Janševa vlada odločno v boj proti Covid-19

(Foto: Demokracija)

Vlada Janeza Janše bije bitko s časom proti COVID-19. Po zadnjih podatkih je v Sloveniji 275 pozitivnih okužb s koronavirusom. V razširjeni sestavi se je sestal tudi Svet za nacionalno varnost, kjer so predstavili nove ukrepe za zajezitev bolezni. S svojim neokusnim mnenjem se je oglasil Marjan Šarec, ki je glavni krivec za trenutno zdravstveno krizo v Sloveniji.

“V zanosu reševanja epidemije se rado poudarja, kako prejšnja vlada ni naredila nič. Če se prav spominjam, smo bili zaradi nekaterih ukrepov celo kritizirani s strani nekaterih iz EU. Danes pa enake ukrepe uvajajo drugi. Krepko za nami. Bodi dovolj,” se je pohvalil predsednik LMŠ Marjan Šarec.

Do Šarčeve samohvale je bil kritičen zdravnik Igor Muženič. “Z vaše strani bodi dovolj. Ne bomo pozabili, kako ste ukrepali in žalili. Nikoli. Zaradi vas cele dneve in noči garamo kot nori, da vsaj malo omilimo vaše smrtonosne “ukrepe.” In še ateisti med nami smo začeli moliti za naslednje dni,” je kritično odgovoril dr. Muženič.

Premier Janez Janša je po seji Sveta za nacionalno varnost napovedal, da bo vlada v naslednjih dneh stopnjevala ukrepe za omejevanje širjenja novega koronavirusa. V prvem koraku bodo sprejeti najnujnejši zakonski ukrepi, v drugem pa sistemski protikrizni zakonodajni paket. Po besedah udeležencev seje je politika enotna v stopnjevanju ukrepov.

Po Janševih besedah prvi korak predstavljajo že sprejeti ukrepi oz. uredbe. V ta sklop spadajo tudi zakoni, ki jih bo v četrtek na izredni seji obravnaval DZ in bodo predvsem gospodarstvu ter deloma nekaterim posameznikom omogočila, da jim v prvih tednih ne bo treba plačevati določenih obremenitev, poroča STA.

Krizni zakon sprejet še ta teden

Predsednik vlade Janša je napovedal, da bo sprejet krovni protikrizni zakon, ki naj bi zaobjemal veliko ukrepov. Zaradi usklajevanja med članicami EU še ni jasno, kaj vse bo obsegal.

Ta zakon naj bi šel po premierjevi napovedi v najboljšem primeru v postopek konec naslednjega tedna, ko se bo situacija bolj razjasnila. “Bodo pa tukaj ukrepi, ki jih niste še nikoli videli, ker je situacija strateško drugačna, kot je bila do petka,” je napovedal premier Janša.

Glede že uveljavljenih ukrepov in njihove učinkovitosti je Janša opozoril na dejstvo, da po mnenju stroke, vsako omejevanje stikov prispeva k temu, da se širjenje upočasni. “Vse, kar je bil rezultat ukrepov v tej smeri, je pozitivno in mogoče zmogljivosti našega zdravstvenega sistema ne bodo presežene,” je poudaril.

Prioriteta vlade zagotoviti zaščitne maske za starejše in izpostavljene

Vlada se v tem trenutku ukvarja tudi s tem, kako najbolj potrebnim – zdravstvenim zavodom in domovom za ostarele – zagotoviti dovolj zaščitne opreme. Trenutne ukrepe na teh področjih sta strnila tudi minister za obrambno Matej Tonin in gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Tonin je izpostavil napore za povečanje dobave zaščitnih mask. V teku današnjega dne bodo z maskami oskrbeli urgentno najbolj izpostavljene in najbolj kritične dele, kot so domovi starejših občanov in zdravstvene domove, ki opremo potrebujejo takoj.

