Javna razprava: “Kaj prinaša večletni finančni okvir EU po letu 2020 za Slovenijo?”

Ena pomembnejših tematik, ki je visoko na dnevnem redu Evropskega parlamenta, Evropske komisije in Evropskega sveta, je vprašanje prihodnjega večletnega finančnega okvira Evropske unije po letu 2020 oziroma določitve celotnega zneska ter zneskov po posameznih področjih dejavnosti, ki jih Evropska unija v določenem letu lahko porabi pri prevzemanju pravno zavezujočih obveznosti.

Evropska poslanka Patricija Šulin je organizirala javno razpravo z naslovom “Kaj prinaša večletni finančni okvir EU po letu 2020 za Slovenijo?”. Mag. Andrej Šircelj, poslanec SDS v DZ RS, Andrej Engelman iz Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta RS in poslanka v Evropskem parlamentu so razpravljali o tem, kako poenostaviti sprejetje letnega proračuna EU, o prednostnih nalogah evropskega proračuna, izzivih s katerimi se soočajo pripravljavci večletnega finančnega okvira EU in o učinkih večletnega finančnega okvira EU na Slovenijo.

“Z evropskimi sredstvi uresničujemo skupne evropske cilje, dobro delujoča EU pa prinaša korist vsem članicam,” je uvodoma dejala Patricija Šulin, ki je prepričana, da so sredstva za kmetijsko in kohezijsko politiko izjemnega pomena za Slovenijo. “EU še posebej potrebuje lastna proračunska sredstva, ki ne bodo odvisna od nacionalnih prispevkov in vsakokratne dobre ali slabe volje članic. V sedanjem sistemu nacionalnih prispevkov se evropski fokus izgubi v nacionalnih željah,” je poslanka izpostavila v nadaljevanju in dodala, da je izstop Združenega kraljestva iz EU priložnost za reformo sistema virov lastnih sredstev EU. Šulinova je prepričana, da je večletni finančni okvir potreben zaradi poenostavitve sprejetja letnega proračuna EU, zagotovitve proračunske discipline ter predvidljivosti finančnih sredstev EU.

V vlogi povezovalca javne razprave je nastopil Jure Ferjan, voditelj na Nova24TV, ki je z gospo Šulin spregovoril tudi o sedanjem finančnem okviru, ki se bo končal leta 2020, in o lekcijah, ki jih je vredno upoštevati pri sprejemanju novega večletnega finančnega okvira. Šulinova, članica odbora za proračun, zagovarja sprejetje končnega dogovora o večletnem finančnem okviru po letu 2020 še v tem mandatu, da se zagotovi stabilnost, predvidljivost in zaupanje državljanov.

So pa evropski poslanci na plenarnem zasedanju v Strasbourgu pozvali k podpori obstoječe dolgoletne politike EU, ki prinaša oprijemljive koristi, hkrati pa so zavrnili vse poskuse, da bi se te politike ponovno nacionalizirale, saj to ne bi niti zmanjšalo finančne obremenitve davkoplačevalcev in potrošnikov niti zagotovilo boljših rezultatov, temveč bi oviralo rast, solidarnost in delovanje enotnega trga ter hkrati dodatno poglobilo neenakosti in povečalo razlike med regijami in gospodarskimi sektorji.

EU ni samozadostna
Mag. Andrej Šircelj pa je v razpravi dejal, da večletni finančni okvir prav gotovo potrebujemo, da pa je pri sami pripravi potrebno določiti tako prioritete kot tudi obseg sredstev. “Pomembno vprašanje je tudi brexit,” je izpostavil poslanec in dodal, da za Slovenijo ostaja predvsem pomembno, ali bo v prihodnje neto prejemnica ali neto plačnica v evropski proračun. Mag. Šircelj je izpostavil tudi, da mora EU delati na večji konkurenčnost do ostalih kontinentov, saj EU ni samozadostna.

“Plačevali bomo več”
Andrej Engelman iz Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko se je v nadaljevanju razprave osredotočil na uspešnost Slovenije pri črpanju kohezijskih sredstev. Dejal je, da so kohezijska sredstva namenjena izključno za razvoj. Se je pa gospod Engelman dotaknil tudi brexita. “Izstop Združenega kraljestva pomeni večji finančni vložek držav članic, tudi Slovenije. Plačevali bomo več,” je opozoril Andrej Engelman.

Predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca pa je kot predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice podal oceno stanja države v gospodarstvu, o EU pa je dejal, da bo morala na gospodarskem in zunanjepolitičnem področju zavzeti bolj odločno držo. “Od naslednje vlade pričakujem pogum na gospodarskem in finančnem področju,” je še dodal gospod Kovšca, ki je dolgoletni samostojni podjetnik.

sds.si

 • MižekFiga

  Prijatelji demokratične EU. Samo sestaviti je treba nekaj izkušenj z znanjem in voljo.

