fbpx

Jaša Jenull organizira proteste v Ljubljani! “Danes se ob 19:00 dobimo na Prešernovem trgu!” Bo policija ukrepala proti organizatorju neprijavljenega protesta, ki ogroža javno zdravje?

Jaša Jenull (Foto: Nova24TV)

Kljub temu, da je z Odlokom o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi v Republiki Sloveniji prepovedano zbiranje več kot 10 ljudi, se tudi ta petek obeta protivladni shod. Frontman protestnikov Jaša Jenull vnovič preko Facebooka, meni nič tebi nič, poziva k udeležbi na nezakonitem protestu, kjer je predvidena celo ustanovitev ljudske skupščine z namenom, da bi se protestniki povezali v močnejšo civilno družbo. Neverjetno.

Jenull svoje somišljenike poziva, naj se ob 19. uri zberejo na Prešernovem trgu v Ljubljani. Od tam se na kolesih, skirojih, kotalkah in peš odpravimo zavzet ulice. Čez celo Ljubljano se bo razlegal naš odločen ne, strahovladi in diktaturi! Pohod bomo zaključili z ustanovitvijo ljudske skupščine. Čas je, da se protestniki med sabo v miru pogovorimo, povežemo in skupaj začenjamo oblikovati svetlejšo prihodnost in močnejšo civilno družbo. Naj glasno odmeva tudi naš za!”, je napovedal.

V vabilu na protest je Jenull izpostavil, da za današnjo skupščino predlagajo naslednje skupine in tematike: okolje in trajnostni razvoj (zaščita narave, boj zoper logiko kapitala, odrast…), svoboda medijev (novi zakoni, raziskovalno novinarstvo, sovražni govor…), delavske in socialne pravice (perspektive mladih, razprodaja podjetij, sindikalni boji…), koronski ukrepi (zakonski in zdravstveni ukrepi, domovi za ostarele…), kulturne politike (problematika kulture in umetnosti v času diktature in korone…), alternative političnemu sistemu (islandski model, direktna demokracija, nova ustava…), intervencije in taktike (predlogi in koordinacija konkretnih akcij in protestov). “Seveda gre pri organizaciji skupščine z več tisoč udeleženci za velik eksperiment in se bomo sproti učili na napakah,” poudarja Jenull.

Foto: Printscreen

Še posebej si želi somišljenikov iz drugih krajev Slovenije
Po besedah Jenulla je skupščina zamišljena kot orodje, ki bo vsem protivladnim protestnikom na razpolago, da se medsebojno povezujejo, koordinirajo in oblikujejo skupne zahteve in jasnejše alternative. “Zato so že zdaj zelo dobrodošli vsi predlogi, komentarji in dopolnitve. Se vidimo na ulici!😃✊,” je zapisal in ob tem izpostavil, da so še posebej prijetno vabljeni predstavniki protestnikov iz drugih krajev, kjer potekajo protivladni protesti. Glede na to, da so protesti nezakoniti, je težko razumeti, kako je mogoče, da lahko Jenull iz tedna v teden brez posledic poziva na proteste. Na policijo smo v povezavi s tem naslovili novinarsko vprašanje in jih med drugim tudi povprašali ali je tokratni shod prijavljen?

Jenull je sicer ta teden pozival še na dva druga nezakonita protesta. V ponedeljek je vabil na protest na račun neodobravanja spravnega srečanja slovenskega in italijanskega predsednika. Prepričan je namreč, da je spravno srečanje zgolj lažna piarovska kampanja, ki je namenjena “vulgarnemu nabiranju točk v iskanju bodoče službe v evropski politiki”. Ker prav tako ni naklonjen noveli medijske zakonodaje, je somišljenike povabil, naj se v sredo, v času, ko je potekala razprava na to temo v Državnem zboru RS, zberejo na Trgu republike v Ljubljani, da s tem izrazijo nestrinjanje z domnevnim uničevanjem javne RTV, ki očitno po prepričanju protestnikov poroča neodvisno.

Jaša Jenull. (Foto: posnetek zaslona/ Twitter)

Dejstvo je, da se v zadnjih tednih soočamo s porastom okužb z novim koronavirusom. Ker pa si verjetno nihče ne želi, da bi vnovič prišlo do zaustavitve javnega življenja, se od vseh državljanov pričakuje, da dosledno upoštevajo sprejete ukrepe Vlade RS, ki temeljijo na strokovnih priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Glede na to, da smo sodeč po Ustavi Republike Slovenije vsi enaki pred zakonom, se poraja vprašanje, kako je mogoče, da se nekateri iz tedna v teden zbirajo nezakonito, povrhu pa še brez težav pozivajo k nezakonitemu početju?
Odgovor policije:
Spoštovani,
danes na območju Ljubljane ni prijavljenih shodov. Ob zaznanih shodih, ki potekajo na območju Policijske uprave Ljubljana in niso prijavljeni skladno z Zakonom o javnih zbiranjih, zbiramo potrebna obvestila za izvedbo postopka o prekršku. Enako zbiramo obvestila tudi za druge morebitne kršitve javnega reda ali drugih kaznivih ravnanj. V primeru ugotovljenih elementov prekrška ali kaznivega dejanja ukrepamo skladno z zakonodajo.
Lepo pozdravljeni

Nina Žoher