Počivalšek je dodal, da bodo v naslednjih dveh, treh dneh zagotovili dovolj zaščitnih mask. Najprej bodo nabavili kirurške maske, teh bo več kot tri milijone, prva pomembna dobava bo v sredo in nato v petek. Milijon in pol mask tipa dva (FFP2) bo dobavljenih v sredo, še milijon mask tipa tri (FFP3) pa v ponedeljek. “Ta dobava bo omogočila, da se bo poleg nujnih ustanov oskrbovalo tudi industrijo oz. proizvodnjo, ki je nujna za delovanje države,” je dejal minister, ki ga je vlada danes pooblastila za sprostitev zaščitne opreme iz državnih blagovnih rezerv.

Ko bo dobava zaščitne opreme realizirana, bo po Janševih besedah možno nekatere od že izvedenih ukrepov omiliti in tudi nekatere preklicati, “ker se bo del dejavnosti, tudi del javnega življenja, lahko odvijal ob uporabi zaščitnih sredstev”.

Zdravko Počivalšek na pomoč gospodarstvenikom

Počivalšek je danes izpostavil tudi, da so v zaključni fazi priprave ukrepov, s katerimi bodo gospodarstvu in podjetnikom omogočili, da bodo krizo lahko preživeli. Gre za interventni zakon, ki bo sprejet ta teden. Dopolnjujejo ga še z ukrepi za samostojne podjetnike. “Gre za prizadevanja za likvidnost, s katero bomo poskušali preko SID banke in slovenskega podjetniškega sklada servisirati samostojne podjetnike ter mala, srednja in velika podjetja,” je opisal.

Obenem tečejo pogovori s finančnim ministrstvom, komercialnimi bankami in Banko Slovenije o tem, da bi za pomembnejše obdobje podaljšali vse bančne obveznosti podjetij in najverjetneje fizičnih oseb. Minister se je dotaknil tudi blagovnih rezerv, pri čemer je izpostavil, da je hrane v rezervi dovolj, tudi direktorji trgovskih centrov zagotavljajo, da imajo teh zalog dovolj.

Ministrstvo za zdravje opozarja, da COVID-19 nima simptomov gripe, kot se je govorilo v začetku zdravstvene krize

Nacionalni inštitut za zdravje je objavil nove podatke. Testirali so do sedaj 7857 vzorcev, okuženih je 275 slovenskih državljanov. En slovenskih državljan je umrl. Prvi korak najnujnejših ukrepov je že bil sprejet, Ministrstvo za zdravje se zahvaljuje tudi medijem, ki so ukrepe ustrezno predstavili.

Sem spadajo tudi predlogi zakonov, ki bodo na četrtkovi izredni seji. Gre predvsem za zakonodajo, ki bo gospodarstvu omogočila preživetje v tem času. V drugem koraku se pripravlja krovni protikrizni zakon, ki bo zajemal širok nabor ukrepov, kaj bo zajeto bo mogoče jasno tudi po današnji videokonferenci Evropske komisije.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je še enkrat opozoril, da COVID-19 nima simpomov kot gripa, kot se je govorilo v začetni fazi zdrastvene krize. Med drugim je povedal, da  poskušajo z organizacijskimi ukrepi čim bolj omiliti škodo. “To se je obravnavalo kot malo hujšo gripo in temu primerno so bili sprejeti tudi ukrepi. Kar se je izkazalo za napačno oceno. Na drugi strani pa se je zamujal tisti ključni čas, da se poskuša bolezen omejiti še pravočasno. Današnja izjava je prva izmed rednih. V teh dneh smo morali najprej sprejeti vrsto ukrepov in se seznaniti z situacijo. Najprej se moramo vsi zavedati, da smo v obdobju, kot ga še ni bilo. Zdravstveni sistem ni dimenzioniran za okoliščine, s katerimi se soočamo sedaj. Potrebni so ukrepi, tudi organizacijske spremembe, da lahko obvladujemo težave, s katerimi se soočamo,” je povedal Gantar.

