Histerija in antijanšizem – donosen posel za Teo Jarc

Tea Jarc na Triglavu, ko je verbalno napadla Janeza Janšo in Aleša Hojsa.

Sindikalistki Teji Jarc se je spet nasmehnila sreča – obetala naj bi se ji služba v enem izmed vodilnih evropskih sindikatov, in sicer za več kot odlično plačilo. Jarčeva informacije sicer še ni potrdila. Sindikalistko si je slovenska javnost zapomnila predvsem kot protestnikov času prejšnje vlade, ko je na Kredarici kričala na Janeza Janšo in Aleša Hojsa. Kljub temu, da je velika ideološka nasprotnica desnice, hčerke policijskega atašeja v Zagrebu ni motilo prejetih 250 tisoč evrov v času tretje Janševe vlade. Še več, pred kratkim smo poročali, da je na Evropskem uradu proti goljufijam (OLAF) vložena ovadba tudi proti sindikatu Mladiplus.

Po podatkih, ki jih je portal moja-dolenjska.si prejel iz zanesljivih virov, naj bi Tea Jarc z majem odhajala v evropske sindikate na dobro plačano delovno mesto v znesku 7 tisoč evrov in več mesečno. Omenjeni viri se sprašujejo, ali je to plačilo Jarčevi za kolesarske kilometre, ki jih je naredila v Sloveniji zoper vlado Janeza Janše. Na portalu so tudi spomnili, da je petkova kolesarka Tea Jarc, ki jo mnogi označujejo tudi kot zelo histerično osebnost, znana tudi po tem, da je na triglavski poti zalezovala Janeza Janšo. Poleg tega so v javnost prišle tudi fotografije, ko so sedanji minister za delo Luka Mesec, Jaša Jenull in Tea Jarc v začetku leta 2022 sedeli v ljubljanski kavarni Moderna, kjer naj bi načrtovali proteste zoper prejšnjo vlado.

Tea Jarc je sicer ustanoviteljica in ena osrednjih figur sindikata Mladiplus. V času “zlobne diktatorske” vlade so od junija 2020 do novembra 2021 prejeli 251.190,10 evrov davkoplačevalskega denarja, od leta 2014 pa so prejeli kar 709.487,90 evrov. Jarčeva si je tako za oddih med protesti lahko privoščila kar sanjske Sejšele. Mladiplus so sicer tudi v družini osrednjih sindikatov združenih v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pod vodstvom Lidije Jerkić. Na portalu Prava.si so pred časom poudarili, da je Jarčeva ena tistih državljank, ki si lahko v imenu svojih glasnikov dovoli vse. Niti ni čudno, saj je njen oče Srečko Jarc večino časa preživel na višjih policijskih funkcijah, sedaj pa opravlja vlogo policijskega atašeja v Zagrebu.

Predsednica Sindikata Mladi plus, sindikata študentov, dijakov in mladih brezposelnih, ki deluje pod streho Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), je bila že konec leta 2019 v Bruslju izvoljena za predsednico Odbora za mlade pri Evropski konfederaciji sindikatov (Etuc), konfederaciji, ki združuje in predstavlja člane ter članice iz 90 sindikalnih organizacij in 38 evropskih držav. Nominirala jo je Zveza svobodnih sindikatov Slovenije. Jarčeva je svoj mandat zaključila junija 2022, v njenem 2,5-letnem mandatu pa je bila po navedbah sindikata Mladiplus ena glavnih aktivnosti oblikovanje evropskih politik na področjih okrevanja po epidemiji z ukrepi, namenjenimi mladim, ter delavkam in delavcem v prekarnih oblikah dela; vstopa mladih na trg dela in brezposelnosti mladih; regulacije platformnega dela in na področju prepovedi neplačanih pripravništev na ravni EU. V praksi je bilo sicer videti, da se je bolj posvečala protestom, preganjanju katolikov, volilni propagandi in spontanemu zalezovanju takratnega premierja Janše, ki se je sprevrgel v kričanje sredi Kredarice.

Dejstvo je torej, da si Jarčeva privošči mnogo več, kot si lahko običajen smrtnik v tej državi zlasti zaradi potuhe pretežnega dela medijev in politike. Močno podporo pa uživa tudi pri posameznikih v Evropskem parlamentu. Ko je bila na funkciji predsednice Mladinskega sveta Slovenije, je organizacija prejela nakazilo Georga Sorosa, ki ga je pod pretvezo spodbujanja participacije mladih na evropskih volitvah pokurila za promocijo Tanje Fajon in Iva Vajgla. Volitve v Evropski parlament so sicer potekale v času njenega predsedovanja MSS leta 2014. Po volitvah je bila pri slednjem za svoje posredovanje celo nagrajena z dobro plačano funkcijo asistentke. In prav Vajgl ji je omogočil politično kariero in napredovanje v politični hierarhiji do sindikalistke.

Foto: Facebook, Freepik

Vredno je spomniti še na to, da naj bi bila januarja letos na Evropski urad za boj proti goljufijam (OLAF) podana kazenska ovadba proti nevladnim organizacijam Mladiplus, Focus, Aksiom in Mirovni inštitut. Tako je zatrdil uporabnik Twitterja Joséphin Beauharnais, ki je celotno ovadbo tudi objavil. Očita se jim zloraba na tisoče evrov evropskih sredstev, po poročanju portala Prava pa gre preverjeno za resen in verodostojen dokument. Prijavitelja sta podala prijavo zaradi suma goljufije na škodo Evropske unije, z namenom uresničitve že omenjenega kaznivega dejanja pa tudi dodaten sum ponarejanja listin, krivega računovodstva in poneverbe poslovnih izkazov, podkupovanja, pranja denarja in davčne zatajitve. V dokumentu navajata, da so naštete NVO velik del sredstev prekanalizirale v druge dejavnost prek povezanih organizacij in oseb, pridobljena denarna sredstva pa nato uporabile za osebne namene ter v političnih “kampanjah” prijateljskih političnih grupacij v politični marketing in predvolilno propagando v letu 2022.

Sindikat Mladi plus je v letu 2020 zaposloval 4,58 ljudi, v letu 2021 pa 3,99. Masa izplačanih bruto plač je leta 2020 znašala 65.121 evra, leta 2021 pa 50.289 evrov. Povprečna neto plača zaposlenega mesečno je tako bila 812 evrov pod pogojem, da so imeli vsi zaposleni enako plačo. Sindikat Mladi plus, ki se bori za zaposlitvene pravice mladih, lastnim zaposlenim izplačuje minimalno plačo pod pogojem, da jim ni izplačal regresa za dopust. Če pa jo je – kar ni razvidno – pa je povprečna plača še nižja, kar je v nasprotju s kolektivno pogodbo. Precejšnja je tudi vsakoletna “fluktuacija” števila zaposlenih, kar se lahko pripiše slabim delovnim pogojem ali temu, da sindikat svojim delavcem ne omogoči redne zaposlitve. Več si lahko preberete v članku z naslovom “Proti štirim nevladnim organizacijam spisana kazenska ovadba zaradi domnevne zlorabe EU sredstev“.

Sara Kovač