oskrbe, z vašim denarjem pa financirajo Antifo. Zakon o dolgotrajni oskrbi v javni razpravi le teden dni. Na predlog dežujejo kritike,” je zapisal Janša. 

Ministrstvo za solidarno prihodnost ministra Simona Maljevca (sicer strokovnjaka za eksotične spolne prakse) je pripravilo predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, s katerim pa nameravajo pohiteti. Javnosti je za razpravo namenjenih pičlih pet delovnih dni, in sicer do petka! Kar enajst organizacij od ministrstva zahteva, da se javna razprava podaljša. Hkrati tudi menijo, da je predlog ministrstva neresen. Novi zakon o dotičnem področju, sicer razdeljenem med ministrstvo za zdravje in ministrstvo za delo, bi združil področje v okviru ministrstva za solidarno prihodnost. Pripravljavci zakona menijo, da bo s tem urejanje področja poenostavljeno. V društvu Srebrna nit menijo, da je zadeva “neresna, nestrokovna in neodgovorna”, saj da ne vsebuje podzakonskih aktov. Nad odločitvijo ministrstva so presenečeni in začudeni, ker je predlog povsem nedodelan, poroča MMC.

Povrhu tega se predlog razlikuje od različice, ki je prišla v roke članom posvetovalnega telesa za obravnavano področje. Organizacije so še opozorile, da v predlogu ni določbe, na kakšen način se bo oskrba financirala. Na ministrstvu so v odzivu na očitke zapisali, da po njihovem ta “obsežni sistemski zakon” področje celovito ureja. Navkljub petim delovnim dnem za razpravo pa na ministrstvu še poudarjajo, da zakonodajni poseg terja obsežno obravnavo in družbeno soglasje. Novi zakon naj bi se uveljavil  s 1. januarjem 2024, se izgovarjajo na ministrstvu in dodajajo, da zakonodajni postopek zahteva čas, obenem pa naj bi bil državni organ primoran upoštevati še druge morebitne “postopkovne oteževalne okoliščine”. Do 26. maja bo zakon usklajen znotraj koalicije in s preostalimi resorji, najprej z ministrstvom za finance. Do predloga ministrstva so kritični tudi v Skupnosti občin Slovenije. Spomnili so, da je 18. maja z ministrstvom potekal sestanek glede zakonskega predloga.

Župani menijo, da je pristop ministra Maljevca neresen. (Foto: družbena omrežja)

Po njihovem vladna stran ni podala jasnih odgovorov glede razmejitve pristojnosti ter financiranja dejavnosti, le dan pozneje pa je bil podan petdnevni rok, namenjen razpravi. Župani pravijo, da je takšen pristop neresen in povsem nesprejemljiv. Predlog zakona sicer predvideva t. i. vstopne točke za dolgotrajno oskrbo v sklopu centrov za socialno delo (CSD-jev). Za slednje se predvideva dodatne kadrovske okrepitve in finančne injekcije. Kot še pojasnjuje ministrstvo, je eden ključnih ciljev zakona krepitev dolgotrajne oskrbe na domu, kot izvajalci dolgotrajne oskrbe v instituciji pa so definirani domovi za starejše občane. Za oskrbovalce družinskih članov pa je predviden dvig plačila za izgubljen dohodek v višini 1,5 odstotka minimalne plače. Ravno tako je omogočen širši nabor poklicnih profilov za najpomembnejša delovna mesta. Uvaja se tudi možnost, da bi uporabnik sam sprejel odločitev, katere storitve si želi, temelj pa je dolgotrajna oskrba v družinskem okolju. Hkrati naj bi imel uporabnik možnost izbirati med oskrbo v ustanovi, na domu ali denarnim prejemkom.

Domen Mezeg