Javni zdravstveni zavodi v letu 2018 povečali primanjkljaj na 117 milijonov evrov – v SDS zahtevajo sklic nujne seje!

Foto: STA

Skupni primanjkljaj vseh 26 slovenskih bolnišnic se je v lanskem letu povečal za 37 milijonov evrov in je na dan 31. 12. 2018 znašal 117 milijonov evrov. Razloge za izgube v javnih zdravstvenih zavodih je po prepričanju poslanske skupine SDS potrebno iskati v vodenju in upravljanju zdravstvenih zavodov.

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je na predsednika komisije za nadzor javnih financ in predsednika odbora za zdravstvo naslovila zahtevo za sklic skupne nujne seje, na kateri bi obravnavali poslovanje javnih zdravstvenih zavodov v letu 2018.

V poslanski skupini SDS izpostavljajo, da je bil septembra 2017 v državnem zboru sprejet zakon o interventnih ukrepih za zagotovitev finančne stabilnosti javnih zdravstvenih zavodov, ki med drugim določa sanacijo javnih zdravstvenih zavodov.

Vlada Republike Slovenije je s 1. 12. 2017 uvedla sanacijo v 15 bolnišnicah, ki so na dan 31. 12. 2016 v bilanci stanja izkazovale presežek odhodkov nad prihodki. Bolnišnice so začele izvajati sanacijo s 1.12.2017. Junija in julija 2018  pa je takratna ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc izdala sklep o potrditvi sanacijskih programov za 15 bolnišnic v sanaciji.

Skupni primanjkljaj se je povišal za 37 milijonov v primerjavi z letom prej
V poslanski skupini ugotavljajo, da je v letu 2018 trinajst bolnišnic poslovalo s primanjkljajem, pri čemer je pet bolnišnic realiziralo primanjkljaj, ki v primerjavi s celotnimi prihodki presega 3 odstotke. Te bolnišnice so BGP Kranj, SB Nova Gorica, UKC Ljubljana, bolnišnica Postojna in SB Celje. Izmed teh bolnišnic so vse, razen bolnišnice Postojna, v sanaciji. 13 od 26 bolnišnic pa je poslovno leto 2018 zaključilo s pozitivnim poslovnim izidom, pri čemer so SB Brežice, SB Izola in SB Novo mesto presežek prihodkov nad odhodki iz leta 2018 v celoti namenile za pokrivanje kumulativnih primanjkljajev iz preteklih let.

Preostalih devet javnih bolnišnic, ki so leto 2018 zaključile s pozitivnim poslovnim izidom, tudi v bilanci stanja na dan 31. 12. 2018 izkazujejo pozitiven poslovni izid. Glede na dostopne podatke v poslanski skupini SDS ugotavljajo, da je 13 javnih bolnišnic v bilanci stanja na dan 31. 12. 2018 izkazovalo primanjkljaj v skupni višini dobrih 130 milijonov evrov, preostalih 13 bolnišnic pa izkazuje presežke v skupni višini 14 milijonov evrov in pol. Skupni primanjkljaj vseh 26 bolnišnic se je v lanskem letu  povečal za 37 milijonov evrov in je na dan 31. 12. 2018 znašal 117 milijonov evrov. Od tega kar 57,67 odstotka skupnega primanjkljaja bolnišnic na dan 31. 12. 2018 predstavlja primanjkljaj UKC Ljubljana, ki znaša skoraj 76 milijonov evrov, sledijo SB Nova Gorica s primanjkljajem 14 milijonov evrov, UKC Maribor s 13 milijoni evrov primanjkljaja ter BGP Kranj, ki izkazuje na dan 31. 12. 2018 bilančni primanjkljaj v višini dobra 2 milijona evrov.

Razloge za izgube v javnih zdravstvenih zavodih je po prepričanju SDS treba iskati v vodenju in upravljanju zdravstvenih zavodov, ki bi moralo iti v smeri uspešnega, učinkovitega ter predvsem nekoruptivnega poslovanja javnih zdravstvenih zavodov. Zagotavljanje takega poslovanja je predvsem naloga ministra za zdravje.

