fbpx

Japonski zunanji minister Toshimitsu Motegi se je v Ljubljani sestal s slovenskim državnim vrhom

Japonski zunanji minister Toshimitsu Motegi se je srečal s predsednikom vlade Janezom Janšo. (Foto: Twitter)

Minister za zunanje zadeve Anže Logar se je danes v Ljubljani sestal z japonskim kolegom Toshimitsujem Motegijem. Na srečanju sta se zavzela za bolj poglobljeno sodelovanje med državama, in sicer tako na gospodarskem, kot tudi političnem področju. V pogovoru pa sta se dotaknila tudi Zahodnega Balkana in indopacifiškega območja. 

Slovenski zunanji minister Anže Logar je ob srečanju z japonskim kolegom Toshimitsujem Motegijem dejal, da je Japonska ena izmed slovenskih najpomembnejših trgovinskih partneric ter vlagateljic v okviru programa spodbujanja vlaganj ter internacionalizacije našega gospodarstva v prihajajočih štirih letih. Ob tem je Logar izpostavil, da za Slovenijo predstavljajo priložnost, zlasti področja visokih tehnologij, umetne inteligence, avtomobilske industrije, farmacije, infrastrukture ter zdravstva, poroča STA.

Tudi japonski zunanji minister je izrazil pripravljenost za bolj poglobljeno sodelovanje med državami, zlasti na gospodarskem področju ter področju kibernetske varnosti. Zlasti sodelovanji na slednjem, obe državi pripisujeta zelo velik pomen. Logar je še povedal, da bo kibernetska varnost ena izmed prioritet bližajočega se slovenskega predsedovanja Svetu EU. Državnika pa sta se dotaknila tudi problematike Zahodnega Balkana. Japonska namerava s Slovenijo sodelovati v procesu približevanja držav te regije EU. Pripravljenost na sodelovanje s Slovenijo, v času predsedovanja EU, pa je japonski minister pokazal tudi glede indopacifiške regije. Prav tako se je razveselil strategije EU, ki se nanaša na sodelovanje v indopacifiški regiji.

Anže Logar se je srečal z japonskim zunanjim ministrom Toshimitsujem Motegijem. (Foto: sta)

Ministra sta skupaj ugotovila, da si državi na tem področju delita skupne vrednote. Obe državi se zavzemata za mednarodni red utemeljen na pravu, za prosto plovbo, odprto ter pošteno okolje pa tudi za trgovino in krepitev odpornosti. Slovenski minister je ob tem še dejal, da so tovrstne vrednote tako za Slovenijo kot tudi Luko Koper temeljnega pomena. Obenem je Logar izrazil podporo tej vzhodnoazijski državi pri organizaciji Olimpijskih ter Paraolimpijskih iger, ki bodo prihajajoče poletje v Tokiu. Japonski minister pa se je slovenskemu za podporo zahvalil in poudaril, da želijo zagotoviti varen potek dogodka.

Japonski zunanji minister Toshimitsu Motegi in zunanji minister Anže Logar. (Foto: STA)

Japonski zunanji minister Toshimitsu Motegi in zunanji minister Anže Logar na skupni novinarski konferenci. (Foto: sta)

Motegi pa se je srečal še s predsednikom vlade Janezom Janšo in predsednikom republike Borutom Pahorjem. Z Janšo je spregovoril glede pandemije COVID-19 in predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije v drugi polovici leta. Pogovori pa so tekli tudi o ekonomsko-političnem sodelovanju med državama in varnostnimi izzivi v indopacifiški regiji. V nadaljevanju pa namerava japonski minister obiskati tudi BiH in druge države srednje ter vzhodne Evrope.

Premier Janez Janša in japonski zunanji minister Toshimitsu Motegi. (Foto: Twitter)

Premier Janez Janša in japonski državnik Toshimitsu Motegi na skupnem srečanju v Ljubljani. (Foto: Twitter)

Predsednik republike Borut Pahor in japonski zunanji minister Toshimitsu Motegi. (Foto: Twitter)

Domen Mezeg