Javni sektor se bohoti kot v Skandinaviji, toda naš kapitalizem ni enako uspešen kot skandinavski

V Sloveniji se javni sektor bohoti po vzoru Skandinavije, toda kapitalistični sistem za njegovo vzdrževanje ni enako delujoč! Ljubljana, Dom sindikatov. Novinarska konferenca pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja. (Foto: STA)

“To je tista zgodba o uspešnem poslovnežu z eno nogo. Sosed vsekakor ne bo obogatel, če si bo šel odrezat nogo. Poslovnež ne živi dobro zaradi ene noge. Skandinavci ne živijo dobro zaradi velike javne uprave. Veliko javno upravo si lahko privoščijo zaradi delujočega kapitalizma,” je zapisal komentator Iršič. 

Slovenci se radi primerjamo s skandinavskimi državami itd., zlasti ko gre za število zaposlenih v javnem sektorju, socialno varnost itd. Ko gre za stroške plač zaposlenih v javnem sektorju, smo zagotovo primerljivi s severnjaki … Smo v špici …

Toda, ko govorimo o delujočem kapitalizmu je zgodba povsem drugačna. Šele zdrav kapitalistični sistem lahko napaja “socialno požrtijo”, medtem ko je socializem, ki bi ga imeli, pot v zadolževanje in propad. Za to imamo vrsto dokazov doma in po svetu. Le zdrav kapitalizem omogoča vzpostavitev učinkovitih socialnih varovalk.

Foto: posnetek zaslona

In dokler bo predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič uspešne podjetnike, kot je Joc Pečečnik “in njemu podobne”, podučevala, naj “začnejo razmišljati manj kapitalistično”, ter dokler bodo poslanci Levice podjetnike “z bajoneti terali v morje”, se nam slabo piše. Slej ko prej bo prišlo do zloma, kot že prihaja v zdravstvu, ki ga “do nezavesti” izčrpavajo lobisti.

Sara Kovač