Javnomnenjska anketa: Če bi bile danes volitve, bi prepričljivo zmagala SDS

Foto: STA

Podatki agencije Parsifal razkrivajo, da večina zdajšnje vlade Mira Cerarja ne podpira in da bi, če bi bile volitve to nedeljo, svoj glas namenili Slovenski demokratski stranki, ki bi jo volilo 30,4 odstotka opredeljenih volivcev, SD bi volilo 20,1 odstotka anketiranih, DeSUS še skoraj polovica manj, 11,8 odstotka. Največja vladna stranka SMC bi pristala na četrtem mestu, z 11,5-odstotno podporo, parlamentarni prag pa bi prešli tudi Levica, SNS in NSi. Štiriodstotnega praga ne bi dosegle stranke SLS, ZAB, NLS, GOD in ZL-DSD. Zgovoren je tudi podatek o tistih, ki še niso odločeni, ne bi volili nobene stranke ali se volitev ne bi udeležili – teh je kar 44,4 odstotka.

Anketa, ki so jo za Novo24TV naredili pri omenjeni agenciji, razkriva, da kar 54,4 odstotka volivcev ne podpira zdajšnje vlade Mira Cerarja. Cerarjeva vlada je naredila več napak, ki jim jih volivci ne bodo mogli kar tako zlepa oprostiti, še manj pozabiti. Eden izmed njihovih kiksov je tudi zadrževanje migranta iz Sirije Ahmada Shamieha v Državnem zboru, saj se večina strinja, da je treba spoštovati odločitev sodišč in ga deportirati na Hrvaško, ker ne izpolnjuje pogojev za podelitev azila. Da naj se Ahmada izžene na Hrvaško, namreč meni kar 43 odstotkov vseh anketiranih. Anketa pa je razkrila tudi to, da bi večina vprašanih volila SDS. Daleč za njo je SD in še dlje, lahko bi zapisali, da je viden zgolj na obzorju, DeSUS.

Vir: Parsifal

Anketa je razkrila, da večina (54,4 %) ne podpira zdajšnje vlade Mira Cerarja, podpira jo zgolj 34,8 odstotka.

Graf razkriva, da ima Cerar več kot odličen razlog, da ga zagrabi panika. Ne podpirajo ga niti moški niti ženske, nad njim niso navdušeni niti mladi niti stari, niti izobraženi niti tisti, ki imajo končano samo osnovno šolo ali še tega ne.

Tako bi glasovali opredeljeni volivci.

Ljudje si v Sloveniji želijo sprememb na bolje, zato bi na naslednjih državnozborskih volitvah kar 16,9 odstotka vseh vprašanih volilo SDS, SD bi volilo le 11,2 odstotka anketiranih, DeSUS še skoraj polovica manj, le 6,6 odstotka. Omenjena agencija še razkriva, da bi, če bi bile volitve naslednjo nedeljo, stranka SDS dobila kar 30,1 odstotka glasov. Štiriodstotnega praga ne bi prestopile stranke SNS, NSi, SLS, ZAB, NLS, GOD in ZL-DSD.

Vir: Parsifal

 Raziskavo javnega mnenja je opravila agencija Parsifal med letošnjim 4. in 6. decembrom. V anketi je sodelovalo 729 polnoletnih državljanov Republike Slovenije, od tega 50,3 odstotka žensk. Njihova povprečna starost je 49,3 leta, večina jih je z dokončano srednjo šolo.

Marjanca Scheicher