Luka Perš

 • Antonius

  Vlada je na pravi poti s svojimi napori.
  Dodal bom samo skromni predlog vladi, da sprosti tudi zaporniške rezerve za Šarca, Cerarja in še koga odgovornih.

  • Slovenec

   Pa še Murgle je treba obkoliti.

   • Joc 52

    in kurčanu odvzeti neupravičeno visoko pokojnino!!!

    • mona lisa

     Pa še za nazaj jo naj jo vrne.

    • JANEZ GUS

     A je žvepleni še vertikalno….

  • sunday

   šarac je navadna butasta lutka, cmero pa je zelo dobro vedel kaj počne, ko je za 6mil.eur prodal 1,2 mil. mask kitajcem!!!

   • Slovenka

    Koliko od šestih milijončkov je njemu kanilo v žep?

 • Beli Sneg

  Janez dobro, da si prevzel krmilo. Kamniški nesposobnež bi še naprej skakal v bazen brez vode.

  • Van Der Waals

   kašen kamniški ne sposobnež… on je šiptarski nesposobnež!

   • Zgornji

    Amennn !!! ! !!! Vprašanje, če ni še celo kaj slabša verzija od tegaTujca Zelenega !!! ! !!!

 • karpelec

  Namesto, da bi se bivša vlada z ministri skrila v najmanjšo mišjo luknjo, si upa še ugovarjat, ko nima pojma v kaj bi se spustila.

  • Joc 52

   dokaz, da nimajo vesti, morale

   • Zgornji

    In Še Manj Izkušenj in Znanja !!! ! !!!

  • zaslosds

   Ne bi se mogli v najmanjšo liknjo skrit,ker je bilo preveč nesposobnih šarcizmov.

  • pajot

   V najmanjši mišji luknji je že narodni heroj kuchan. Ni več prostora.

 • totex39

  Ljudje lahko smo srečni, da smo končno dobili Janšo na vlado, da nas rešuje v teh težkih časih, kar je Šarčeva ekipa že skoraj potopila.

  • Novakec1

   Ne hvali dneva pred večerom.

 • Božidar Rodica

  A. vedno pametni kom.

  • Zgornji

   Misliš šiptarski klovn ?

 • Ivan Ivanovič

  Ukrepi so odločni, vprašanje pa je, če bodo tudi učinkoviti. Sam bi rad vedel, kakšno strategijo ima vlada v boju z virusom. Kaj želi doseči, kako želi to doseči in v kolikšnem času. Paralizirati državo ni problem, večji problem bo državo spet postaviti na noge, zlasti gospodarstvo, od katerega smo vsi usodno odvisni. Jasno je samo to, da so “odločni ukrepi” lahko samo kratkoročni. Nimamo nobene garancije, da virus ne bo preživel in se širil dalje kljub odločnim ukrepom. Kaj tedaj?

  • Zgornji

   Ja, to si Dobro povedal + vprašal. Vendar pa je že bilo Prerokovano : ” In reševali bodo in reševali, a nič rešili ” . Sedaj bomo pa kmalu videli, koliko se bomo izognili tej “sodbi” , … Kajti kot narod smo se žal že Preveč polenili, in zato bo borba Precej Težja, da se rešimo vseh nadlog ki smo se jih nakopali v zadnjih desetletjih … pa še Globalna Kriza se Bo zdaj začela Stopnjevati … Brez povezave z V4 nam bo šlo verjetno bolj slabo …

 • Van Der Waals

  omejeno število testiranj… zaskrbljujoče!

 • Zgornji

  Ja, Okej, Dobro, Hvala … Ampak : kravate vam žal tudi Ne bodo pomagale Ničesar Rešiti, temveč Kvečjemu vam bodo Oteževale napredovanje k Rešitvi oziroma Rešitvam !!! ! !!! Žal se boste to čimprej morali zavedati , da bo škode čim manj in čim Več Rešenega. Hvala. Mir naj vam bo.

