Janševa vlada odločno v boj proti Covid-19

Foto: Demokracija

Vlada Janeza Janše bije bitko s časom proti COVID-19. Po zadnjih podatkih je v Sloveniji 275 pozitivnih okužb s koronavirusom. V razširjeni sestavi se je sestal tudi Svet za nacionalno varnost, kjer so predstavili nove ukrepe za zajezitev bolezni. S svojim neokusnim mnenjem se je oglasil Marjan Šarec, ki je glavni krivec za trenutno zdravstveno krizo v Sloveniji.

“V zanosu reševanja epidemije se rado poudarja, kako prejšnja vlada ni naredila nič. Če se prav spominjam, smo bili zaradi nekaterih ukrepov celo kritizirani s strani nekaterih iz EU. Danes pa enake ukrepe uvajajo drugi. Krepko za nami. Bodi dovolj,” se je pohvalil predsednik LMŠ Marjan Šarec.

Do Šarčeve samohvale je bil kritičen zdravnik Igor Muženič. “Z vaše strani bodi dovolj. Ne bomo pozabili, kako ste ukrepali in žalili. Nikoli. Zaradi vas cele dneve in noči garamo kot nori, da vsaj malo omilimo vaše smrtonosne “ukrepe.” In še ateisti med nami smo začeli moliti za naslednje dni,” je kritično odgovoril dr. Muženič.

Premier Janez Janša je po seji Sveta za nacionalno varnost napovedal, da bo vlada v naslednjih dneh stopnjevala ukrepe za omejevanje širjenja novega koronavirusa. V prvem koraku bodo sprejeti najnujnejši zakonski ukrepi, v drugem pa sistemski protikrizni zakonodajni paket. Po besedah udeležencev seje je politika enotna v stopnjevanju ukrepov.

Po Janševih besedah prvi korak predstavljajo že sprejeti ukrepi oz. uredbe. V ta sklop spadajo tudi zakoni, ki jih bo v četrtek na izredni seji obravnaval DZ in bodo predvsem gospodarstvu ter deloma nekaterim posameznikom omogočila, da jim v prvih tednih ne bo treba plačevati določenih obremenitev, poroča STA.

Krizni zakon sprejet še ta teden

Predsednik vlade Janša je napovedal, da bo sprejet krovni protikrizni zakon, ki naj bi zaobjemal veliko ukrepov. Zaradi usklajevanja med članicami EU še ni jasno, kaj vse bo obsegal.

Ta zakon naj bi šel po premierjevi napovedi v najboljšem primeru v postopek konec naslednjega tedna, ko se bo situacija bolj razjasnila. “Bodo pa tukaj ukrepi, ki jih niste še nikoli videli, ker je situacija strateško drugačna, kot je bila do petka,” je napovedal premier Janša.

Glede že uveljavljenih ukrepov in njihove učinkovitosti je Janša opozoril na dejstvo, da po mnenju stroke, vsako omejevanje stikov prispeva k temu, da se širjenje upočasni. “Vse, kar je bil rezultat ukrepov v tej smeri, je pozitivno in mogoče zmogljivosti našega zdravstvenega sistema ne bodo presežene,” je poudaril.

Prioriteta vlade zagotoviti zaščitne maske za starejše in izpostavljene

Vlada se v tem trenutku ukvarja tudi s tem, kako najbolj potrebnim – zdravstvenim zavodom in domovom za ostarele – zagotoviti dovolj zaščitne opreme. Trenutne ukrepe na teh področjih sta strnila tudi minister za obrambno Matej Tonin in gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Tonin je izpostavil napore za povečanje dobave zaščitnih mask. V teku današnjega dne bodo z maskami oskrbeli urgentno najbolj izpostavljene in najbolj kritične dele, kot so domovi starejših občanov in zdravstvene domove, ki opremo potrebujejo takoj.

