Janševa vlada je v času krize funkcionarjem znižala plače, Golobova bi jih sebi in sodnikom dvigovala

Janez Janša, Robert Golob (Fotomontaža: Demokracija)

Med epidemijo covida-19 je vlada Janeza Janša vsem funkcionarjem v Sloveniji znižala plače za 30 odstotkov, vsem tistim, ki so bili v času epidemije še posebej obremenjeni in izpostavljeni nevarnosti, pa je bil na drugi strani dodeljen dodatek za nevarnost in posebne obremenitve, upokojencem in drugim najbolj ranljivim skupinam pa izplačan krizni dodatek. A zanimivo, le sodniki so bili  izjeme pri znižanju plač, saj se je tako odločilo Ustavno sodišče RS. Kot kaže, pa bo sedaj predsednik vlade Robert Golob poskrbel ravno zanje.

Medtem ko vlada, ki se razglaša za izjemno solidarno, sredi najhujše draginje pozablja na upokojence, ki so nedvomno na račun mizernih pokojnin ena izmed najbolj ranljivih skupin, je premier Robert Golob je brez kakršnih koli zadržkov napovedal, da bodo funkcionarji v pravosodnem sistemu, tako sodniki kot tožilci, od januarja prejemali mesečni dodatek v višini 600 evrov bruto. Napoveduje se tudi 100-odstotno povišanje plač najvišjim državnim funkcionarjem. Ne prezrimo tudi napovedi ekonomistov, da prihaja gospodarska kriza in da je proračun po mnenju Fiskalnega sveta RS nerealističen in preveč naklonjen porabi.

Janševi vladi očitali vladanje z odloki, sami pa brez zakonov obljubljajo dodatke?
“Marca 2020 smo vsem funkcionarjem v Sloveniji, razen sodnikom, za čas epidemije covid-19 z zakonom znižali plače za 30 odstotkov. Sodnike je Ustavno sodišče RS  izvzelo. Češ da so nekaj posebnega. Sedaj jim vlada brez zakona obljublja za 600 evrov dodatka. Vladanje z odloki pa očita nam,” je v zvezi z zadevo komentiral predsednik največje opozicijske stranke in nekdanji premier Janez JanšaS to izjavo se je Janša obregnil ob očitke vladajočih, ki so nekdanji vladi očitali sprejemanje odlokov med epidemijo, katerih namen je bil zajezitev epidemije, s tem pa reševanje življenj. Nova vlada je pot v svobodo ustvarila z raznimi pravnimi inovacijami – ne z odloki, ampak z odredbami. Bila je denimo sprejeta odredba o začasnih ukrepih v zdravstveni dejavnosti zaradi covida-19. To seveda ni zmotilo nikogar od osrednjih medijev ali politkolesarjev.

Zanimivo pa je, da v primeru dviga plač funkcionarjem v pravosodnem sistemu zakonske podlage za izplačilo dodatka sploh še nimajo. Potem ko je Golob na izrednem občnem zboru sodnikov napovedal, da bo že za januar zagotovil 600 evrov bruto dodatka mesečno vsakemu sodniku in tožilcu, so iz ministrstva za pravosodje odgovorili, da “vlada normativno podlago še pripravlja” in da bo dodatek dobilo 1093 sodnikov in tožilcev. Na letni ravno bo, so ocenili, vse skupaj stalo 9,1 milijona evrov.

Res zanimivo je, kako so nekateri polni ust kritik, medtem ko sami potrebne zakonske podlage za zvišanje plač sodnikom in tožilcem sploh še nimajo. Kot kaže, je enim v naši državi dovoljeno res vse, pred kritiko so zavarovani kot nekakšni kočevski medvedi. Ker je do povišanja plač funkcionarjem v sodstvu prišlo tako zlahka, se je marsikdo vprašal, ali se je to zgodilo, ker so tožilci zadolženi za preiskovanje Goloba v zadevi Gen-I zaradi suma storitve kaznivega dejanja.

Apetiti po višjih plačah so narasli vsem
Če držijo napovedi nekaterih medijev in bo ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik danes res predstavila osnutek sprememb plač najvišjih funkcionarjev v državi, s katerim naj bi se osnovne plače podvojile, bo s tem vlada Roberta Goloba črno na belem pokazala, koliko ji je v resnici do ljudi, ki se v času podivjane inflacije stežka prebijajo iz dneva v dan. Janševa vlada je v kriznih časih nedvomno delovala povsem drugače in vsem funkcionarjem znižala plače za 30 odstotkov.

Sara Kovač