fbpx

[Javnomnenjska anketa] Če bi bile volitve to nedeljo, bi slavila stranka SDS!

Foto: SDS

Kljub temu, da od nastopa vlade Janeza Janše skoraj ne mine dan, ko osrednji mediji ali kdo iz opozicije ne udriha čeznjo, se zdi, da vse skupaj nima vpliva na največjo vladno stranko. Če bi bile državnozborske volitve to nedeljo, bi bila namreč zmagovalka volitev prav Slovenska demokratska stranka (SDS). Nedavna javnomnenjska anketa, ki jo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal, v obdobju od 18. avgusta do 24. avgusta razkriva, da bi SDS prejela 20,9 odstotka vseh glasov.

Na vprašanje “Katero stranko bi volili v slovenski državni zbor, če bi bile volitve to nedeljo?” je večina vprašanih odgovorila, da bi svoj glas zaupala SDS. Socialni demokrati (SD) bi se z 11,9 odstotka glasov uvrstili na drugo mesto, na tretje mesto pa Lista Marjana Šarca, ki bi prejela 10,2 odstotka glasov.

Levica bi se z 6,8 odstotka glasov uvrstila na četrto mesto. Sledile pa bi stranke: NSi z 3,1 odstotka glasov, DeSUS z 2,6 odstotka glasov, Slovenska nacionalna stranka (SNS) z 2,1 odstotka glasov, Slovenska ljudska stranka+Nova ljudska stranka (SLS+NLS) z dvema odstotkoma glasov, Pirati z 1,5 odstotka glasov, Stranka Alenke Bratušek (SAB) z 1,4 odstotka glasov, Stranka modernega centra (SMC) z 1,1 odstotka glasov in Dobra država z 0,9 odstotka glasov.

Vir: Parsifal

13, 4 odstotka vprašanih se volitev ne bi udeležilo. 12,7 odstotka je takšnih, ki ne vedo, kateri stranki bi namenili glas, 7,9 odstotka pa bi bilo takih, ki ne bi volili nobene izmed navedenih strank.

Le opredeljeni

Če v obzir vzamemo le odgovore tistih, ki so opredeljeni, bi SDS dobila 32,4 odstotka glasov, SD 18,5 odstotka glasov, LMŠ 15,8 odstotka glasov, Levica 10,5 odstotka glasov, NSi 4,8 odstotka glasov, DeSUS 4 odstotke glasov, SNS 3,3 odstotke glasov, SLS+NLS 3,2 odstotka glasov, Pirati 2,3 odstotka glasov, SAB 2,1 odstotka glasov, SMC 1,7 odstotka glasov in Dobra država 1,4 odstotka glasov.

Vir: Parsifal

Podpora SDS narasla

Spodnji graf razkriva,  da je podpora SDS v primerjavi s prejšnjim merjenjem narasla (iz 31,2 odstotka glasov na 32,4 odstotka glasov) in je še vedno pred SD in LMŠ. Podpora je padla strankam LMŠ, NSi in DeSUS, zrasla pa SD in Levici.

Vir: Parsifal

Za komentar ankete, ki stranko SDS postavlja v ospredje, smo povprašali političnega analitika dr. Matevža Tomšiča, ki je povedal, da so rezultati te ankete kar skladni z rezultati ostalih anket. SDS ima namreč po besedah Tomšiča trdno politično telo, najverjetneje najmočnejšo med vsemi strankami. “Konec koncev vsi ti poskusi destabilizacije vlade in afere, ki so bile sproducirane, v zadnjem času, niso direktno tangirale SDS, ampak bolj ostale koalicijske stranke. Vsi ti poskusi tako stranke SDS niso mogli oslabiti.”

Matevž Tomšič (Foto: STA)

Glede uvrstitve stranke SD na drugo mesto, pred LMŠ, Tomšič izpostavlja, da je potrebno zavedanje, da SD predstavlja stranko, ki ima neko svojo infrastrukturo, volilno telo in vzpostavljeno terensko mrežo. “LMŠ je instant stranka, bi lahko rekli. Padec podpore stranki LMŠ je zame pričakovan, po tem fiasku s Šarčevo vlado in Šarčevim odstopom. Konec koncev je ta razvoj dogodkov dosti razumljiv.” 

Metodološki vzorec raziskave: V telefonsko raziskavo je bilo zajetih 801 anketirancev, od tega 50,9 odstotka žensk. Povprečna starost znaša 52,6 let, standardni odklon je 16,3 let. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (44,9 odstotka), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (37,2 odstotka), najmanj pa najmlajša starostna skupina (17,9 odstotka). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (33,8 odstotka), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (27,2 odstotka), 20,3 odstotka anketirancev ima poklicno šolo in 18,7 odstotka anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (53,8 odstotka), sledi mesto (31,3 odstotka) in manjši kraj (14,9 odstotka). Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (54,6 odstotka), sledi mesto (29,4 odstotka) in manjši kraj (16 odstotkov).

Nina Žoher