Počivalšek je dodal, da bodo v naslednjih dveh, treh dneh zagotovili dovolj zaščitnih mask. Najprej bodo nabavili kirurške maske, teh bo več kot tri milijone, prva pomembna dobava bo v sredo in nato v petek. Milijon in pol mask tipa dva (FFP2) bo dobavljenih v sredo, še milijon mask tipa tri (FFP3) pa v ponedeljek. “Ta dobava bo omogočila, da se bo poleg nujnih ustanov oskrbovalo tudi industrijo oz. proizvodnjo, ki je nujna za delovanje države,” je dejal minister, ki ga je vlada danes pooblastila za sprostitev zaščitne opreme iz državnih blagovnih rezerv.

Ko bo dobava zaščitne opreme realizirana, bo po Janševih besedah možno nekatere od že izvedenih ukrepov omiliti in tudi nekatere preklicati, “ker se bo del dejavnosti, tudi del javnega življenja, lahko odvijal ob uporabi zaščitnih sredstev”.

Zdravko Počivalšek na pomoč gospodarstvenikom

Počivalšek je danes izpostavil tudi, da so v zaključni fazi priprave ukrepov, s katerimi bodo gospodarstvu in podjetnikom omogočili, da bodo krizo lahko preživeli. Gre za interventni zakon, ki bo sprejet ta teden. Dopolnjujejo ga še z ukrepi za samostojne podjetnike. “Gre za prizadevanja za likvidnost, s katero bomo poskušali preko SID banke in slovenskega podjetniškega sklada servisirati samostojne podjetnike ter mala, srednja in velika podjetja,” je opisal.

Obenem tečejo pogovori s finančnim ministrstvom, komercialnimi bankami in Banko Slovenije o tem, da bi za pomembnejše obdobje podaljšali vse bančne obveznosti podjetij in najverjetneje fizičnih oseb. Minister se je dotaknil tudi blagovnih rezerv, pri čemer je izpostavil, da je hrane v rezervi dovolj, tudi direktorji trgovskih centrov zagotavljajo, da imajo teh zalog dovolj.

Ministrstvo za zdravje opozarja, da COVID-19 nima simptomov gripe, kot se je govorilo v začetku zdravstvene krize

Nacionalni inštitut za zdravje je objavil nove podatke. Testirali so do sedaj 7857 vzorcev, okuženih je 275 slovenskih državljanov. En slovenskih državljan je umrl. Prvi korak najnujnejših ukrepov je že bil sprejet, Ministrstvo za zdravje se zahvaljuje tudi medijem, ki so ukrepe ustrezno predstavili.

Sem spadajo tudi predlogi zakonov, ki bodo na četrtkovi izredni seji. Gre predvsem za zakonodajo, ki bo gospodarstvu omogočila preživetje v tem času. V drugem koraku se pripravlja krovni protikrizni zakon, ki bo zajemal širok nabor ukrepov, kaj bo zajeto bo mogoče jasno tudi po današnji videokonferenci Evropske komisije.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je še enkrat opozoril, da COVID-19 nima simpomov kot gripa, kot se je govorilo v začetni fazi zdrastvene krize. Med drugim je povedal, da  poskušajo z organizacijskimi ukrepi čim bolj omiliti škodo. “To se je obravnavalo kot malo hujšo gripo in temu primerno so bili sprejeti tudi ukrepi. Kar se je izkazalo za napačno oceno. Na drugi strani pa se je zamujal tisti ključni čas, da se poskuša bolezen omejiti še pravočasno. Današnja izjava je prva izmed rednih. V teh dneh smo morali najprej sprejeti vrsto ukrepov in se seznaniti z situacijo. Najprej se moramo vsi zavedati, da smo v obdobju, kot ga še ni bilo. Zdravstveni sistem ni dimenzioniran za okoliščine, s katerimi se soočamo sedaj. Potrebni so ukrepi, tudi organizacijske spremembe, da lahko obvladujemo težave, s katerimi se soočamo,” je povedal Gantar.

Luka Perš