C. Š.

 • Anton

  glede optimizacije na področju naročil, nabave zdarvstvenega materiala, oprem, blabla, ni potrebe po odkrivanj “tople vode”, rešitve so bile povedane, napisane že večkrat s strani uglednih zdravstvenih delovcev, kot so npr. dr. Marko Noč in prof Marjeta Zorc, dr.Blaž Mrevlje itd.Samo tu bi po ocenitvi lahko prihranili tudi do 100 miljonov evrov davkoplačevalskega denarja.Ta denar pa pomeni že vrednost primanjkljaja v javnih zdravstevnih zavodih za leto 2018

  sarkazem press

  • učko

   Seveda vedno potegnejo ta kratko tisti, ki opozarjajo, da režim krade. Na Hanziju je blo par dni nazaj rečeno, da se vsako leto pokrade cca 3,5 milijarde evrov. Imamo pač totalno posrano opozicijo, ki ne dela nič ! Za drobtinice kolaborira z režimom !

   • dež

    Kako je že bilo z interpelacijo proti Kolarjevi, koliko jih je bilo? Pa menda ne trdiš, da opozicija vodi ministrstvo in zdravstveno blagajno?

  • ZatonMesecnikov

   Še več, sedaj se že odkrito norčujejo iz tistih, ki se zaganjajo v dilerje. Pod geslom “Češ, takle mamo”. Pa nas lahko potegnete za oneta.

   Počasi spoznava to tudi srenja na hanzi TV, ki venomer producira nova odkritja, zgodi se pa nič.

   Družba je pač zašla v splošno apatijo, “češ takle mamo”.

 • dež

  Če bomo čakali na ministra, se ne bo nič spremenilo. Lahko pride “the best of the best” pa ne bo nič naredil. Ker ga bodo zminirali tisti trenutek, ko bo odstavil prvega prisklednika ali nesposobneža.
  Enostavno je potrebno spremeniti sistem. Vsak državljan si lahko izbere svojega zdravnika (v javni ali privatni ustanovi), zavarovalnica pa je dolžna plačati vse storitve.

  • ZatonMesecnikov

   Točno tako, vsi mislijo da je problem v vodstvu. Težava je drugje, namreč v samoupravnih družbenih odnosih na javnem in državnem. V samih ljudeh torej.

   Kot je pravil nekoč star samoupravljalec, ko so ga seznanili z novim direktorjem nekje na državnem. Je povedal, koliko direktorjev so mu že zamenjali, pa med seboj sklepali stave, koliko časa bo ta novi….

 • Olga101

  Ob vsej izgubi in razpadu zdravstva, pa vlada uvaža same socialne probleme, ki bodo dobivali usluge v zdravstvu zastonj!?? Kdo bo to plačal??!!

 • ZatonMesecnikov

  Vse to zelo spominja oziroma je povsem identično poslovanju in življenju nekdanjih TOZDov. Kot oblikam Slovencu prilagojenih gospodarskih skupnosti. Ki jih je izumil Slovenec in so se prijeli samo v Sloveniji.

  Kjer nihče ni vedel kdo pije in kdo plača, Pufi so se pa kopičili, dokler niso vzeli žalostnega konca.

  In se mnogim še danes kolca zanje, transformirali so se pa v organizacijske oblike in družbene odnose na Javnem in državnem.

 • me

  slovenija je ena sama javna hiša polna dreka .

 • Stajerka

  ……ma ne zdaj motit Šarca, no…….išče novega sovražnika – zunanjega, notranji ne vžge več……pravi, da ko hebe slovenčke dokler je on na oblasti…..

 • Janez Kepic-Kern

  šE 1X.
  RESEN NASVET
  NI ŠALA.
  VSEM, KI IMATE
  ZA ZDRAVLJENJE – KAKE NUJNE OSEBNE ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  VAM — PRIPOROČAM,
  uporabo
  — VARUHA PACIENTOVIH PRAVIC
  IN
  URGENCE – da si skrajšate čakanje
  oz.
  pridete na vrsto za
  ZDRAVLJENJE v takem roku – DA BOSTE SPLOH ŠE ŽIVI.
  Jaz osebno sem VARUHA PACIENTOVIHPRAVIC – uporabil.
  In – DELOVALO JE.
  Po posredovanju VARHA PACIENTOVIH PRAVIC
  imam
  NUJEN POSEG V ZOOŽENO VRATNO ŽILO
  – že naslednji teden, brez tega posredovanja – pa bi
  – ISTI POSEG – BALONČEK V VRATNO ŽILO
  imel šele oktobra 2019. Resno.L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Janez Kepic-Kern