 • Rožle

  Če nimate potapljaško opremo tako kot jo imam sam … …
  ne hodite nikamor in ne družite se z nikomer ..

  • JANEZ GUS

   Prodajam 100l cisterno inox za vino ker imam tri.Lahko tudi podarim v teh kriznih časih.Pogoj je samo ,da nisi rdečuh iz skupine prihvatizatorjev.

   • lokec

    Jaz imam polno vinčeka. Gostilne so vse zaprte.
    Vsak teden se s prijatejem malo razkuživa. Sedaj imava novo pravilo. Vsak svojo kupico.

 • Lisjak

  Kaj se dogaja?

  Iz Kitajske imamo na SAZU ponudbo/donacijo za 4 mio mask, oblek, 200 respiratorjev in kup druge zaščitne opreme. Komu naj jo posredujemo? Počivalšek ne odgovarja na pobudo.

  Boštjan Perne
  @bostjanperne
  Replying to
  @CZCBZ
  and
  @lucijausaj
  Mask jim nismo donirali mi, ker to niso bile naše maske, omogočili pa smo transport mask, ki jih je neko zasebno podjetje doniralo Kitajski.
  O Kitajski pomoči nam, pa boste kaj več, od pristojnih, izvedeli v kratkem.

 • Zgornji

  Jaz bi morda imel recept za to zdravilo proti tej bolezni, … samo
  težko ga bo izdelati , ker se sestavine težko dobijo iz Indije, pa ker
  nekaj časa traja postopek, pa še težko ga je zmleti z keramičnim mlinom,
  ker se ne sme pregreti . Kaj pa sedaj ?

  • lokec

   Potrebno bo hladiti keramične kamne. Pa počasi vrtet. Mogoče vpihovati tudi mrzel zrak.

  • pupa

   Jaz imam zdravilo brezplačno za vse. Kot je nekdo zgoraj napisal ljudje smo se polenili na celi črti( avto, računalnik, televizor………………) Prehrana je taka kot nam jo servirajo trgovci večina iz hladilnikov, zamrzovalnikov in skladišč. Bogata hrana za oči revna pa za naše telo izropana vseh sestavin, ki krepijo naše telo. Zato bo na mojem jedilniku skoraj vak dan sveže nabran regrat, mlade koprive, šparglji, čemaž………….. na vrtu imam tudi pegasti badelj, ki ga lahko pripravljamo kot špinačo. Privoščila si bom tudi vsakdanjo telovadbo in vsaj dva kilometra hoje dnevno.

  • 0 Cool

   Koloidno srebro ali tetrasrebrov tetraoksid od Marvin Antelmana bo dovolj.

 • mona lisa

  Kako se upa Serpentinšek sploh oglašat.

 • plavi-mil

  Še dobro, da jo imamo, si predstavljate Serpentinška v današnjih časih na vladi, še je BOG na svetu , čeprav mu je malo prepozno prišepnil naj vrže puško v koruzo.

 • stafford

  dokler se bo dopuscalo delovanje vseh velikih podjetij kjer se zbira masa ljudi, se bo virus prosto siril
  dokler bo dobicek prioriteta bomo na koncu vsi potegnili takratko

 • Viktorh

  Veliko zamujenega. Škoda, da smo imeli na oblasti nekaj amaterjev, združenih v Lutkovnem gledališču.
  Rezultati so na dlani.

 • 0 Cool

  Čefereinček vas je prehitel. ;-)

  Zrihtal maskice. :D

 • Vera

  Vam vsem v vladi verjamemo, smo v mislih z vami, na levake se ne ozirajte ,saj smo vnaprej vedeli,da ne bodo mirovali,ker so si sami zapravili oblast .Najbolj sem razočarana nad nekaterimi spletnimi portali,ki zelo slabo in privoščljivo pišejo o delu in o zamenjavah v vladi,ki pa so bile nujne. Držite se in OSTANITE ZDRAVI !