Jasnič utaplja DeSUS po poti Erjavca

Predsednik DeSUS Ljubo Jasnič (Foto: STA)

Da je razkol med preostalima poslancema in stranko dokončen, priča večerja po seji sveta, je tvitnil naš televizijski novinar. Poslanca Ivan Hršak in Branko Simonović sta jedla posebej, ločena od ostalih, v drugem prostoru. Na seji sveta stranke DeSUS je namreč predsednik Ljubo Jasnič dal v podpis dokument, s katerim stranka odreka vso podporo aktualni vladi. Svet stranke je dokument večinsko premočno podprl, le dva sta glasovala proti – poslanca Branko Simonovič in Ivan Hršak. Vodje poslanske skupine Desusa Franca Jurše zaradi bolezni ni bilo na seji. Vso dogajanje v DeSUS tako spominja na trenutke, ko je Karl Erjavec rušil vladno koalicijo, a se mu ni izšlo.

Svet stranke DeSUS je včeraj na seji podprl dokument, s katerim odrekajo vsako nadaljnjo podporo vladi, je povedal predsednik stranke Ljubo Jasnič. Hkrati pa so vlado pozvali k takojšnjemu odstopu in razpisu predčasnih volitev – kar je precej optimistično, glede na to, da vlada sploh ne razpisuje volitev. V dokumentu, ki ga je pripravil Jasnič, je mogoče prebrati, da je podpora vladi izredno škodljiva za stranko DeSUS; tokrat pa je ta dokument podprl tudi svet. Odzvali pa so se tudi poslanci DeSUS-a, ki so v poslanski skupini precej neodvisni od same stranke – tako dokumenta na seji sveta ne bodo podprli, v parlamentu pa bodo še naprej ravnali po svoji vesti, so sporočili.

“Nekatere stvari smo morali postaviti na pravo mesto,” je predsednik DeSUS-a povedal po zasedanju vodstva, izvršilnega odbora in sveta upokojenske stranke in dodal, da stranka ne bo več podpirala ne tekočih, kaj šele zakonskih ukrepov te vlade. “Najprej ji odrekamo podporo pri bližajočem se glasovanju o državnih proračunih za 2022 in 2023; Desus ne more in ne sme podpreti proračunov, ki na državljane obešata rekordne finančne izdatke in primanjkljaje. Ker te bomo enkrat morali plačati, in verjemite mi, da bodo prvi, ki bodo te dolgove plačali, ravno upokojenci,” je dejal. Podprli naj ne bi niti predlogov zakona o demografskem skladu, novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, zakona o dolgotrajni oskrbi ter  zakona o nalezljivih boleznih. Da bi poslanci DeSUS-a res glasovali proti proračunu, je sicer bolj malo verjetno. Predsednik sveta Anton Urh je v izjavi za medije po koncu seje sicer ocenil, da je bila razprava konstruktivna. “Pomembno je, da sta se vodstvo in svet stranke poenotila in da gremo poenoteno med članstvo, ki pričakuje enotno vodstvo in da bomo naprej delali, kar stranka pričakuje,” je povedal.

Dokument pod delovnim naslovom “Tega kot predsednik stranke ne morem dovoliti in ne bom dovolil“, je objavil Požareport.

Po navedbah Jasniča se je DeSUS v zadnjih dveh letih, posebej po oblikovanju zadnje vlade in vstopu stranke DeSUS vanjo, popolnoma oddaljil od svojih vrednot, ki so jih v stranki zastavili ob ustanovitvi. Ob tem so stranko strmoglavili ne samo pod parlamentarni prag, ampak lahko pade tudi pod prag, ki ji zagotavlja finančni obstoj, je opozoril. “Nadaljevanje te poti je pot v propad stranke DeSUS,” meni Jasnič, ki kot predsednik stranke tega ne bo dovolil. DeSUS je po navedbah  dokumenta v zadnjem poldrugem letu glasno in tiho podpirala vlado, ki pa je ravnala v popolnem nasprotju z vsemi vrednotami stranke. Podpirala je vse ukrepe, ki so državo pripeljali “na rob državljanskih spopadov”, hkrati pa je po navedbah dokumenta vlada s podporo DeSUS-a popolnoma zavozila upravljanje z epidemijo. Takšno dosedanje ravnanje DeSUS-a naj bi pripomoglo k temu, da je država razklana, razdeljena in da je prepad med oblastjo in državljani globok.

Poslanci DeSUS Ivan Hršak, Branko Simonovič in Robert Polnar (Foto: STA)

Sesutje proračuna in takojšen odhod na volitve bi bil samomor za DeSUS
Na seji sveta sta poslanca Branko Simonovič in Ivan Hršak dokumentu nasprotovala. Simonovič je potrdil, da je glasoval proti in za Radio Slovenija povedal, da je bil proti takšni izjavi, brez prave razprave vrženi med točke razno. Omenjen dokument je predsednik stranke namreč na dan privlekel šele na koncu seje, pod točko razno, prej pa je ves čas molčal. Ivan Hršak pa je poudaril, da bi bilo sesutje proračuna in takojšen odhod na volitve, na katere se DeSUS sploh ne pripravlja, dejanski samomor za stranko in dodal, da bodo poslanci pač glasovali po lastni vesti. Vodje poslanske skupine Franc Jurša na seji ni bil prisoten, saj je zaradi hude bolezni že nekaj časa na bolniški.  Na seji seveda ni bilo tudi Roberta Polnarja, ker ni več član stranke. Vladi je do sedaj večinoma podpiral, verjetno je pričakovati enako tudi pri proračunu – to glasovanje bo gotovo najpomembnejše od vseh, saj brez njega država ne more delovati – na kar morda vsaj del opozicije tudi računa.

Sara Bertoncelj