Javnomnenjska anketa: Če bi bile volitve to nedeljo, bi z veliko prednostjo zmagala SDS

Foto: STA

Anketa agencije Parsifal je izmerila podporo parlamentarnim strankam med volivci, ki bi prepričljivo največ glasov namenili Slovenski demokratski stranki, s skoraj pol nižjo podporo ji sledita stranki Lista Marjana Šarca in Socialni demokrati.

Če bi bile volitve v državni zbor to nedeljo, bi večina opredeljenih volivcev svojo podporo namenila stranki SDS (27,7 odstotka), sledijo LMŠ (15,8 odstotka), SD (15,8 odstotka), SNS (7,5 odstotka), NSi (6,8 odstotka), DeSUS (6,6 odstotka) in Levica (6,1 odstotka). Parlamentarni prag bi prestopili tudi Pirati in SAB. Slaba tretjina (28,5 odstotka) volivcev je sicer neopredeljenih.

Največji padec je doživela SMC, ki se ne bi uvrstila v državni zbor, saj ji je anketa namerila zgolj 2,7 odstotka. Prav tako je bil padec, v primerjavi s prejšnjim merjenjem, zaznati pri LMŠ in Levici. Parlamentarnega praga tokrat ne bi presegla SLS, čeprav so ji ankete prejšnji mesec izmerile skokovit porast podpore.

Telefonsko in spletno anketo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal, in sicer med 4. in 7. decembrom 2018. V raziskavo je bilo zajetih 712 anketirancev. 

C. Š.