  ŠE ZAKLJUČNI ODLOMEK
  MOJEGA TEKSTA O JAVNEM IN KONCESIONARSKEM ZDRAVSTVU NAŠE R. SLOVENIJE.
  Iz moje mesečne revije “SLOVENIANA”, NA: sloveniana.si

  Razlogi, pravi razlogi za nastajanje teh neprijetnih čakalno
  “ČAKALNIH VRST” V R. SLO ZDRAVSTVU – TOREJ *
  morajo tičati nekje drugje, ne v “težavah” tehnično-administrativne vzpostavitve evidenčnih sistemov za pregled nad temi “nesrečnimi čakalnimi
  vrstami” ?!
  Samo domnevam: v računalniških “relacijskih bazah” s katerimi se povezuje, dela funkcionalne razne povezave “entitet” kot so: bolezen, napotni
  zdravnik, “lečeči zdravnik, pacient, datumi napotitve, datumi terapije na osnovi napotitve itd. je – TEHNIČNO-EVIDENČNO – je možno doseči naravnost
  “absoluten evidenčni nadzor” nad roki mapotitev, nad številom napotitev, ki
  jih posamični zdravnik izda ali sprejme, izvede. Nad “čakalnimi vrstami” !*
  Morda pa absolutna transparentnost nekatere moti?! Sodobni računalniki vsekakor omogočajo “absoluten vpogled in pregled tudi “delovne obremenjenosti” posamičnih nosilcev, izvajalcev zdravstvenih
  storitev !
  Vsekakor pa so “čakalne vrste v R. SLO zdravstvu – tako pomemben in realen
  hud problem (zlasti za paciente), da bo “resnico” o pravih razlogih za nastajanje teh “vrst” – vsekakor treba – najti. Korektno. Kje? V Parlamentu R. SLO
  !? Se razume.
  Zapisal odg. ur. l.r. Janez Kepic-Kern

 • Janez Kepic-Kern

  TUDI SEM PRILEPIM.
  BRAVO NOVA24TV !
  Sporočam Vam,

  da če imate težave S FINANCIRANJEM VAŠE GA POHVALNEGA DELA IN TRUDA
  KAR
  UVEDITE – N A R O Č N I N O – na vaše programe , ki so zahtevnejši.
  Mi
  BOLJ SITUIRANI t.i. “POMLADNIKI IN “VZTRAJNIKI” _ BOMO RADE VOLJE
  PRISPEVALI NPR:
  CCA 20 EVROV _ VSAK MESEC ZA NADALJEVANJE VAŠEGA RES OK DELA!
  Moj predlog jee RESEN.
  Jaz Janez Kepic-Kern KOMENDA,
  Vam bom po 20 EVROV mesečno resno in redno tudi NAKAZOVAL.

 • Janez Kepic-Kern

  ŠE SEMLE
  ŠE 1x
  TRDO POLEMIZIRANJE
  z ex KP, ZK- ji – PRIPOROČAM.
  Ne le tu, TUDI V PARLAMENTU.
  Spodnji – “TITO JE ZAKON ”
  – ki se vtika vame – NE POVE, DA JE DOKAZLJIVO DEJSTVO,
  da ni NOBENIH DOKAZOV, da bi bil zloglasni t. i . J. B. TITO – – TISTI JOŻEK BROZ IZ KUMROVCA.
  To s
  – KUMROVCEM, PA
  – KOVINARSKI VAJENEC ITD.
  je le
  DOLGOLETNI, NESRAMEN – BLEF – ex KP, ZK-jev.
  Vse je
  na mojem e- portalu SLOVENIANA, NA: sloveniana.si.
  Naj POSLANCI
  SDS
  TO SPROŻIJO TUDI V PARLAMENTU.
  Ves svet se POSMEHUJE – naši slovenski NEODLOČNOSTI. In ZMANIPULIRANOSTI !
  Resno mislim.
  L. r. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!