  Deklaracija o treh zločinskih političnih sistemih je enotno sprejeta. Dodajte še komajčloveškega muslimanskega !!!
  Poenotite končno varnostni in vojaški potencial EU.
  Gospodarstvo prepustite gospodarstvenikom in boljše nam ne bo nikoli več.

  Komunizem je obvoznica človeštva, zato za pretirane levake predlagajte visoke kazni in Sibirijo za poboljševalni arest. Rusi znajo voziti v Vsemirje, pa se bodo naučili še za vožnje v Pekel.

  • Steiermark

   Rusi so bili, z blagoslovom marxa prvi in največji “maistri” za “pospremljanje – vožnjo”, v Pekel! In še danes imajo ime prvakov v tej komunistični veščini ….. Oni so v to veščino uvajali tudi SS-ovce….ki so bili nemalo začudeni oz. zaprepadeni, kako je kaj takšnega sposoben storiti človek…..

 • PIA PlA

  Te lakomne države, ki samo požira denar in ga prenakazuje tistim, ki so tega denarja najmanj potrebnim imam že poln kufer. EU ni glede tega nič boljša. Naši butasti politiki pa se hvalijo koliko denarja so izcuzali iz EU. Naj se raje vprašajo koliko smo ga vplačali.

  Brazilski humorist in pisatelj Millor Fernandez je postavil bralcem naslednje vprašanje:
  ”Kakšna je razlika med politikom in lopovom?”
  Odgovor, ki ga je navdušil:
  ”Spoštovani g. Millor, po dolgem razmišljanju sem prišel do zaključka: razlika med politikom in lopovom je v tem, da sem prvega izbral jaz, medtem ko je drugi izbral mene.”
  Millor Fernandez mu je odgovoril:
  ”Spoštovani gospod, vi ste genij! Ste edini, ki je uspel najti razliko!”

 • stajerc5

  Kako dela Brusselj z denarjem, seveda tudi nasim, se je videlo pravkar, vceraj!!!
  3 000 000 000- to so tri Milijarde Evrov so idioti zopet nakazali na Erdoganov konto! Zakaj? To se tudi jaz vprasam, a Brusselj pravi za zadrzanje beguncev v turkislandu! Kje je se vojna, povejte mi kje!!!
  Vojno dela sam Erdogan proti svojim Kurdim na majhnem delu Sirije in nori Sadat tolce po svojih v enem samem mestu. Torej, kaksne begunce je potrebno se placevati z norimi milijardami Evrov, direktno v Pasa Erdogan roke!???
  In ne nazadnje, kje so nasi milijoni za faulaste Grke!?

  • piko8

   Za te miljončke se obrni na narcisa poharja!

   • stajerc5

    Naj se obrne tisti, ki je za njega glasoval, prvic, drugic, tretjic; prodano….

 • Anton

  “plačevali bomo več”

  se popolnoma strinjam z ugotovitvijo, predvsem pa bomo plačevali napake te opravljalno totalka nesposobne vlade , pod “taktirko” Miro Cmerarja ups Cerarja.

  sarkazem press

  • stajerc5

   Kaj kompliciras, ce pa ves, da je “seronja”!

 • stajerc5

  Zanimivo! Clanek je, ampak komentatorji so vsi “saltani” na Bolac me kuri ali Svrbica me guzi!
  Ja, ni cudno, da smo tako uspesni, ker nas zanima samo danes-jutri. Pojutrisnjem se bo pa cvililo, kot da so spustili plin proti podganam! Vsi obupani, vsi pocrkani, podgane, ali kaj je z vami!?
  Nam gre res tako dobro, da nikogar ne zanima prihodnost?
  V zdravi drzavi se dela financni plan za najmanj deset let naprej, z upostevanjem najhujsih kriz!!! Pri nas se pa delajo utopicne napovedi v kratkih momentih vzpona gospodarstva. A se vam je cisto zmesalo ali kaj? Drzava pa gnila kot eno leto stara narezana solata!!!
  Povejte mi, kdaj lahko nekaj prisparas; Ko si zadolzen do vrata ali ko ti gre malo bolje!?????? Neeee, zlovenc se mece ven, kako je vse suuuuper, nje-de!?
  Vam je vazna ena kuzla iz Hanzija in taksne oslarije, da pisete stotine komentarjev in …..
  Ma, klinc vas gleda, zakaj sploh pisem…………….